LaLiga - souhrn 25. kola

21.02.2020, 22:54, aktualizováno 23.02.2020, 22:55
Komentáře a souhrny
Barcelona doma nastřílela Eibaru pět branek a přeskočila Real Madrid, který senzačně padl na půdě Levante. Atlético Madrid přehrálo Villarreal a posunulo se na průběžnou třetí pozici o skóre před Sevillu, která si pro změnu poradila s Getafe. Real Sociedad vyhrál nad Valencií, důležité body získala Celta Vigo...

Atlético Madrid - Villarreal CF 3:1

23.02.2020 21:00

Góly: 40. Ángel Correa, 64. Koke, 74. João Félix - 16. Paco Alcácer

Po Liverpoolu si Atlético Madrid smlslo i na Villarrealu a vrátilo se na průběžnou třetí příčku. Svěřenci Diega Simeoneho sice jako první inkasovali, ale pak vstřelili tři branky v řadě a celkem bez problému zapsali tři body.

Pro Atlético to ale nebyl nejlepší začátek, po čtvrthodině hry si hosté vytvořili první vážnější šanci a tu také proměnili. Paco Alcácer si zpracoval na hranici šestnáctky balón a tvrdě k tyči vypálil, načež Oblak se mohl natahovat jak chtěl. "Atléti" se pak usadili na polovině Villarrealu, ale dlouho na svojí příležitost čekali. Ta se naskytla po půlhodině hry a Asenjo nejprve lapil akrobatický pokus Saviće i bezprostřední dorážku Moraty. Fanoušci Colchoneros se dočkali až pět minut před přestávkou. Vrsaljko pěkným obloučkem za obranu našel Ángela Correu, který těsně před Asenjem poslal balón do sítě.

Poločasový stav byl víceméně na obě strany zasloužený. Villarreal měl v první půli jen jednu šanci a tu potrestal. Druhá příležitost se naskytla po hodině hry, kdy nebezpečně pálil Gerard Moreno. Oblak musel pokus vyrážet a byl to on, kdo "Atléty" zachránil před inkasovaným gólem. Na to konto pak Atlético udeřilo, Ángel Correa tentokrát v roli nahrávače posadil balón na hlavu Kokeho a kapitán domácích strhl vedení na madridskou stranu.

To už byl na hřišti i talentovaný João Félix jehož start byl proti Villarrealu nejistý. Mladý Portugalec o deset minut po Kokeho brance vypálil z hranice šestnáctky a přízemní střelou překonal Asenja potřetí. Dohnat na Wanda Metropolitano dvoubrankový náskok, to je prakticky nemožné a Villarrealu se to dle očekávání nepovedlo. Atlético se tak po výhře 3:1 vrátilo na průběžnou třetí příčku, Villarreal je se ztrátou pěti bodů na sedmém místě.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Sevilla FC 0:3

23.02.2020 18:30

Góly: 43. Lucas Ocampos, 67. Fernando, 75. Jules Koundé

Až nečekaně jednoznačným výsledkem skončil přímý duel o postavení v TOP 4 mezi Getafe a Sevillou."Azulones" tentokrát nenavázali na skvělé výsledky ať už z domácí soutěže nebo Evropské ligy a od Sevilly museli skousnout hořkou porážku 0:3. Sevilla si zajistila vedení na sklonku prvního poločasu díky trefě Lucase Ocampose a po změně stran se přidali Fernando a Koundé.

Getafe ve čtvrtek porazilo Ajax Amsterdam 2:0 a na setkání se Sevillou se těšilo. Také Andalusané měli v nohách Evropskou ligu, konkrétně duel na půdě rumunské Kluže, který skončil remízou.

Sevilla ukázala svůj potenciál už v 7. minutě, kdy Luuk de Jong sám před Soriou nechal vyniknout domácího brankáře. Getafe se pak snažilo kontrolovat hru a k vidění byla víceméně vyrovnaná partie. Zdálo se, že v prvním poločase gól nepadne, ale dvě minuty před přestávkou hrubě chyboval Cucurella, který podklouzl a Reguillón pak nabídl balón před prázdnou branku skórujícímu Lucasi Ocamposovi.

