Zhromaždenia Za Jána a Martinu zaplavili námestia

Niekoľko tisíc ľudí zaplnilo v piatok podvečer bratislavské Námestie slobody, na ktorom sa konalo spomienkové zhromaždenie Za Jánu a Martinu, za slušnú krajinu. Na pódiu si zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú pripomenuli pozostalí mladej dvojice, zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko, novinári aj predstavitelia cirkví a kultúrneho života. Podujatia sa konali v ďalších 60 mestách.

21.02.2020 19:15 , aktualizované: 22:23
slušné Slovensko zhromaždenie výročie Kuciak... Foto: ,
Na snímke zhromaždenie iniciatívy Za slušné Slovensko pri príležitosti druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pod názvom „Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu“ na Námestí slobody v Bratislave 21. februára 2020.
debata (398)

Je hrozný pocit vidieť tváre, počuť hlasy a konfrontovať sa s tými, čo nám zobrali našich anjelov. Nikdy sme však neboli sami, boli ste tu s nami a dávate nám silu, bola časť prejavu rodiny Kuciakovcov a Zlatice Kušnírovej. Narážala tak na súdny proces s obžalovanými z vraždy novinára, ktorý sa koná na Špecializovanom trestnom súde. Všetkým poctivým ľudom, ktorí vedia, že pravda sa nedá umlčať a pomáhajú nám v našom trápení, chceme vysloviť zo srdca jedno veľké ďakujem, ukončila herečka Táňa Pauhofová. Prejav rodiny čítala v ich mene.

VIDEO: Za Slušné Slovensko zorganizovalo spomienku na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú na Námestí Slobody v Bratislave.
Video

Zástupkyne iniciatívy Za slušné Slovensko pripomenuli, že mali od začiatku dve požiadavky, vyšetrenie vraždy a „nová dôveryhodná vláda“. Organizátorka Karolína Farská preto pripomenula nastávajúce parlamentné voľby. Vyzvala rovnako ako všetci účastníci na pódiu na účasť.

V tejto krajine fungovala mafia, uviedla vo svojom prejave investigatívna novinárka Monika Tódová s tým, že s kolegami budú všetky kauzy sledovať ďalej. Nenecháme to tak. Ani Ján Kuciak by to tak nenechal, doplnila. Spolu s ňou na pódiu stáli aj terajší a bývalí novinári Adam Valček, Xénia Makarová a Zuzana Petková.

Súčasťou programu zhromaždenia boli aj hudobné vystúpenia speváckych zborov, ako aj reperov Veca a Tona S. Slovenskú hymnu zaspieval už tradične Juraj Benetin.

V Košiciach zaznela výzva na účasť vo voľbách

Spomienku na zavraždeného novinára a jeho snúbenicu, ako aj výzvu na účasť v nadchádzajúcich parlamentných voľbách prinieslo piatkové zhromaždenie iniciatívy Za slušné Slovensko v Košiciach. Na podvečerné podujatie na Hlavnej ulici, ktoré sa konalo na druhé výročie vraždy, prišlo zhruba tisíc ľudí.

Zhromaždenia na pamiatku Kuciaka a Kušnírovej

V slovenských mestách sa konali 21. februára spomienkové zhromaždenia na J. Kuciaka a M. Kušnírovú

Fotogaléria
Účastníci počas spomienkového zhromaždenia Za...
Na snímke zhromaždenie iniciatívy Za slušné...
+4Pietna spomienka pri príležitosti 2. výročia...

Na spomienkovom mítingu „Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu“ vystúpili viacerí zástupcovia novinárov, čítali sa aj listy od Kuciakovej rodiny a bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka. Spoluorganizátor podujatia Ján Gálik zvýraznil dôležitosť úlohy novinárov pri kontrole mocných spravujúcich štát. Pripomenul tiež dlhodobé požiadavky zhromaždení iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorými sú vyšetrenie vraždy mladej dvojice a nová, dôveryhodná vláda. Vzhľadom na prebiehajúci súdny proces s obžalovanými to podľa neho vyzerá, že prvá požiadavka sa pomaly napĺňa.

„Druhá požiadavka, čo je nová dôveryhodná vláda, je niečo, čo nedokážeme spraviť z námestí…Apelujeme na ľudí, aby išli voliť,“ povedal Gálik pre TASR. Zámerom zhromaždenia bolo podľa neho pripomenúť to, čo sa stalo pred dvoma rokmi, pripomenúť život Jána a Martiny, ako aj hodnoty demokracie a slobody.

V Nitre prišlo dvesto ľudí

Tichou pietnou spomienkou si v piatok vraždu snúbencov verejnosť pripomenula aj verejnosť v Nitre. Oboch zavraždených mladých ľudí si uctili zapálením sviečky pri Kostole Svätého Michala.

Na miesto, kde bola vystavená fotografia Jána a Martiny spolu s listom rodiny Kuciakovcov, prišlo viac ako 200 ľudí. Boli medzi nimi zástupcovia študentov, nitrianskych divadiel i samosprávy.

Podľa slov Lucie Jankovičovej z iniciatívy Za slušné Slovensko má Nitra pri spomienke na Jána Kuciaka osobitné miesto. Pôsobil v tomto meste, študoval tu. Preto je dôležité, aby sme si tu na jeho osobu spomenuli. Zvolili sme formu tichej pietnej spomienky, pretože to je teraz najdôležitejšie, v tichu pouvažovať nad odkazom, ktorý už dva roky ide naprieč celým Slovenskom, dodala Jankovičová.

