Rozmach elektromobilů dostal další těžkou ránu, lidé odmítají i elektrické taxíky

Že elektrická auta nejsou nejlépe prodejným zbožím, je dobře známo a je to dáno mimo jiné jejich cenou. Pro jejich rozvoj tak má být důležité sdílení či používání v podobě taxíků, jenže ani o ty lidé nestojí.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Rozmach elektromobilů dostal další těžkou ránu, lidé odmítají i elektrické taxíky

21.2.2020 | Mirek Mazal

Rozmach elektromobilů dostal další těžkou ránu, lidé odmítají i elektrické taxíky

/

Foto: Archiv Autoforum.cz

Že elektrická auta nejsou nejlépe prodejným zbožím, je dobře známo a je to dáno mimo jiné jejich cenou. Pro jejich rozvoj tak má být důležité sdílení či používání v podobě taxíků, jenže ani o ty lidé nestojí.

Letošek měl být rokem rozkvětu elektrických aut, zatím to ale na žádnou velkou revoluci nevypadá. Jejich odbyt se v tuto chvíli v podstatě nemá čeho chytit - v USA přes příchod mnoha novinek už klesá, v Evropě kvůli omezení výhod v Nizozemsku též neroste a v Číně míří rovnou k nule. Není v tuto chvíli v podstatě žádného velkého odbytiště, na němž by zájem o elektrická bujel a relativně stabilní přízeň Kalifornie či přetrvávající, obří státní podporou motivované prodeje v Norsku na tom nic nezmění.

Elektrická auta jsou mimo jiné drahá na pořízení, protože ale dokáží být levnější provozně, leckdo vidí jejich spásu v intenzivním používání. Pokud s autem najedete třeba 100 tisíc km za rok, není pořizovací cena tak zásadní položka celkových nákladů jako při desetinovém nájezdu. A tak má elektromobilitě pomoci sdílení aut mezi lidmi nebo jejich využití v podobě taxíků, nejlépe pak robotických, tedy bez lidského řidiče.

Autonomní řízení je zatím jen nesplnitelným snem, elektrické taxíky ale jezdí, a to zejména v zemích, kde elektromobily jsou nebo byly podporovány státem. V již zmíněném Nizozemsku tak jezdí taxi s elektrickým pohonem opravdu spousta, zejména pak Tesel Model S, které se k tomu svým vnitřním prostorem hodí. Nabídka by tu tedy byla, jak je to s poptávkou? Jedním slovem bídně. Lidé o elektrické taxíky nestojí podobně jako o koupi elektrických aut.

Informuje o tom nizozemská platforma pro objednávání taxíků Sneleentaxi.nl, která analyzovala 1 436 rezervací provedených v nedávné době. Abychom vše uvedli ve správných souvislostech, je třeba říci, že elektrická taxi jsou o 30 % dražší než ta se spalovacími motory a za takové situace není tedy divu, že šetřiví Nizozemci dávají přednost vozům s konvenčním pohonem. Aby tedy Sneleentaxi.nl odstranil tento faktor z rozhodování, ceny rezervací vyrovnal a nechal zákazníky, aby si vybrali, jaký typ vozu preferují.

Ze zmíněného počtu 1 436 provedených rezervací pak neskutečných 1 178 lidí upřednostnilo taxi s konvenčním pohonem. Celých 82 % zákazníků se tedy rozhodlo pro převoz automobilem typicky s naftovým motorem, i když by je cesta elektromobilem nestála ani korunu a dostali tak šanci vyzkoušet něco nového bez příplatku.

Výsledky výzkumu ukazují, že „dostat lidi” do elektrických aut bude ještě složitější, než si mnozí myslí. Nejde u jen o cenu, nejde tu jen o praktickou využitelnost, jde tu i o jakýsi přirozený, možná iracionální odpor, který lidem brání akceptovat elektrická auta i za situace, kdy jim z jejich využití neplynou žádná ekonomická či faktická negativa. Zjištění autory výzkumu a jeho zadavatele nemile překvapila, počítali s větším zápalem pro elektrickou mobilitu. Takto bude opravdu těžké se s elektrickým taxikařením prosadit, když proti vám stojí vyšší cena i odpor více jak čtyř pětin zákazníků.


Rozmach elektromobilů dostal další těžkou ránu, lidé odmítají i elektrické taxíky - 1 - Nizozemci nemaji radi elektricke taxi 01Rozmach elektromobilů dostal další těžkou ránu, lidé odmítají i elektrické taxíky - 2 - Nizozemci nemaji radi elektricke taxi 02Rozmach elektromobilů dostal další těžkou ránu, lidé odmítají i elektrické taxíky - 3 - Nizozemci nemaji radi elektricke taxi 03Rozmach elektromobilů dostal další těžkou ránu, lidé odmítají i elektrické taxíky - 4 - Nizozemci nemaji radi elektricke taxi 04Rozmach elektromobilů dostal další těžkou ránu, lidé odmítají i elektrické taxíky - 5 - Nizozemci nemaji radi elektricke taxi 05Rozmach elektromobilů dostal další těžkou ránu, lidé odmítají i elektrické taxíky - 6 - Nizozemci nemaji radi elektricke taxi 06
V zemi tulipánů se sice pod tlakem přerozdělování nechávají do elektrických aut uvrtat, jakmile ale Nizozemci mají na výběr v případě volby taxíku, elektrickou alternativu přes 80 procent z nich odmítá i při stejné ceně

Zdroj: Autoblog.nl

Mirek Mazal

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše