Slovensko si připomíná vraždu Kuciaka. Zněla kritická slova na adresu vládní strany

Obyvatelé Slovenska, politici i diplomaté si dnes připomínají druhé výročí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, která v roce 2018 vyústila v politickou krizi a v odchod sociálnědemokratického premiéra Roberta Fica z čela vlády. Na shromáždění v centru Bratislavy, které svolala opozice, vystoupili i rodiče zavražděné dvojice.

Kuciakův otec vybídl Slováky k účasti v parlamentních volbách 29. února. V případu Kuciakovy vraždy policie obvinila pět lidí, dva z nich, včetně střelce, vinu u soudu přiznali.

"Chtěl bych požádat o jedno, abyste se zúčastnili voleb a rozhodovali se srdcem a hlavou. Každý hlas je platný," řekl z pódia Kuciakův otec Jozef. Sám dříve prohlásil, že v minulosti volil Ficovu stranu Směr-SD, protože se cítil být sociálním demokratem a věřil jejich "blábolům".

"Zapsali se svou krví do slovenských dějin. Ať se už nikomu nestane to, co jim," připomněla dvojnásobnou vraždu chvějícím se hlasem matka Kušnírové na shromáždění na Náměstí Slovenského národního povstání (SNP) v centru Bratislavy. Na stejném místě se před dvěma roky po oznámení násilné smrti mladé dvojice konaly mohutné protivládní demonstrace.

Na jiné místo ve slovenské metropoli svolala na dnešek vzpomínkové shromáždění iniciativa Za slušné Slovensko, která stála za podobnými akcemi v minulosti.

Today at the protest memorial of #DaphneCaruanaGalizia, present was remembrance and solidarity with #JanKuciak and #Martina Kusnirova. We hope their ongoing trial will serve real justice to them in order to #EndImpunity in #Slovakia and #Europe. #AllForJan pic.twitter.com/bJ6UIOzdiA

— ECPMF (@ECPMF) February 21, 2020

Dříve během dne si na bratislavském Náměstí SNP připomenuli výročí vraždy Kuciaka a Kušnírové také diplomaté včetně českého velvyslance na Slovensku Tomáše Tuhého.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila památku zavražděných u jejich domu ve Velké Mači nedaleko Trnavy, kde je vrah zastřelil. "Mladí lidé, kteří plánovali svatbu a společný život, zemřeli rukou vraha, který chtěl umlčet pravdu. Pokud si objednavatelé vraždy mysleli, že smrt odradí ostatní novináře v odhalování celospolečenských kauz, připočítali se. Co nestihl dokončit Ján Kuciak, dokončí jiní," napsala na sociální síti Čaputová.

Two years since we lost Jan Kuciak and Martina Kušnírová. Two awful murders that moved the whole society to ask for justice and resist those, who want to abuse it. We shall not forget. #allforjan pic.twitter.com/SxjJeGGybY

— Zuzana Čaputová (@ZuzanaCaputova) February 21, 2020

Dříve v tomto týdnu přijala v prezidentském úřadu investigativní novináře a také organizátory vzpomínkových shromáždění.

Premiér a volební lídr Směru-SD Peter Pellegrini vyjádřil lítost nad tím, že zmíněná vražda je podle jeho slov politicky zneužívána.

"Změnilo se mnoho, protože vražda byla hrubým způsobem zneužita pro politické cíle. Pokud by nebyla vražda, tak dnes zde stojím před vámi jako předseda vlády s podporou 30 procent," řekl expremiér Fico, kterého ve funkci ministerského předsedy po Kuciakově vraždě vystřídal právě Pellegrini. Popularita Směru-SD dlouhodobě klesá a pohybuje se kolem 17 procent.

Z objednání vraždy Kuciaka prokuratura obžalovala podnikatele Mariana Kočnera, o jehož kontroverzních aktivitách novinář psal. Kočner, který měl podle vyšetřovatelů kontakty na politiky, soudce či prokurátory, vinu popřel.

Související

Eduard Heger

Hegerova vláda vyjádřila lítost nad vraždou Kuciaka a utrpením lidí v komunismu

Slovenská vláda dnes svými usneseními vyjádřila lítost nad vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové z roku 2018 a také nad utrpením lidí po nástupu komunistů k moci v Československu v roce 1948. Kabinet premiéra Eduarda Hegera tak učinil u příležitosti výročí obou událostí, které připadají na tyto dny.
Ján Kuciak

Kauza Kuciakovy vraždy není soudy uzavřena ani po pěti letech

Ani pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka soudy na Slovensku neukončily proces se zbylými dvěma z původně pěti obžalovaných v tomto případu, ve kterém už byl k dlouholetému trestu vězení pravomocně odsouzen kromě jiných vrah Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. 

Více souvisejících

vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Zuzana Čaputová Peter Pellegrini Slovensko Martina Kušnírová Ján Kuciak Smer SD

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy