Beitl (ODS): Jablonec se může chlubit novým nemocničním pavilonem

21.02.2020 19:06

Ve středu 19. února došlo v areálu Nemocnice Jablonec nad Nisou ke slavnostnímu otevření Pavilonu intenzivní medicíny. Jeho stavbu za více než 150 milionů korun kompletně financovalo město ze svého rozpočtu. Bez státních i evropských dotací.

Beitl (ODS): Jablonec se může chlubit novým nemocničním pavilonem
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

Jedná se o, v současných českých poměrech, ojedinělou záležitost. Nemocnice v republice se spíše rekonstruují, ale nové se nestaví. V letech 2010-2018, kdy Jablonec vedla ODS v čele s primátorem Petrem Beitlem a ekonomickým náměstkem Milošem Vele, se podařilo nejen splatit naprostou většinu půlmiliardového dluhu, ale také ozdravit městkou ekonomiku natolik, že si město mohlo dovolit financovat z rozpočtu stavbu, která je nejvýznamnější investicí uplynulých let.

„Jsem přesvědčen, že postavit nový pavilon i bez dotací, o které jsme bohužel neúspěšně žádali, bylo dobré rozhodnutí. Péče o zdraví obyvatel je jeden ze základních úkolů, které by samosprávy měly zvládat. Nemocnice je dlouhodobě stabilní, je největší městskou společností a také největším zaměstnavatelem ve městě. Z tohoto pohledu je to pro Jablonec velmi důležitá ekonomická složka a jsem rád, že i díky novému pavilonu se může naše nemocnice dále rozvíjet,“ říká poslanec a bývalý jablonecký primátor Petr Beitl (ODS).

Dobré hospodaření je v nemocnici vidět

„Jablonecká nemocnice je v posledních letech stabilizovaná v oblasti poskytovaných služeb a péče, v oblasti personální a také v oblasti tržeb a ekonomiky. Díky tomu se daří financovat řadu akcí. Postupně už několik let například revitalizujeme celou řadu oddělení, což je přínosem pro naše pacienty, ale i pro naše zaměstnance,“ konstatuje ředitel Nemocnice Jablonec nad Nisou Vít Němeček (ODS), který v jejím čele stojí už 17. rokem.

Nový Pavilon intenzivní medicíny umožní vyšší komfort pro pacienty i personál. Přesune se sem 6 lůžek oddělení ARO a dojde k rozšíření počtu lůžek jednotky intenzivní péče operačních oborů na dvanáct. Část vybavení a přístrojů v novém pavilonu za cca 12 milionů korun nemocnice financovala ze svého, část pokryla z evropských dotací.

Vznikne dospávací pokoj i nové pokoje pro novopečené maminky

Uvolněné prostory nemocnice využije pro další zkvalitnění svých služeb v oblasti péče o pacienty. „Ještě v první polovině letošního roku rozšíříme chirurgickou ambulanci o jeden zákrokový sálek a ordinaci, následně plánujeme upravit prostory chirurgické JIP na tzv. dospávací pokoj. Čtvrté patro, které se v souvislosti s otevřením nového pavilonu také uvolnilo, využijeme pro rozšíření lůžkové části porodnice,“ vypočítává plánované úpravy MUDr. Němeček. V současných prostorách ARO dojde k vybudování emergency – urgentního příjmu. Na tuto přestavbu chce nemocnice v programovacím období 2021-2027 získat evropskou dotaci.

„Jablonecká nemocnice, jakožto třetí největší zdravotnické zařízení v kraji, si moderní pavilon bezesporu zaslouží. Věřím proto, že nové prostory, pomohou k lepší a účinnější léčbě pacientů,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). Liberecký kraj přispěl částkou 7,6 milionů korun na investice navazující na výstavbu pavilonu. Peníze  byly využity na pořízení dvou generátorů, které budou sloužit pro celou nemocnici jako náhradní zdroj elektrické energie v případě výpadku.

Nový pavilon pomůže v rámci celého kraje

Pavilon intenzívní medicíny bude velkým přínosem pro celou jabloneckou spádovou oblast a pomůže viditelně i liberecké nemocnici. Pacientům nová nemocniční budova, která svým vybavením naprosto splňuje standardy zdravotnické péče 21. století, začne sloužit od poloviny března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…