Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Sardinii se loučili se zavražděnou Zdenkou (†41): Kněz popsal posledních 40 minut jejího života

Autor: yks - 
21. února 2020
19:05

Už to vypadalo, že je z nejhoršího venku, namísto toho skončila máma dvou holčiček Zdenka K. (†41) tím nejhorším myslitelným způsobem. V sobotu ji na Sardinii podle místních médií ubodal její násilnický a žárlivý expartner Francesco B. D. F. (45). Ve čtvrtek se konalo poslední rozloučení.

Na italský ostrov zamířili i nejbližší Zdenky K., aby jí mohli dát poslední sbohem. Do města Sorso, kde se konal její pohřeb, přijel její bratr a Zdenčina matka.

Zdenka měla církevní obřad v chrámu svatého Pantaleona a přítomný kněz, otec Luca Colu, promluvil o jejích posledních chvílích. Je příznačné, že tak učinil v kostele zasvěceném mučedníkovi, protože i Zdenka zakusila z rukou svého expartnera mnoho násilí a utrpení.

Zmínil posledních 40 minut agonie

Kněz ženě adresoval osobní vyjádření. „Přinutila jsi nás pohlédnout do svého srdce,“ řekl mimo jiné na Zdenčinu adresu. Po smutečním obřadu následovalo pak ještě setkání tisíců místních lidí, kteří přišli vyjádřit podporu a soucit s osudem nešťastné ženy a jejích nejbližších. 

V jejich tvářích bylo možné podle místního tisku číst hněv, bolest i smutek kvůli zločinu, kterému bylo jistě možné zabránit. Jak zmínil kněz ve smuteční řeči, namísto záchrany ji po útoku čekala 40minutová agonie, během které jí ani její partner ani nikdo jiný nepomohl. 

Kdo se postará o děti?

Muž, který oblíbenou ženu připravil o život, namísto toho popadl její dvě na smrt vyděšené dcerky a jezdil s nimi po okolí, dokud ho všímavý tip náhodného svědka nepřivedl do rukou policie. Na svůj osud čeká ve věznici ve městě Bancali na severu ostrova. Ještě štěstí, že nestačil provést nic sobě ani dětem. Podle některých zpráv měl v mít době zatčení u sebe lepicí pásku a nůž.

Arcibiskup Giovanni Sava, který ve středu večer promlouval k lidem protestujícím proti násilí na ženách, vyzval přítomné, aby se o obě holčičky postarali, přijali je mezi sebe a umožnili jim žít pokojně i bez jejich matky. Pokud jde o osud dětí, angažují se ale také české zastupitelské orgány.

„Zastupitelský úřad v Římě je v souvislosti s touto tragédií od počátku v kontaktu s rodinou a poskytuje jí veškerou dostupnou pomoc. Zaměstnanci úřadu působí v tuto chvíli například jako prostředníci mezi soudem pro nezletilé, českými úřady a nemocnicí, to vše s důrazem na rychlé a citlivé vyřešení situace,“ uvedla již dříve pro eXtra.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová s tím, že se s ohledem na nízký věk dětí nebude k věci blíže vyjadřovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání