Počasí na víkend. V neděli zasáhne Česko vichřice, platí nová výstraha

Silný vítr zasáhne Česko také od neděle do pondělního rána. Zejména na západě a jihu Čech může mít v nárazech rychlost až 90 km/h, v dalších regionech nárazy dosáhnou 70 km/h. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro celou ČR. V posledních dvou týdnech je to už několikáté varování před silným větrem.

Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vítr může poškodit stromy a způsobit také menší škody na budovách. Řidiči musí počítat s komplikacemi v dopravě. Na horách je potřeba omezit túry a nevydávat se hlavně do hřebenových partií.

Pro kraje Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský platí výstraha od nedělních 11:00, pro zbytek republiky od 16:00. V obou případech končí její platnost v pondělí v 08:00.

Vítr ale nebude tak silný jako při nedávné vichřici Sabine, kdy měl v nížinách rychlost až 100 km/h, na Sněžce v nárazech dokonce až 198 kilometrů za hodinu. Pojišťovny odhadují škody způsobené vichřicí na téměř miliardu korun.

Výstraha před silným větrem platí pro východní část země také dnes do 14:00, nárazy mohou být až 70 km/h.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, ojediněle, později na severu a severovýchodě místy, občasný déšť nebo přeháňky. Zpočátku nad 600 m i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný, v Čechách a ve Slezsku postupně čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, uvedl portal.chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, od severu déšť, na horách vydatnější, později nad 1000 m sněžení. Na severu později večer ubývání srážek a nad 400 m sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, postupně 7 až 12 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (kolem 70 km/h). Na Moravě zpočátku mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Související

Více souvisejících

Počasí Vichřice Česká republika orkán Sabine (únor 2020)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy