Ve městě Hanau u Frankfurtu nad Mohanem při střelbě zemřelo osm lidí (20. 2. 2020)

Ve městě Hanau u Frankfurtu nad Mohanem při střelbě zemřelo osm lidí (20. 2. 2020) Zdroj: ČTK/Michael Probst

Může za vražednou střelbu v Německu jen rasismus, nebo i Putin?

Střelba v německém Hanau, při níž třiačtyřicetiletý Tobias R. zabil ve středu ve dvou barech devět lidí převážně s migrantskými kořeny, si kromě jednoznačného odsouzení zasluhuje odpověď na otázku, kdo byl muž, který vzal pistoli a šel vraždit lidi, kteří mu nic neudělali. Omezené informace, které jsou zatím k dispozici, ukazují, že střelcovu mysl mohlo k tragédii popohnat i to, co se na něj (a na nás všechny) denně valilo a valí z mainstreamových médií.

Němečtí novináři s odkazem na dostupné informace popisují Tobiase R. jako pravicového radikála, rasistu a xenofoba s nenávistí k některým národům. To dnes potvrdil i ministr vnitra Horst Seehofer. Lidí s takovým smýšlením je ovšem v Německu i jinde bezpochyby víc, a přesto není běžné, aby si z ulic udělali střelnici.

Kromě pravicového radikalismu je třeba hledat dál. Co z muže, o němž sousedé mluví jako o absolutně nepodezřelém a navenek normálním, udělalo vraždícího šílence, který nakonec zabil i sebe a zřejmě i vlastní matku?

Podle médií střelce dlouhodobě pronásledovaly paranoidní myšlenky, tedy byl duševně nemocný. Část pamfletu, který po sobě zanechal, tomu jednoznačně nasvědčuje – muž v něm například hovoří o tom, že ve Spojených státech existují podzemní vojenská zařízení, v nichž jsou zneužívány a zabíjeny děti. Holduje se v nich prý ďáblu.

Další část už ale tak jednoznačná není. Novináři za důkaz mužova šílenství vydávají i jeho přesvědčení, že tisíce Němců jsou sledovány všemocnou tajnou službou, jejíž spolupracovníci dokážou číst myšlenky ostatních. Zní vám to jako paranoia? Mně také. Ale vidíte v tom velký rozdíl oproti tomu, jak loni mainstreamová média horem dolem popisovala činnost společnosti Cambridge Analytica? Ta přece podle novinářů dokázala prakticky to samé – s velkou přesností odhadnout, jak uvažují, o co se zajímají a co chtějí slyšet desítky milionů uživatelů sociální sítě Facebook. Tedy číst jejich myšlenky. A na základě toho údajně Cambridge Analytica pomohla ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Další myšlenka ze střelcova manifestu – tajné služby podle něj dokáží lidi na dálku řídit. Blouznění blázna? Není to hodně podobné tomu, když si denně v novinách většinově považovaných za seriózní čtete tvrzení politiků a všemožných aktivistů, že Putinova tajná služba umí ovlivnit volby v zemích, kde se jí to hodí? Jinými slovy řídit voliče, aby vzali do ruky konkrétní hlasovací lístek a hodili ho do volební urny.

A jen tak na okraj – co je to rasismus? Nesmazává se náhodou význam tohoto slova? Neztrácejí kvůli tomu mnozí lidé orientaci, co je skutečně nenávist k jiným rasám či národům a co je rasismus jen podle pomatených lidsko-právních bijců? Příklad z tohoto týdne: cukrárna v Kolíně nad Rýnem narazila na odpor kvůli údajnému rasismu spočívajícímu v tom, že při únorových karnevalech prodává mimo jiné zákusek v podobě černošské hlavičky s velkými rudými rty. Majitel se sice hájí, že zákusek je tradiční karnevalovou pochutinou již od 60. let, ale zejména na sociálních sítích dostává takovou sodu, že by od něj pes kůrku (natož čokoládovou hlavičku) nevzal. Něco podobného slyšíme v různých variantách každou chvíli.

Aby nedošlo k mýlce – tento komentář se nemá ani náhodou zastávat konkrétního střelce či jakéhokoliv násilí páchaného na komkoliv. O tom nemůže být řeč. Za velmi vážné zamyšlení ale stojí, jestli a v jaké míře nemůže za stále častější vražedné excesy nemocných jedinců nákaza politické korektnosti na straně jedné a neustále omílané teorie o téměř všemocných tajných službách pracujících proti zájmům demokratického liberálního světa na straně druhé. Nemůže prostředí, v němž je neustále relativizována schopnost lidí řídit se vlastním rozumem a tvořit si názor, dovést labilnějšího a psychicky narušeného člověka k tomu, že jeho paranoia vygraduje? Pak vezme pistoli a jde střílet.