Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Druhé výročie vraždy Jána a Martiny: VIDEO Silné emócie rodičov! Nevieme zniesť, čo nám spravili

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

BRATISLAVA - Slovensko si dnes pripomína dva roky odvtedy, čo vyhasli dva mladé životy. Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľke Mači. Po celej krajine sa dnes konajú spomienkové zhromaždenia.

VIDEO Spomienková akcia iniciatívy Za slušné Slovensko

Galéria: Spomienková akcia k druhému výročiu vraždy Kuciaka a Kušnírovej

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynuli dva roky

Rok Kočnerovej Threemy: Uplynuli dva roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej


18:40 Spomienkové zhromaždenie sa skončilo. Ďakujeme, že ste s nami sledovali ONLINE. 

18:39 Vyjadrenie Roberta Fica k druhému výročiu vraždy Jána a Martiny. Šéf Smeru odpovedal na otázku na poobednej tlačovke. 

„Vražda bola hrubým spôsobom zneužitá na politické ciele. Smer nikdy netancoval na hrobe žiadneho novinára a ani jeho priateľky, a nebudeme tancovať ani na hroboch iných ľudí. Ukázali sme vysokú mieru politickej kultúry v roku 2018, keď sme prijali tie rozhodnutia, ktoré sme prijali,“ povedal. 

„Áno, veľa sa zmenilo, lebo vražda bola zneužitá na politické ciele, samozrejme, že sa toho veľa zmenilo. Veľa. Keby nebola vražda a nebola by zneužitá medzinárodne aj vnútroštátne, dnes tu takto pred vami stojím ako predseda vlády s 30 percentami podpory slovenskej verejnosti, pretože nikdy na Slovensku neboli také dobré výsledky, ktoré dnes máme v oblasti ekonomiky, v sociálnych veciach, vo finančných veciach. To je jasný postoj,“ uviedol. 

18:38 KOŠICE Pozrite si fotogalériu zo spomienkového zhromaždenia v Košiciach.

Galéria: Spomienkové zhromaždenie v Košiciach

18:31 BRATISLAVA „Nesmieme zabudnúť na odkaz Jána a Martiny, lebo ich odkaz presahuje akékoľvek voľby,“ uviedli organizátorky zhromaždenia. Hymnu príde na záver zaspeivať Juraj Benetín.

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

18:29 BRATISLAVA Na pódiu vystupujú organizátorky. „Stretávame sa už šestnástykrát.“ Od začiatku mali dve požiadavky - prvou je vyšetrenie vraždy Jána a Martiny. „Sledujeme proces do jeho konca, až dovtedy, kým nebudú všetci vinníci spravodlivo odsúdení.“ Druhou požiadavkou bola nová dôveryhodná vláda. „Dnes vieme, že môže vzísť len z nových parlamentných volieb. Tieto voľby sú kľúčové.“

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

18:19 BRATISLAVA Na pódiu vystúpi Martin Huba a Rebeka Polákova. „Dobrý večer, dovoľte, aby sme vás pozdravili, bratislavská bublina!“ Hneď po prvých slovách sa ozval potlesk. Huba zdravila bratislavskú bublinu v Spišskej Novej Vsi či v Pustých Úľanoch.

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)
 

18:13 ŽILINA Aj Žilina sa pridala medzi mestá, v ktorých sa dnes večer uskutočnilo zhromaždenie iniciatívy Za slušné Slovensko. Organizátori po piatich mesiacoch od posledného spomienkového podujatia vymenili Námestie Andreja Hlinku za Mariánske námestie, medzi rečníkmi sa objavili aj známy moderátor Matej „Sajfa“ Cifra s manželkou Veronikou.

Cifrovci vo svojom prejave nabádali prítomných k pokračovaniu „v misii“, ktorú zavraždený novinár so svojou snúbenicou začali. „Poďme budovať novú spoločnosť a poďme ju budovať hlavne pre Jána a Martinu. Chceme spoločnosť, v ktorej sme si všetci rovní a v ktorej si mocní nevybavujú rozsudky a beztrestnosť. Spoločnosť, ktorá sa nebojí priznať si svoje chyby a poučiť sa z nich. A či sa nám to páči alebo nie, aj spoločnosť, ktorá si váži svojich politikov, lebo si ich volíme,“ uviedli.

18:02 NITRA Ľudia si oboch zavraždených mladých ľudí si uctili zapálením sviečky pri Kostole Svätého Michala. Na miesto, kde bola vystavená fotografia Jána a Martiny spolu s listom rodiny Kuciakovcov, prišlo viac ako 200 ľudí. Boli medzi nimi zástupcovia študentov, nitrianskych divadiel i samosprávy.

Podľa slov Lucie Jankovičovej z iniciatívy Za slušné Slovensko má Nitra pri spomienke na Jána Kuciaka osobitné miesto. „Pôsobil v tomto meste, študoval tu. Preto je dôležité, aby sme si tu na jeho osobu spomenuli. Zvolili sme formu tichej pietnej spomienky, pretože to je teraz najdôležitejšie, v tichu pouvažovať nad odkazom, ktorý už dva roky ide naprieč celým Slovenskom,“ dodala Jankovičová.

