Karanténa na výletní lodi v Japonsku selhala? Několik evakuovaných má Covid-19

Z výletní lodi Diamond Princess, jež byla od začátku února dva týdny v karanténě v japonském přístavu Jokohama kvůli výskytu nového typu koronaviru na palubě, se dnes vylodí poslední cestující, u nichž se neprokázala nákaza. S odkazem na vyjádření místního ministerstva zdravotnictví to napsala agentura AP. Na lodi se zatím nakazilo 634 lidí, dva z nich ve čtvrtek zemřeli. Japonsko čelí rostoucím mezinárodním pochybám ohledně účinnosti karantény, kterou na cestující uvalilo.

Několik stovek lidí palubu opustilo již ve středu a ve čtvrtek poté, co skončila 14denní izolační lhůta stanovená japonskými úřady. Další stovky svých občanů pak z plavidla evakuovaly některé země jako USA, Jižní Korea, Austrálie či Izrael.

This morning I spoke directly to professor Kentaro Iwata - who was on the #diamondprincess yesterday. His testimony is absolutely damning. pic.twitter.com/HtGWdlnkYE

— Rupert Wingfield - H (@wingcommander1) February 19, 2020

Na palubě však nadále zůstává přes tisíc členů posádky. Ti totiž na rozdíl od pasažérů nebyli téměř nepřetržitě uzavřeni ve svých kajutách, ale museli se starat o chod lodi a obsluhovat izolované cestující. Většina posádky tak bude moci teprve po odchodu pasažérů vstoupit do vyžadované dvoutýdenní karantény. Úřady je mají z lodi v příštích dnech převézt do vládního zařízení, kde budou pobývat v izolaci.

Pochyby ohledně účinnosti opatření japonských úřadů proti šíření nemoci však podle agentury AFP vzbudily zprávy z Austrálie. Tam se dnes prokázal koronavirus u dvou lidí evakuovaných z obřího plavidla, kteří přitom v Japonsku prošli na začátku týdne testy, jež vyšly negativní.

Stejný případ dnes zaznamenal také Izrael, kde se virus potvrdil u navrátivší z Diamond Princess, u níž všechny předchozí testy na nákazu nepoukazovaly. Čtyři infikovaní Izraelci přitom zůstali na léčení v Japonsku.

Někteří kritici napadají rozhodnutí držet cestující v karanténě přímo na lodi, kde je podle nich kvůli stísněnému prostoru velice obtížné zamezit styku nemocných se zdravými. Podezření z nedbalého přístupu vzbudily informace o tom, že se virem nakazilo šest vládních pracovníků, kteří karanténu na palubě organizovali. Postup místních úřadů přitom již před několika dny kritizovaly Spojené státy.

Japonská vláda svoje kroky hájí. Uvedla, že testy nakažených navrátivších Australanů jsou staršího data a nemoc se na lodi dále šířila i po jejich provedení. Není podle ní ani jisté, zda by těmto dvěma lidem povolila vylodění, pokud by jejich vydání nepožadovala australská vláda.

Řada zemí vyžaduje po svých občanech, aby po návratu z obří lodi zůstali v karanténě dalších 14 dní. Japonsko ale svoje státní příslušníky pustilo domů. Nařídilo jim však, aby neopouštěli svoje obydlí, pokud to není bezpodmínečně nutné, nevyužívali hromadnou dopravu a nosili mezi lidmi vždy ochrannou roušku.

Související

loď Diamond Princess

Obří výletní jachty nesmí opustit tisíce lidí. Nakažení cestující pluli po celém světě

Na luxusních výletních jachtách je v současné době napříč celým světem uvězněno více jak 6000 lidí. Podle platformy na sledování lodní dopravy CruiseMapper zůstává na moři nejméně 8 lodí, včetně plavidla, na kterém je 128 lidí pozitivních na COVID-19. Většina lodí přitom vůbec neměla vyplout, neboť přístav opustily až poté, co byla situace napříč kontinenty kritická. Řada zemí už proto zahájila právní kroky.

Více souvisejících

loď Diamond Princess Japonsko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy