Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál

A také o logo Seatu, chce se dodat, přesto není vše zlé. Vyšší verze se drží svého a navíc přibyla i verze, která má motory hned dva.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál

21.2.2020 | Petr Prokopec

Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál

/

Foto: Seat/Cupra

A také o logo Seatu, chce se dodat, přesto není vše zlé. Vyšší verze se drží svého a navíc přibyla i verze, která má motory hned dva.

Šéfové Seatu loni naznačovali, že nová pravidla EU sníží výkony aut až o desítky procent a zjevně nelhali. V noci na dnešek byl odhalen nový Leon Cupra a je v základu tak slabý, jako roky nebyl. Když kdysi dorazila jeho předchozí generace, měla k dispozici nejméně 265 koní. I tato varianta ale brzy z nabídky vypadla a s méně jak 290 kobylami tohle auto koupit nešlo. Nová generace začíná na 245 koních, to je opravdu slušný sešup.

Vezměme to ale pěkně popořádku. Přes snížení výkonu najdeme v motorovém prostoru opět především přeplňovaný benzinový dvoulitr, který u základního modelu opravdu dává jen zmíněných 245 koní a k nim 370 Nm točivého momentu. Naštěstí to není jediná verze - u střední varianty produkuje 300 koní a 400 Nm. Standardem je přitom u obou modelů sedmistupňový dvouspojkový automat, který je spřažen s pohonem předních kol. Zákazníci si ovšem budou moci vybírat mezi hatchbackem a kombíkem.

V případě vrcholného provedení ovšem již bude možné sáhnout pouze po kombíku, který navíc bude disponovat pohonem všech kol. I tentokráte ovšem dostane 310 koní na starosti automatická převodovka, žádná varianta tedy ruční řazení k dispozici nemá. Vrcholné provedení pak nejspíše zvládne stovku za 4,8 sekundy a maximálku 250 km/h. Nejspíše proto, že to jsou jediná data o jízdní dynamice, které automobilka dala k dispozici, neupřesnila však již, se kterým modelem jsou spojena. Na nižší dva stupně to ale nevypadá.

Stran této trojice můžeme očekávat ještě plug-in hybridní provedení, které nepřekvapivě počítá s jedna-čtyřkou, elektromotorem, lithium-iontovou baterií o kapacitě 13 kWh, výkonem 245 koní a krouťákem 400 Nm. S ohledem na přidanou hmotnost je více než jisté, že po stránce dynamické nepůjde o rekordmana, vše by ale měla vyvážit možnost jízdy čistě na elektřinu, kdy dojezd činí 60 km. Baterii lze dobít za 3,5 hodiny při využití rychlodobíjecí nástěnné stanice.

Ještě než se přesuneme ke vzhledu, jen v rychlosti zmíníme, že o vyšší výkon než u základního Seatu Leon se postarají posílené brzdy Brembo. Dále nechybí sportovní podvozek, díky kterému světlá výška klesla o 25 milimetrů vpředu a 20 vzadu. Vybírat pak lze mezi jízdními režimy Comfort, Sport, Cupra a Individual, mimo to můžete standardní 18palcová litá kola nahradit 19palcovými - pro hybrid bude k dispozici i specifický design.

V případě exteriéru pak došlo na implementaci agresivnějšího bodykitu, který umocňuje použití bronzově lakovaných detailů. Ty se objevují rovněž uvnitř, kde jim společnost dělají sportovní sedadla nebo volant se zploštělou spodní částí. Cena pak sice ještě zmíněna nebyla, předobjednávky zatím Španělé spustili jen v případě závodní varianty TCR, a to už na konci roku 2019. V jejím případě začnou dodávky v dubnu, standardní Leon Cupra se začne prodávat až v listopadu.


Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 1 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 01Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 2 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 02
Cupra Leon se jako hybrid ukázal naživo...

Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 3 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 03Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 4 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 04Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 5 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 05Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 6 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 06Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 7 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 07Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 8 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 08Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 9 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 09Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 10 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 10Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 11 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 11Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 12 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 12Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 13 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 13Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 14 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 14Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 15 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 15Nová doba skutečně přináší snížení výkonu motorů, Leon Cupra přišel o něj i manuál - 16 - Seat Leon Cupra 2020 prvni sada 16
...i na oficiálních snímcích, kde jej doplnil ryze benzinový kombík. Ten bude nabízen s nejvyšším výkonem, 310 koní ovšem již zamíří na všechna čtyři kola

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše