Babiš je šmejd, práskač Bureš. Topolánek dal prý Babišovi ochutnat jeho vlastní metody

21.02.2020 17:29

Krajský soud v Praze osvobodil Andreje Babiše. Šlo o neziskovou organizaci Transparency International. „Předmětnými výroky nedošlo k právně významnému zásahu do dobré pověsti žalobkyně, když žalovaný tyto výroky pronesl v rámci výkonu svobody projevu,“ argumentoval soudce. Ředitel této organizace oznámil, že se odvolá. Ozval se i expremiér Topolánek.

Babiš je šmejd, práskač Bureš. Topolánek dal prý Babišovi ochutnat jeho vlastní metody
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Na serveru Novinky vyšel článek o tom, že Andrej Babiš se nemusí omlouvat za svá slova o Transparency International (TI). Na adresu TI prohlásil, že se jedná o zkorumpovanou organizaci. Rozhodl tak Krajský soud v Praze. Žaloba byla podána v loňském červenci na sedmnáct výroků Babiše, avšak soudce Vladimír Sommer připustil žalobu pouze u čtrnácti z nich. Tři výroky totiž Babiš pronesl v rámci svého výkonu funkce předsedy vlády.

Celý článek ZDE

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí

„Soud se nedomnívá, že by došlo významnému zásahu do práva na ochranu dobrého jména žalobkyně,“ konstatoval soudce Vladimír Sommer a své rozhodnutí odůvodnil několika judikáty Ústavního soudu nebo Evropského soudu. Sommer se domnívá, že jde o nadsazený a přehnaný výraz. „Vzhledem k tomu, že byl užit ke kritice záležitosti veřejného zájmu, je ještě přípustný,“ vzkázal.

Soud argumentoval tím, že šlo o hodnotící soudy. „Žalovaným výrazem ‚zkorumpovaný‘ kritizoval fakt, že žalobkyně je financována z veřejných zdrojů a současně tím vyjadřoval názor na otázku její nezávislosti,“ argumentoval soudce. „Předmětnými výroky nedošlo k právně významnému zásahu do dobré pověsti žalobkyně, když žalovaný tyto výroky pronesl v rámci výkonu svobody projevu,“ zakončil Sommer.

Právní zástupce Transparency International Petr Leyer poznamenal: „Soud žalobu zamítl s tím, že nehodnotil pravdivost či nepravdivost výroku, celé to postavil na tom, že je svoboda slova i premiéra takovýmto způsobem lhát a napadat kritiku ze strany občanské společnosti, což samozřejmě vnímáme negativně i s tím ohledem, že se to nemusí týkat jenom nás, ale toto jeho napadání začalo ve chvíli, kdy jsme začali upozorňovat na jeho střet zájmů, takže v tomto ohledu si myslíme, že ten signál je relativně negativní i vůči ostatním členům občanské společnosti.“

Na otázku, zda se odvolali, tak na to Leyer odpověděl tak, že počkají na písemné vyhotovení rozhodnutí, ale budou to prý velmi intenzivně zvažovat, jelikož s výsledkem rozsudku nesouhlasí.

„Co říkáte na to, že svobodu projevu zahrnují i takové výrazy, které premiér občan používá?“ zněla další otázka médií. „Domníváme se, že ten výraz už je za hranou nějaké oprávněné kritiky, že je expresivní, že to není hodnotící výraz, ale faktické vyjádření, takže by to mělo podléhat tomuto zkoumání, nikoliv pouze tomu, že je to nějaký názor,“ zakončil Leyer odpověď.

Na Twitteru se k výsledku soudu vyjádřil právě ředitel českého zastoupení Transparency International, David Ondráčka. Ten ve svém tweetu zmínil, že si myslí, že premiér nemá účelově lhát, jelikož tím ovlivňuje celou společnost, proti rozhodnutí soudu se tedy TI odvolá.

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí

Kromě Ondráčka se k tomu vyjádřil i expředseda vlády Miroslav Topolánek. Ten se ve svém tweetu prý rozsudkem soudu inspiroval. Napsal:

„Inspirace rozsudkem: Babiš je šmejd. Základem tvrzení je spis práskače 25085 Bureše. Můj výrok je hodnotícím soudem. Nikterak významně jím nezasahuji do práv Babiše/Bureše na ochranu dobrého jména. Co neexistuje, nemá práva. TI jsem miloval jak osinu, přesto jsme spolupracovali.“

K Babišovi se vyjádřil i v předešlém tweetu. Okomentoval začátek vyjednávání rozpočtu Evropské unie pro následující roky. Z liberálního projektu obchodu a života bez bariér se dle Topolánka stalo orientální tržiště. Náš trhovec pak prý má dvě kapsy, státní a svou. „A když se vrátí s oběma plnýma, volové mu ještě zatleskají,“ zakončil tweet.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…