17:59 Na zhormaždenie v Košiaciach prišlo podľa odhadov 1200 ľudí. Do Bratislavy približne sedem až osemtisíc. 

17:43 BRATISLAVA S piesňou na pódiu vystupujú slovenskí raperi. 

17:31 BRATISLAVA Na pódiu vystúpia rodičia Kuciaka a Kušnírovej. Ich prejav číta Táňa Pauhofová. „Stále nevieme zniesť to, čo nám spravili. Je hrozný pocit vidieť tváre, počuť hlasy, konfrontovať sa s tými, čo nám zobrali našich anjelov. Nikdy sme však neboli sami, boli a ste tu s nami a dávate nám silu.“

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

17:27 BRATISLAVA K druhému výročiu sa vyjadrila aj Jana Kiššová. „Únos Michala Kováča mladšieho a následná vražda Róberta Remiáša. Útoky na novinárov, miestnych poslancov. A nakoniec zavraždenie Jána a Martiny. Toto sú symptómy zmafianizovaného štátu,“ napísala na sociálnej sieti. 

17:12 BRATISLAVA Na pódiu budú rečniť traja predstavitelia cirkvi.

17:11 BRATISLAVA Novinára a jeho priateľku si účastníci pripomínajú minútou ticha.

17:05 BRATISLAVA Začína sa spomienková akcia iniciatívy Za slušné Slovensko. 

16:50 Premiér Peter Pellegrini zaslal vyjadrenie k druhému výročiu smrti novinára

Momentálne je v Bruseli. „Doma na Slovensku si práve dnes pripomíname smutné výročie skutku, ktorý by každá demokratická krajina najradšej nikdy nezažila.“ Pellegrini ocenil prácu policajtov a prokuratúry. „Mrzí ma, keď sa z tejto ľudskej tragédie robí politika. Je mi veľmi smutno, keď si mená dvoch mladých ľudí berú do úst ľudia, pre ktorých je to len nástroj ich volebnej kampane. Odmietam ďalšie rozdeľovanie našej spoločnosti. Iba spravodlivý trest pre vrahov a úplná pravda o celom prípade môžu prispieť k zmiereniu ľudí na Slovensku,“ napísal premiér. „Pravda postavená na dôkazoch, nie na účelovo zverejňovaných čiastkových informáciách. Verím v spravodlivosť, verím v našu národnú jednotu, ktorú Slovensko tak veľmi potrebuje. A verím, že takýto ohavný čin sa na Slovensku už nikdy viac nezopakuje,“ dodal. 

16:45 Zhromaždenie na SNP sa skončilo. 

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

16:32 VIDEO Prejav Lucie Ďuris Nicholsonovej a rodičov Jána a Martiny.

Kuciakovci, Kušnírová, Nicholsonová

16:31 Zlatica Kušnírová povedala, že je škoda, že v čase vraždy nebola s nimi, aby ich ochránila. „Nezabudnite na nich. Pamätajte budúci týždeň, prečo tu dnes stojíme,“ povedala Kušnírová.

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

16:30 Otec Jána Kuciaka požiadal všetkých, aby sa zúčastnili volieb a rozhodovali srdcom a hlavou. „Videli sme časti Kočnerovej knižnice, počuli sme vyjadrenia a vládnych politikov,“ povedal. Vyzval aj „mlčiacich“, aby išli voliť. „Nikdy neprestaneme pokračovať v Jankových šľapajách a čo budeme vládať, to budeme robiť ďalej,“ uviedol.

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

16:29 Na pódiu vystúpil aj Igor Matovič. Aj on vyzval ľudí, aby o pár dní v mene Jána a Martiny dobojovali boj proti mafii, ktorá ovládla náš štát.

Pozrite si celý prejav Matoviča

Igor Matovič ku Kuciakovi

16:27 „Ja poviem len dve slová. Nikdy nezabudneme,“ povedal Andrej Kiska.

Kiska a Šeliga ku Kuciakovi

16:25 Na pódiu vystúpili Juraj Šeliga a Andrej Kiska. „My dvaja tu dnes nestojíme ako politici, aj keď sme politici. Stojíme tu ako občania krajiny, ktorú ovládla mafia a tá mafia siahla na život dvoch nevinných mladých ľudí. Na toto nikdy nesmieme zabudnúť,“ povedal Šeliga a nespomenul žiadne mená. „Vy ich dobre poznáte.“

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:19 Sviečku k fotke Kuciaka a Kušnírovej položili opoziční poslanci i poslanci mimoparlamentných strán. 

Opoziční poslanci a členovia mimoparlamentných strán si uctili pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

16:23 Na pietnom zhromaždení vystúpili aj rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

16:11 Pred malou chvíľou začalo pietne zhromaždenie k druhému výročiu vraždy, ktoré organizuje strana SaS. 

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:00 Ľudia na Námestí SNP zapaľujú sviečky pri fotke Kuciaka a Kušnírovej. Doniesli aj veľkú čiernobielu fotku v tvare srdca. 