O přestávce došlo na straně hostí k nečekanému střídání, utkání nedochytal brankář Tomáš Vaclík, jehož mezi tyčemi nahradil Yassine Bounou. Sevilla byla ve druhém poločase lepší a v 67. minutě zaslouženě zvýšila na 2:0. Suso rozehrál standardku na De Jonga, který vrátil balón před branku na Fernanda a i když domácí reklamovali ofsajd, branka byla regulérní. Čtvrthodinu před koncem pak bylo definitivně rozhodnuto, Jules Koundé v náběhu do vápna prostřelil Soriu potřetí a Getafe rezignovalo.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Espanyol Barcelona 2:1

23.02.2020 16:00

Góly: 77. Sandro Ramírez, 83. Sergi Guardiola - 90+3. Adrián Embarba (pen.)

Dlouho nic a pak během závěrečné čtvrthodině padly tři branky. Dvě do sítě Espanyolu, takže Katalánci odjíždějí z Valladolidu s prázdnou a zůstávají na posledním místě. Hosté se po celé utkání víceméně bránili, což bylo zapříčiněno brzkým vyloučením Davida Lópeze.

Espanyol to ve čtvrtek v Evropské lize pořádně schytal od anglického Wolverhamptonu a chuť si nespravil ani v LaLize. Ve Valladolidu nastoupil k důležitému záchranářskému utkání a díky nepovedenému závěru nemá ani bod.

Na Estadio José Zorrilla se na branku muselo čekat a to až do 77. minuty. Do té doby se Espanyol urputně a dobře bránil. Utkání se pro hosty výrazně zkomplikovalo už ve 25. minutě, kdy uviděl naprosto zbytečnou druhou žlutou David López. Přesto mohli hosté vést, kdyby Calleri ve velké šanci lépe hlavičkoval, protože Masip jinak neměl problémy zasáhnout.

Valladolid hrál trpělivě a do větších šancí se dostal až po změně stran. Nejprve Ünal pálil z otočky do rukavic Diega Lópeze a po něm Toni Villa těsně minul. Domácí strana se prosadila až v 78. minutě, kdy se dostal k dorážce Sandro Ramírez a z úhlu překonal Lópeze. O pět minut později přidal Valladolid druhý gól a tím definitivně rozhodl. Ünal se šikovně zbavil brankáře Lópeze a následně upadl, nicméně všechno úspěšně dokonal Guardiola, který doběhl balón a poslal ho do odkryté branky. Espanyolu nakonec bylo dovolena alespoň kontaktní branka. V nastavení došlo ve vápně ke hraní rukou a sudím nařízenou penaltu proměnil Embarba. Víc Espanyol nestihl a po další porážce zůstává poslední.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - Athletic Bilbao 2:1

23.02.2020 14:00

Góly: 28. Lucas, 90. Rodrigo Ely - 17. Raúl García

Menší z baskických derby mezi Deportivem Alavés a Bilbaem skončilo porážkou hostujícího Athletic Clubu 1:2. Hosté přitom vedli, po čtvrthodině hry otevřel skóre utkání zkušený Raúl García, ale branky Lucase Péreze a Rodriga Elyho v nastavení znamenaly obrat.

Athletic Bilbao tak zaznamenal už čtvrtou porážku v řadě a důsledně vyklidil pohárové pozice, ba co hůř, svěřenci trenéra Gaizky Garitana se propadají tabulkou čím dál více. Do derby přitom vstoupil lépe Athletic, od začátku měl převahu a také šance. Není ani divu, že se v 17. minutě ujal vedení. Jeho tlak celkem logicky vygradoval ve vedoucí trefu, kterou zajistil přízemní střelou k tyči Raúl García. Ještě před tím zahodil šanci Iňaki Williams, každopádně hosté zaslouženě vedli.