Na Jána a Martinu spomínalo v Prešove asi 1500 ľudí

Približne 1500 ľudí sa pri príležitosti druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej stretlo v piatok podvečer na Hlavnej ulici v Prešove aj napriek nepriaznivému počasiu. Viaceré osobnosti, ktoré sa počas spomienkového zhromaždenia vystriedali za mikrofónom, skloňovali najmä odkaz, ktorý Kuciak zanechal v spoločnosti.

„Ján Palach povedal, že človek musí bojovať proti takému zlu, na ktoré práve stačí. A práve tohto kréda sa Ján Kuciak držal. Bojoval proti tomu zlu, na ktoré práve stačil a bojoval proti nemu omnoho lepšie ako väčšina z nás. A vôbec to nerobil preto, aby bol slávny a rešpektovaný, ale jednoducho preto, lebo veril v spravodlivosť a férovosť,“ povedal vo svojom príhovore novinár Samo Marec.


VIDEO: Stovky svetielok za Jána a Martinu v Bratislave.
Video

Prítomných vyzval, aby si z pietnej spomienky odniesli posolstvo oboch Jánov, Palacha i Kuciaka. „A síce, že v každom z nás sa skrýva sila, ktorá nám pomôže proti tomu zlu bojovať. Pretože každý z nás môže prispieť k tomu, aby sa veci posunuli ďalej,“ vysvetlil.

„Každý z nás sme pokračovateľom Jána a Martiny,“ zaznelo počas prejavu aj z úst vedca Pavla Čekana. Na pódiu tiež vystúpili evanjelický farár Martin Chalupka a umelci Katarína Kočšová, Zdenka Kvasková, Viki Olejárová a Edo Klena.

Zavraždených snúbencov si uctili v Banskej Bystrici a Zvolene

V komornej atmosfére sa nieslo piatkové podvečerné spomienkové stretnutie na novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú na Námestí SNP vo Zvolene. Pri fotografii zavraždených snúbencov sa už pred začiatkom podujatia pristavovali mnohí Zvolenčania, aby si ich uctili zapálením sviečok.

Na námestí sa zišlo približne 200 ľudí, ktorí si mohli vypočuť modlitbu za Jána a Martinu od Daniela Pastirčáka, čítal sa aj list otca Jána Kuciaka, či báseň, ktorú zavraždený novinár napísal pre svoju snúbenicu.

Podľa herca a jedného z organizátorov podujatia Radoslava Kurica prišli v piatok na námestie najmä tí, ktorým nie sú ľahostajné veci, ktoré sa okolo nás dejú. Kuric vníma, že spoločnosť je rozpoltená a dúfa, že aj toto pietne podujatie pomôže vniesť medzi ľudí pokoj aj v tomto čase, krátko pred parlamentnými voľbami.

Pietne zhromaždenie sa konalo v piatok podvečer aj na banskobystrickom Námestí SNP. Martina Strmeňová z platformy Nie v našom meste, ktorá zhromaždenie v Banskej Bystrici organizovala, odhaduje, že sa tu stretlo približne 350 ľudí.

Stretnutie sa podľa jej slov nieslo v pokojnom duchu, na zavraždených snúbencov spomínalo viacero rečníkov, mnohí z nich sa odvolávali aj na odkaz práce Jána Kuciaka. „S odkazom, že o týždeň máme voľby a je potrebné nenechávať rozhodnutia na iných,“ podotkla Strmeňová s tým, že padli viaceré výzvy ísť voliť.

„V Banskej Bystrici bolo to zhromaždenie trochu špecifické. Mali sme veľké zastúpenie rómskych zástupcov, práve preto, že vnímame narastanie rasizmu a nenávistných prejavov voči rómskej menšine,“ dodala Strmeňová.

V banskobystrickej Záhrade venovali Jánovi a Martine aj Mikrofestival Percepcia s podnázvom Živý pamätník, ktorý pripravili študenti banskobystrickej Akadémie umení. Ide o jednodňovú umeleckú prezentáciu desiatich mladých umelcov spojenú s diskusiou a premietaním premiérovej ukážky filmu V hmle, o slovenských cestách spravodlivosti od režisérky a dokumentaristky Zuzany Piussi.

Spomínali aj Slováci v Londýne či Prahe

Spomienkové zhromaždenia Za Jánu a Martinu, za slušnú krajinu, zorganizované na druhé výročie zavraždenia investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, sa konali v piatok popri Slovensku aj vo viacerých zahraničných mestách.

Tichú spomienku na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú organizovali Slováci žijúci v českej metropole na pražskom Václavskom námestí. Z údajov na facebookovej stránke podujatia vyplýva, že na podvečernom podujatí sa zúčastnilo približne 250 ľudí.

Zhromaždenie pripravili aj členovia slovenskej komunity v Londýne. Organizátor akcie Jakub Dovčík pre TASR uviedol, že pri Wellingtonovom oblúku (Wellington Arch) neďaleko Hyde Parku sa zišlo viac ako desať ľudí. Uviedol, že sa stretli, aby si pripomenuli smrť dvojice spred dvoch rokov.

Miestami ďalších piatkových zhromaždení boli podľa internetovej stránky iniciatívy Viedeň, Oxford, Glasgow, Melbourne, Auckland, ale aj Luxemburg či Hongkong.

Novinára Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer).

398 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Za slušné Slovensko