Hlavní obsah

Krejčíková si zahraje o titul. Vyzve Strýcovou

Rio de Janeiro/Praha
Aktualizováno

České tenistky Barbora Strýcová a Barbora Krejčíková si v sobotu na turnaji v Dubaji proti sobě zahrají o titul ve čtyřhře. Krejčíková s Číňankou Čeng Saj-saj si v semifinále poradily s Američankami Alison Riskeovou a Desirae Krawczykovou. Nasazené jedničky Strýcová s tchajwanskou parťačkou Sie Šu-wej přešly rovněž ve dvou setech přes kanadsko-čínský pár Gabriela Dabrowská, Čang Šuaj. Rakušan Dominic Thiem potřeboval v Riu k postupu znovu tři sety, ale přes Španěla Jamuea Munara prošel do čtvrtfinále. Má šanci v pondělním žebříčku vystřídat na třetím místě zraněného Rogera Federera.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Barbora Krejčíková si zahraje v Dubaji o titul.

Článek

Krejčíková, jež většinou deblové soutěže hraje po boku Kateřiny Siniakové, absolvuje v Dubaji s Čeng Saj-saj druhý turnaj. Před třemi lety v Římě vypadly ve čtvrtfinále. Nyní si turnajové pětky prodloužily vítěznou sérii proti Riskeové a Krawczykové, které porazily dvakrát 6:2.

Uspěly i Strýcová se Sie Šu-wej, jež zdolaly čtvrté nasazené Dabrowskou s Čang Šuaj 7:5, 6:3. Kanaďanka s Číňankou si během celého zápasu jen třikrát udržely podání, ve druhém setu se jim to nepovedlo ani jednou.

O titul ve dvouhře se utkají Rumunka Simona Halepová s Kazaškou Jelenou Rybakinovou. Zatímco druhá hráčka světového žebříčku Halepová je letos ve finále poprvé, Rybakinová, která v Dubaji vyřadila šampionku z Australian Open Američanku Sofii Keninovou i Češky Karolínu Plíškovou a Kateřinu Siniakovou, už počtvrté. Uspěla pouze v Hobartu, v Šen-čenu a v Petrohradu zápas o titul prohrála.

Thiem půjde před Federera

Hvězdný Švýcar ve čtvrtek oznámil, že je po operaci kolena a vynechá několik turnajů včetně French Open. Hrát by měl znovu až na trávě. Protože neobhájí body hned na prvním turnaji v Dubaji, Thiem se před něj dostane buď již nyní, nebo v dalším vydání žebříčku 2. března.

Thiem, finalista Australian Open, udolal Munara 6:7, 6:4 a 6:4. Hráli dvě a tři čtvrtě hodiny a unavený Španěl v posledním gamu neudržel servis. "Nehrál jsem nejlíp, ale stačilo to. Počítá se vítězství," komentoval nečekané drama Thiem.

O semifinále se utká s Italem Gianlucou Magerem. Bez ohledu na výsledek se šestadvacetiletý Rakušan brzy ocitne v pořadí ATP nejvýše v kariéře.

Největší favorit Daniil Medveděv začal halový turnaj v Marseille mizerně a naštval svého kouče natolik, že ten z hlediště odešel. Až když Gilles Cervara opustil svůj box, ruský tenista zápas s Jannikem Sinnerem otočil a postoupil do čtvrtfinále.

Medveděv naštval kouče, vyhrál až po jeho odchodu

Pátý hráč žebříčku Medveděv prohrál první set s osmnáctiletým Italem 1:6. V tu chvíli jeho trenérovi došla trpělivost. "Když jsem viděl Daniila s takovým přístupem, jak fňuká nad každým ztraceným bodem, otravovalo mě to," řekl Cervara francouzskému listu L'Équipe.

Proto se rozhodl pro nečekaný krok. "Řekl jsem si: 'Někdo musí zareagovat. Buď on, nebo já.' A byl jsem to já. Takové chování jsem nechtěl podporovat," popsal Medveděvův trenér. Věřil, že to bude pro jeho svěřence impulz.

"Někdy přijdou věci, které nejsou v souladu s jeho úrovní a věkem. Tajně jsem doufal, že ho to přiměje k reakci. Už jsem nechtěl čekat, tak jsem vstal a šel pryč," dodal Cervara.

Medveděv prožil loni životní sezonu, vyhrál čtyři turnaje včetně dvou Masters a v září na US Open sehrál skvělou bitvu s Rafaelem Nadalem. V Marseille ho přiměl k činům až koučův odchod. Další dva sety získal jasně 6:1, 6:2.

Pro trenérovo jednání měl po zápase pochopení. "K tomu mému chování na kurtu... Oukej. Měl pravdu," uvedl čtyřiadvacetiletý rodák z Moskvy. "Zároveň se mi vrátila pozitivní energie. Protože pak už jsem neřekl ani slovo," dodal.

RIO DE JANEIRO (antuka, dotace 1 915 485 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Thiem (1-Rak.) - Munar (Šp.) 6:7 (5:7), 6:3, 6:4
Čorič (5-Chorv.) - Wild (Braz.) 6:3, 1:6, 7:6 (7:5)
Čtvrtfinále:
Garín (3-Chile) - Coria (Arg.) 2:6, 6:3, 7:5
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kubot, Melo (2-Pol./Braz.) - Jebavý, Zelenay (ČR/SR) 6:4, 6:2.
MARSEILLE (tvrdý povrch, dotace 769 670 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Gerasimov (Běl.) - Goffin (3-Belg.) 6:4, 7:6 (7:5)
Čtvrtfinále:
Tsitsipas (2-Řec.) - Pospisil (Kan.) 7:5, 6:3
Bublik (Kaz.) - Shapovalov (4-Kan.) 7:5, 4:6, 6:3
Simon (Fr.) - Medveděv (1-Ukr.) 6:4, 6:0
Auger-Aliassime (7-Kan.) - Gerasimov (Běl.) 7:5, 6:2
DELRAY BEACH v USA (tvrdý povrch, dotace 673 655 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Raonic (2-Kan.) - Stebe (Něm.) 7:5, 6:3
Johnson - Sock (oba USA) 6:4, 5:7, 6:1
Čtvrtfinále:
Nišioka (Jap.) - Nakashima (USA) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Humbert (6-Fr.) - Tiafoe (USA) 6:1, 6:2
DUBAJ (tvrdý povrch, dotace 2 908 770 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Rybakinová (Kaz.) - Martičová (8-Chorv.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:2)
Halepová (1-Rum.) - Bradyová (USA) 6:2, 6:0
Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Čeng Saj-saj (5-ČR/Čína) - Riskeová, Krawczyková (USA) 6:2, 6:2
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Dabrowská, Čang Šuaj (4-Kan./Čína) 7:5, 6:3

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články