A to až do chvíle, kdy ve 27. minutě fauloval ve vápně Álvarez unikajícího Aleixe Vidala a byla nařízena penalta. Lucas Pérez zvolil opačný dolní roh, než kam skákal Simón a srovnal na 1:1. Na Mendizzorrotze byly k vidění dvě branky, ale to bylo také všechno.

Bohužel ani druhý poločas nepřinesl nijak závratné tempo a šancí bylo poskrovnu. Už to také vypadalo, že oba celky zapíší po bodu, když v nastaveném čase rozhodl o výhře Deportiva Rodrigo Ely, který se položil do Pérezova centru a překonal Simóna. Bilbao mělo na odpověď málo času a v derby nakonec prohrálo.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Granada CF 0:3

23.02.2020 12:00

Góly: 4. Darwin Machís, 28. Darwin Machís, 41. Dimitri Foulquier

Nakonec poměrně překvapivý výsledek viděli diváci v Pamploně. Domácí Osasuna propadla v prvním poločase a od Granady inkasovala tři góly. Po změně stran už se domácí nevzpamatovali, takže po 25. kolech zůstávají ve druhé polovině tabulky.

Vstup Osasuny do zápasu byl doslova katastrofální, hostům stačily čtyři minuty, aby Darwin Machís vlétl do pokutového území a tvrdou ranou pod břevno překonal Herreru. Ten inkasoval z první střely na branku a to ještě nečekal, že v průběhu prvního poločasu vyloví ze sítě další dva fíky.

Osasuna se okamžitě nesesypala, naopak na chvíli převzala iniciativu a byla nebezpečná. Její snaha vedla dokonce ke gólu, který ve 27. minutě vsítil Gallego, nicméně kvůli ofsajdu bylo veškeré vzrušení zbytečné. Granada pak víceméně zopakovala svojí gólovou akci ze čtvrté minuty, tedy že Darwin Machís pronikl do šestnáctky a přesnou ranou překonal Herreru. Když pak čtyři minuty před koncem poločasu zvyšoval už na 3:0 Dimitri Foulquier, vypadalo to s Osasunou zle. Foulquier ze strany procedil balón Herrerovi mezi nohy a potřetí v zápase rozjásal nadšené fanoušky Granady.

Domácí kouč měl o přestávce plno práce, jeho svěřenci sice nesložili zbraně, ale náskok, který si Granada vypracovala, byl nad jejich síly. V 76. minutě spálil před prázdnou brankou obrovskou tutovku Puertas a vzápětí vstřelil neregulérní gól Soldado, takže stav 3:0 pro Granadu setrval až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Levante UD - Real Madrid 1:0

22.02.2020 21:00

Góly: 79. José Luis Morales

O velké překvapení se v sobotu večer postaralo Levante, když na vlastním stadionu porazilo jedinou brankou Real Madrid. Porážka má pro Zidaneho družinu fatální následky, na prvním místě ji totiž vystřídala konkurenční Barcelona. Před blížícím se utkáním s Manchesterem City to rozhodně není dobrá zpráva. Hrdinou Levante se nakonec stal José Luis Morales, autor rozhodující trefy osm minut před koncem.

Real Madrid dobře věděl, že Barcelona své utkání s Eibarem vyhrála a proto potřeboval na Ciutat de Valencia zvítězit, což se nakonec ukázalo jako neřešitelný rébus.

V sestavě Bílého baletu nechyběl Eden Hazard, který měl pro obranu Levante představovat největší hrozbu. Domácí defenzíva hrála od začátku velice kompaktně a zodpovědně a Real měl problémy vytvářet si větší šance. Až v 18. minutě hlavičkoval těsně vedle Casemiro, stačilo přitom trefit branku, která v tu chvíli zela prázdnotou. V závěru poločase se zase opřel do balónu Modrić a Aitor Fernández musel vyrážet.