Druhé výročie vraždy Jána
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spomienkové akcie

Spomienkové akcie sa konajú v 60. mestách. Zhromaždenia organizuje už tradične iniciatíva Za slušné Slovensko. "Pozorne sledujeme vyšetrovanie ich vraždy, ako aj všetkých káuz, o ktorých Ján Kuciak písal. Nezabúdame a opäť vyjdeme na námestia - za Jána, za Martinu a za slušnú krajinu," avizujú organizátori.

Celý zoznam, kde všade sa akcie konajú, nájdete na konci článku.

Na bratislavskom Námestí slobody budú vystupovať s prejavmi osobnosti od 17.00 h. Podobné spomienkové udalosti sa budú konať vo viac ako 50 mestách, medzi nimi aj v Prahe, Brne a Viedni. Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček.

Dva roky od vraždy, ktorá spustila lavínu sa Slovensku: VIDEO Rok 2019 patril Kočnerovej Threeme

Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený na 15-ročný trest odňatia slobody. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav Marček, v prípade je naďalej obžalovaný.

Novinára Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Prezidentka vo Veľkej Mači

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v piatok, v deň druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, uctila ich pamiatku na mieste vraždy vo Veľkej Mači. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Mladí ľudia, ktorí plánovali svadbu a spoločný život, zomreli rukou vraha, ktorý chcel umlčať pravdu. Ak si objednávatelia vraždy mysleli, že smrť odradí ostatných novinárov v odhaľovaní celospoločenských káuz, prerátali sa. Čo nestihol dokončiť Ján Kuciak, dokončia iní," uviedla prezidentka.

Spomienka po celom Slovensku

Pietne zhromaždenia sa uskutočnia až v 60. mestách pocelej krajine. Prinášame vám celý zoznam.

  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Bratislava 17:00 Námestie Slobody
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Pezinok 10:00 
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Modra 10:00 Námestie Ľ. Štúra
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Rožňava o 17:00 Námestie baníkov
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Poltár 17:00 Námestie Osloboditeľov
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Levice 17:00 Námestie Hrdinov
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Prievidza 17:00 Námestie Slobody
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Námestovo 17:00 Hviezdoslavovo námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Kežmarok 17:00 Hlavné námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Poprad 17:00 Námestie sv. Egídia, pred OC Forum
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Bánovce nad Bebravou
  • 17:00 Námestie Ľudovíta Štúra
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Trenčín 17:00 Štúrovo námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Hnúšťa 17:00 Námestie Janka Francisciho
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Vráble 17:00 Čerešňové námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Malacky 17:00 Záhorácka ul. - pri soche Floriána
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Košice 17:00 Dolná Brána
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Trnava 17:00 Trojicne namestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Banská Bystrica 17:00 Námestie SNP
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Bytča 17:00 Park Bytča
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Čadca 17:00 Matičné námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Fiľakovo 17:00 Námestie slobody
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Banská Štiavnica 17:00 Akademická 2
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Žarnovica 17:00 Námestie Slovenského národného povstania
  • Spomienka na Jána a Martinu Zvolen 17:00 Námestie SNP
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Bardejov 17:00 Park Emila Korbu/za Bazilikou
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Dolný Kubín 17:00 Hviezdoslavovo námestie
  • Za Jána a Martinu - Praha 17:00 Václavské Náměstí
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Nitra 17:00 Kostol Svätého Michala, Na Vŕšku 1323
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Kremnica 17:00 Štefánikovo námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Nové Mesto nad Váhom 17:00 Námestie Slobody
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Gelnica 17:00 Banícke námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Žilina 17:00 Mariánske námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Považská Bystrica 17:00 Cooltajner
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Rimavská Sobota 17:00 Hlavné námestie
  • Kuciak-emlékest Komáromban 17:00 Klapka Tér
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Šaľa 17:00 Pamätník obetiam komunizmu
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Prešov 17:00 Prešov Hlavná
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Topoľčany 17:00 Námestie Gen. M. R. Štefánika
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Partizánske 17:00 Námestie SNP
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Piešťany 17:00 Namestie Slobody
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Zlaté Moravce 17:00 Mestský park (s amfiteátrom)
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Žiar nad Hronom 17:00 Námestie Matice Slovenskej
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Svätý Jur 17:00 Hlavné námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Nové Zámky 17:00 Hlavné námestie
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Lučenec 17:00 Námestie Republiky Sviečka vo Viedni
  • Za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú - 18:00 Roh Armbrustergasse a Zerritschgasse A-1190
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Brezno 18:00 Námestie Generála M. R. Štefánika
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Stará Turá 18:00 Námestie Slobody
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Poniky 18:30 Kostol sv. Františka z Asissi
  • Môžu voľby dopadnúť dobre? Diskusia s Michalom Havranom 18:30 Café Merlo Prievidza
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Liptovský Mikuláš 19:00 Námestie osloboditeľov
  • Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu - Revúca o 19:30 Námestie Slobody
Viac o téme: ProtestVraždaZhromaždenieJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu