Narušovali výstavbu socialismu: Soud očistil komunisty nuceně vystěhovanou rodinu

Bohužel i dnes by někteří lidé rádi vrátili minulé časy
 

Rakovnický soud rozhodl o rehabilitaci rodiny vystěhované za komunistické totality kvůli údajnému narušování výstavby socialismu. Rodině Václava Malce ze Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku byl v roce 1953 vydán tehdejším režimem zákaz pobytu v okrese Nové Strašecí. Podle obhájce rodiny Lubomíra Mullera má Malec nárok na paušální odškodné od ministerstva spravedlnosti 60 200 korun.

Rodiče Václava Malce, z nichž už ani jeden nežije, jsou podle dnešního rozhodnutí soudu nevinní. Komunistický spis označoval otce Václava Malce, Rudolfa Malce, za vesnického boháče - kulaka - a odpůrce režimu. "Skutečně bylo zřejmé, že tehdejší moc jenom hledá jakýsi nástroj, aby se zbavila domnělých i faktických odpůrců tehdejšího režimu, kterých se bezpochyby moc bála," řekl soudce Marcel Lehečka.

Velmi starý rod

Rod Malců žil ve Mšeckých Žehrovicích více než čtyři století. Po komunistickém puči v roce 1948 byla nejprve jejich statku zabavena zvířata a stroje. O čtyři roky později pak dostala rodina i příkaz k vystěhování. Na místě museli nechat vše kromě osobních věcí.

Nucená kolektivizace zemědělství, jejíž součástí bylo vyvlastňování zemědělské výroby, začala v Československu v roce 1949 a v 50. letech intenzivně pokračovala. Totalita na soukromé zemědělce vytvářela i hospodářský a politický tlak. Podle dostupných pramenů bylo do konce roku 1953 jen v Čechách vysídleno 1 629 rodin.