Pokud chtěl Real body musel výrazně přidat a toho se fanoušci překvapivě nedočkali i proto, že Eden Hazard svůj samostatný postup na Fernándeze vůbec nezvládl. Šancí Realu bylo málo a pochopitelně s blížícím se koncem se vkrádala do hry hostí křeč. Ta ještě zesílila když osm minut před koncem šokoval příznivce Realu José Luis Morales úvodní brankou. Vukčević z jedničky vyslal dlouhý pas na rozeběhnutého Moralese, který se parádní ranou nemýlil.

Levante se chopilo vedení a v závěru dělalo, co mohlo, aby výsledek udrželo. Veškerá snaha Realu vyšla vniveč a po nejtěsnější porážce zůstane hvězdný tým na průběžném druhém místě.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Valencia CF 3:0

22.02.2020 18:30

Góly: 13. Mikel Merino, 45. Nacho Monreal, 48. Adnan Januzaj

Nepovedený týden završila v sobotu podvečer Valencia. Po výprasku v Miláně od Atalanty v Lize mistrů prohrála i důležité utkání v Baskicku a v přímém souboji o čtvrté místo přenechala body Realu Sociedad.

Valencia ve středu prohrála na milánské půdě s Atalantou Bergamo 1:4 a náladu si nezlepšila ani v lize. Na Anoetě začala katastrofálně a inkasovala již ve 12. minutě po hlavičce Mikela Merina. Pochvalu přitom zaslouží precizní centr Zaldúy, bez kterého by pochopitelně Merino neslavil. Mimochodem Joseba Zaldúa byl ústřední postavou dalšího zajímavého okamžiku v prvním poločase, po půlhodině hry v pokutovém území upadl a dožadoval se pokutového kopu, který sudí po shlédnutí VAR nenařídil. To nemuselo Basky nijak mrzet, před koncem poločasu přišel po rohovém kopu další centr a tentokrát hlavička Elustonda, kterou na vzdálenější tyči prodloužil do branky Nacho Monreal.

Kouč Albert Celades o přestávce spřádal plány na zvrat a rozhodl se okamžitě střídat. Příchod Guillamóna dal hostům jistou naději, která vzala za své po dvou minutách. Ve 48. minutě se opřel do balónu Adnan Januzaj a nádhernou střelou zvýšil už na 3:0.

Hosté byli na kolenou, ale do konce utkání zbýval prakticky celý druhý poločas. San Sebastian hrál ve velké pohodě, po třetí brance kontroloval hru a Valencii do ničeho nepouštěl. Hostům navíc vehementně docházeli síly a s výsledkem už nedokázali cokoliv udělat.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - SD Eibar 5:0

22.02.2020 16:00

Góly: 14. Lionel Messi, 37. Lionel Messi, 40. Lionel Messi, 87. Lionel Messi, 89. Arthur Melo

Barcelona jde minimálně na pár hodin do čela LaLigy, neboť díky dalšímu úchvatnému vystoupení Lionela Messiho porazila Eibar. Šestinásobný držitel Zlatého míče se trefil čtyřikrát a jednu branku obstaral Arthur.

Co dodat? Byl to zase jednou Argentincův zápas. Barcelona hostila na Camp Nou Eibar a obecně se předpokládalo, že zvítězí, byť dle posledních výkonů se až takový rozdíl nečekal. Přitom všechno mohlo být jinak, protože Camp Nou doslova vyděsila čtvrtá minuta a úvodní gól Sergiho Enricha, který však nemohl kvůli ofsajdu platit.

