Najslávnejšia cesta prezidenta Čechov a Slovákov v USA: Havel pred 30 rokmi žal ovácie
22.2.2020 00:00
akt. 09.02.2021 05:23

Najslávnejšia cesta prezidenta Čechov a Slovákov v USA: Havel pred 30 rokmi žal ovácie

Uložiť článok
Čechom a Slovákom sa v Spojených štátoch pred 30 rokmi dostalo takej vysokej pocity, ako nikdy predtým.

Vo februári 1990 sa vydal československý prezident Václav Havel na svoju najslávnejšiu zahraničnú cestu – cez Island a Kanadu do USA.

V Bielom dome ho prijal prezident George Bush starší. Bol prvým politikom z bývalého východného bloku, ktorý vystúpil v Kongrese. Jeho prejav 23-krát prerušili ovácie.

Táto návšteva mala príchuť triumfálnej cesty, zaspomínala si Česká televízia .

V stredu 21. februára 1990, sa zišli obidve komory amerického Kongresu, aby si vypočuli muža, ktorý bol ešte pred 4 mesiacmi zatknutý komunistami.

Veľký glg slobody

V našej delegácii sa dohodli, že Havel prednesie prejav v češtine, do angličtiny ho následne prekladal jeho hovorca Michael Žantovský.

„Hlavným mottom bolo predstaviť Československo ako suverénny štát, ktorý si bude naďalej sám rozhodovať o svojom osude,“ spresnil.

„Na tú cestu som doteraz nezabudol. Spomínam si na ňu rád. A možno viac, než vtedy, keď na to nebol čas. Po 20 rokoch v normalizačnom Československu to nebol dúšok, ale veľký glg slobody,“ uviedol Žantovský pre Aktuality.sk.

Havel v prejave vyzýval amerických politikov, aby pomohli Sovietskemu zväzu na ceste k demokracii.

„Často počujem otázku, ako nám Spojené štáty môžu dnes pomôcť. Moja odpoveď je paradoxná – ako celý môj život. Najviac nám pomôžete, keď pomôžete Sovietskemu zväzu na jeho síce nezvratnej, ale napriek tomu nesmierne komplikovanej ceste k demokracii,“ vyhlásil.

„Svoju draho vykúpenú slobodu, nezávislosť a znovu sa rodiacu demokraciu si už vziať nedáme,“ doplnil v Kongrese.

Havel mal v USA množstvo politických rozhovorov. Napríklad sa dvakrát zišiel s prezidentom Bushom, ktorý mu sľúbil, že Československu „bude umožnený vôbec najslobodnejší prístup na americký trh, aký v súčasnosti americké zákony pripúšťajú“.

„Nežná“ rezonovala v USA

Biely dom prijal Havla len pár týždňov po tom, ako začal úradovať z Pražského hradu. To podľa Žantovského svedčí o mimoriadnej ústretovosti Spojených štátov k novej politickej garnitúre.

„Zamatová revolúcia mala taký výnimočný ohlas a osobný príbeh prezidenta Havla rezonoval v Spojených štátoch tak výrazne, že americká vláda sa správala k Československu, ešte ústretovejšie, než k iným novým slobodným krajinám,“ myslí si.

„Prezident Bush nás všetkých milo prekvapil priateľským, neformálnym prístupom. Od prvej chvíli sa k Havlovi nesprával ako k novému neskúsenému prezidentovi malej európskej krajiny, ale ako k novému kamarátovi,“ doplnil.

Michael Žantovský spresnil, že cesta prezidenta do USA sa začala pripravovať v januári 1990.

„Prezident Havel ju spoločne s cestami do Berlína a Mníchova, Varšavy, Budapešti a po Washingtone a New Yorku či Moskve chápal ako položenie základov novej samostatnej zahraničnej politiky demokratického Československa.“

Delegácia rokovala aj pri raňajkách

Veľkou udalosťou bola tiež slávnosť v katedrále svätého Jána na Manhattane. Koncipovali ju ako hold Václavovi Havlovi.

Rečnilo na nej viacero hviezd americkej a svetovej kultúry – vrátane herca Paula Newmana. „Václav Havel dobyl Manhattan,“ písali vtedy v New York Times.

Vládna delegácia za účasti vtedajšieho federálneho ministra financií Václava Klausa mala v týchto dňoch mimoriadne nabitý program. Zároveň rokovala o vstupe do svetového ekonomického spoločenstva.

„Mali sme rokovanie pri raňajkách, lebo náš čas je taký nabitý, že nemáme čas raňajkovať. S výkonným riaditeľom Medzinárodného menového fondu rokujeme pri raňajkách,“ vysvetľoval médiám Klaus.

Václav Havel svoju druhú cestu do USA vykonal ešte v roku 1990. Na jeseň sa zúčastnil na svetovej konferencii šéfov štátov a vlád o deťoch v newyorskom sídle OSN.

Okrem iného tam hovoril s prezidentom Bushom a pozval ho do Prahy. Air Force One priletel na 1. výročie 17. novembra.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.