Poprava slonem byla v jihovýchodní Asii oblíbeným trestem.

Poprava slonem byla v jihovýchodní Asii oblíbeným trestem. Zdroj: Wikimedia

Poprava slonem byla v jihovýchodní Asii oblíbeným trestem.
Poprava slonem byla v jihovýchodní Asii oblíbeným trestem.
Poprava slonem byla v jihovýchodní Asii oblíbeným trestem.
3
Fotogalerie

Poprava slonem – rozřezání i rozšlápnutí hlavy: Brutální trest smrti byl populární ještě v 19. století

Gunga Rao, tak se v jihovýchodní Asii říkalo tomuto zvláštnímu způsobu usmrcení. Nejčastěji ho využívali v Indii, a to od středověku až do doby, kdy popravy pomocí slonů postupně vymýtili britští kolonialisté. Sloni při něm odsouzenci položili přední končetinu na hrudník či hlavu a následně na danou končetinu přenesli svou váhu. Krutý způsob smrti stíhal nejčastěji nepřátelské vojáky. Občas si ho ale zasloužili i ti, kteří se vyhýbali placení daní, či obyčejní zloději.

„Tenhle způsob trestu je jedním z nejděsivějších, jaké si lze představit. Pachateli nejdříve svážou ruce a nohy a poté ho přivážou k zadní noze slona. Ten pak vyrazí v plné rychlosti skrze ulice města. Daný nešťastník může jen doufat, že ho usmrtí jeden z těžkých dopadů na zem. Pokud ne, je rozvázán. V krutém aktu slušného chování mu dají sklenici vody. Poté je jeho hlava umístěna na piedestal a slon ji rozšlápne,“ popsal svou zkušenot s Gunga Rao Louis Rousselet v cestopisu z roku 1882.

I když to zní neuvěřitelně, tato nejrozšířenější metoda popravy slony byla pravděpodobně v Indii tou nejhumánnější formou Gunga Rao. Marocký cestovatel Ibn Battuta byl totiž ve 14. století svědkem jiné variace: „Přivedli nějaké muže, kteří byly obviněni z pokusu o atentát na císařův život. Předhodili je slonům a ti byli naučeni je rozřezat na kousky. Jejich kopyta byla poseta železnými čepelemi, které sloužily jako nože.“ V takových případech seděl na slonu jezdec, který zvíře řídil. Odsouzenci byli zpravidla zvednuti chobotem do vzduchu, slon je hodil na svůj hrudník a poté, co byl nešťastník pod ním, začal řezat. Odpadlé kusy prý poté zvíře házelo na jednu hromadu. Jinou variantou byly čepele přímo na klech zvířete. Na Srí Lance měli sloni údajně čepelemi nešťastníky ubodat. V Thajsku létali odsouzení vzduchem tak dlouho, dokud je zvíře omylem neušlapalo. Ve Vietnamu byli uvázáni ke sloupu, slon do nich následně s rozběhem narážel.

Důvod využití slonů pro trest smrti lze pravděpodobně přičíst lehkostí, s jakou se tato majestátní zvířata učí. Navíc se dají velmi dobře ovládat. Je zaznamenán případ, kdy slon dokázal člověku před konečným zašlápnutím zlámat všechny končetiny. Indičtí císaři tím vysílali k poddaným signál, že se jim neklaní jen lidé, ale i říše zvířat. Takový vzkaz masám ale nepotřebovali britští kolonisté. Praktika se jim navíc zdála barbarská, a tak poprava Gunga Rao v 19. století zcela vymizela.