To byl nakonec jediný světlejší okamžik hostů, protože pak už začala úřadovat Barcelona. Tedy Lionel Messi. Ve 14. minutě si navedl balón do středu, Arbillovi troufale nasadil jesličky a nekompromisně zavěsil. Pak sice dvakrát dobře zasáhl Dmitrović, ale od dalších inkasovaných gólů Eibar neuchránil. Ve 37. minutě prošel Messi skrz trojici hráčů a střelou k tyči zvýšil na 2:0. Barcelona položila základ pozdějšího vysokého vítězství, přestože Eibar se jí ve statistice držení balónu překvapivě vyrovnal. Pro Eibar byl výsledek prvního poločasu dost krutý, Lionel Messi vzápětí zkompletoval hattrick, když nakonec zakončil nerovný souboj tří hráčů proti jednomu obránci a brankáři.

Po změně stran pokračovalo ničení Eibaru. Ter Stegen po hodině hry vytěsnil pokus Coteho na rohový kop a o chvíli později nebyla Eibaru uznána další branka. Když už jsme u toho, také Barcelona vstřelila gól, který v 76. minutě nakonec neplatil. Na rozdíl od Eibaru ji to nemuselo mrzet, protože vedla a měla Lionela Messiho. Jeho přímák ze 79. minuty Dmitrović výborně vyrazil a krátce na to další Vidalův gól kvůli ofsajdu rozhodčí odvolal.

Tři minuty před koncem vstřelil Messi již svůj čtvrtý gól a o dvě minuty později završil bůra Arthur. Barcelona rozdrtila Eibar 5:0 a minimálně do večerního zápasu Realu Madrid jde do čela LaLigy.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - CD Leganés 1:0

22.02.2020 13:00

Góly: 62. Iago Aspas

Boj o záchranu se ve Španělsku nadále dramatizuje a důležitý krok ke splnění cíle učinila Celta Vigo. S Leganésem hrála dlouho bez vyloučeného Filipa Bradariće, přesto nakonec díky brance Iaga Aspase vyhrála. Leganés nenašel na oslabeného soupeře recept a pokud Espanyol v zítřejším zápase bude bodovat, spadne na poslední místo.

Na Estadio Balaídos se odehrálo ryze záchranářské utkání. Jak Celta Vigo, tak Leganés nutně potřebovaly body, ovšem zvítězit mohl jen jeden.

Šlo o hodně a to se na prvním poločase projevilo. Po pár minutách sice musel Blanco po Carrillově střele vytáhnout první klíčový zákrok, ale pak se delší dobu nic zásadního nedělo. Ve 21. minutě ale došlo k situaci, která ovlivnila celé utkání. Filip Bradarić dost ostře zajel do Bustinzy a tady nemohlo následovat nic jiného, než červená karta. Pro Celtu Vigo to byla obrovská komplikace a ještě v prvním poločase mohla na vyloučení doplatit, kdyby Blanco nevytáhl další úžasný zákrok. Tlak Leganésu ke konci poločasu gradoval a do akce musel zase Blanco.

Hosté měli na rozhodnutí zápasu čas, ale pochopitelně s přibývajícími minutami stoupala nervozita. V 59. minutě to vypadalo, že se počet sil na hřišti vyrovná, ale původní verdikt červené karty pro Óscara byl zrušen. A jen tři minuty na to se domácí nečekaně prosadili. Centr Olazy jemně lízl Iago Aspas a Soriano se mohl jen ohlédnout.

Leganés měl po inkasované brance stále dostatek času, jenomže nervozity už se nezbavil a domácí toho dokonale využili. Celkem bez problémů se Leganésu bránili a bez újmy přečkali i nastavený čas. Celta Vigo zvítězila 1:0 a postoupila na nesestupovou pozici.

Více informací k zápasu

Real Betis - RCD Mallorca 3:3

21.02.2020 21:00

Góly: 19. Sergio Canales (pen.), 34. Nabil Fekir (pen.), 48. Joaquín - 16. Juan Camilo Hernández, 27. Ante Budimir, 70. Takefusa Kubo

To byl spektákl! Ani dvě penalty nepomohly Realu Betis k výhře, protože dnes se zkrátka Mallorca nehodlala vzdát.

Real Betis byl na domácí půdě jasným favoritem a Mallorca jakožto potápějící se celek se mohla těšit na souboje s hráči jako Canales, Fekir, Carvalko nebo Emerson. Hosté naopak spoléhali na dvojici Kubo - Budimir. Do první větší šance se pozvolna dostával Sergio Canales, který ještě vyšperkoval svou pozici nahrávkou na Williama Carvalha. Ten však napálil jen prvního obránce před sebou.

Betis byl sice mnohem aktivnějším týmem a měl míč na kopačkách daleko častěji než Mallorca, jenže fotbal není vždycky spravedlivý nebo logický. Jako první totiž udeřila právě Mallorca. V 17. minutě ránu Kuba ještě jeden z obránců zablokoval, jenže nahrál v podstatě do dráhy dobíhajícího Juana Fernándeze. Ten se z voleje nemohl trefit lépe - 1:0.

Jenže Mallorca se neradovala příliš dlouho. Jen o dvě minuty později totiž Koutris podrazil ve vápně kličkujícího Nabila Fekira a sudí měl jasno. Nařízenou penaltu si vzal pod patronát Sergio Canales a s ledovým klidem poslal brankáře na druhou stranu.

O pár chvil později se Canales perfektně vrátil, aby vypomohlo své obraně z nesnází. A udělal to tak dobře, že sám ještě dokázal rozjet brejk Realu Betis. Míč se po rychlé akci dostal až k útočníkovi Lorenovi, který však ke zklamání domácích zamířil jen do tyče! A opět platilo staré známé přísloví. Betis sice byl jasně lepší, ale hosté vyučovali lekci z produktivity. Hernández patičkou uvolnil Kuba, japonský mladík našel v pokutovém území Anteho Budimira a ten z otočky mířil přesně - 2:1.

Betisu dnes pomáhaly chyby hostující Mallorky a další šanci na branku si Real nenechal ujít. Ve 34. minutě totiž Nabil Fekir trefil ruku obránce Gámeze a sudí opět pískal penaltu. To je hájemství Fekira, který měl i dnes dostatek odvahy vzít si balon. A dobře udělal, protože i když brankář vystihl směr střely, v cestě do sítě míči zabránit nedokázal.

Druhá půle začala mnohem lépe pro Betis. Sergio Canales dlouhým nákopem vpřed vyslal do útoku kapitána Joaquína, který si jej perfektně zpracoval. Následně si troufl nejen na obránce Poza, ale také krásnou ránu k tyči. S ní nemohl Reina dělat vůbec nic a zdvořile kapituloval.

Mallorca se přesto na chvíli radovala. Záložník Baba se sice pokoušel vymodlit si penaltu, ale sudí po poradě s videem svůj verdikt zrušil. Další branku mohlo přidat domácí mužstvo. Po Joaquínově pasu však Canales neproměnil samostatný náběh a trefil jen brankáře.

A to muselo domácí tým hodně mrzet, protože gólové hody pokračovaly. Dvacet minut před koncem se s míčem u vápna uvolnil mladíček Takefusa Kubo a když mu obránci Realu Betis dovolili vypálit, směle toho využil. Brankář Robles sice míč ztlumil, ale přesto inkasoval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona25174462:2955
2.Real Madrid25158246:1753
3.Atlético Madrid251110428:1843
4.Sevilla FC25127634:2543
5.Getafe CF25126736:2542
6.Real Sociedad24124842:3140
7.Villarreal CF25115943:3538
8.Valencia CF25108735:3738
9.Granada CF251131132:3136
10.Levante UD251021331:3632
11.Athletic Bilbao25710824:2231
12.CA Osasuna25710831:3531
13.Real Betis2579935:4030
14.Deportivo Alavés25861127:3530
15.Real Valladolid25611822:2829
16.Celta Vigo25591122:3424
17.SD Eibar24661222:3724
18.RCD Mallorca25641526:4222
19.CD Leganés25471418:3719
20.Espanyol Barcelona25471422:4419

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (326)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele