Hlavní obsah

Parádní bitva štafet, české ženy se vytáhly na skvělé čtvrté místo

Anterselva
Aktualizováno

České biatlonistky se parádním způsobem rvaly o úspěch při štafetovém závodě mistrovství světa v Anterselvě a obsadily ve složení Jessica Jislová, Markéta Davidová, Lucie Charvátová a Eva Kristejn Puskarčíková výborné 4. místo. Reprezentantky desetkrát dobíjely, po dlouhé době se ale vyhnuly trestnému kolu. Zlato obhájily Norky, druhé skončilo Německo a třetí stejně jako loni Ukrajina. Dlouho vedoucí domácí Italky obsadily až desáté místo a Polky, které ještě po předposlední střelbě byly v čele, projely cílem až sedmé

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Marte Röiselandová z Norska dovezla štafetu Seveřanek do cíle na MS v Anterselvě na prvním místě.

Článek

Českou štafetu rozbíhající Jislová zvládla úvodní střeleckou položku bezchybně. Stojka už pro ni tak jednoduchá nebyla, musela dvakrát dobíjet a propadla se na 14. místo. Poslední kilometr se ale česká reprezentantka na lyžích neuvěřitelně vyždímala a zrychlením se ji  podařil ještě posun nahoru. „Jelo se mi ke konci opravdu dobře, vydala jsem ze sebe úplné maximum. Určitě mi pomohlo, že jsem si několik dní odpočinula a soustředila se na štafetu," tvrdila Jislová pro Českou televizi.

V čele mezitím uháněla domácí Vittoziová, která předávala s náskokem 24 vteřin na Rusky. Davidová přebrala štafetu na desáté pozici a společně s Norkou Tandrevoldovou se hned draly dopředu. Na první střeleckou položku druhého úseku tak Češky přijely ve skupině pěti zemí, které pronásledovaly vedoucí Itálii a ztrácely na ni půl minuty.

Ležku zvládla Davidová bezchybně, na stojku přijela už čtvrtá a terč pak vyčistila s použitím jediného rezervního náboje. Na druhém úseku dominující Wiererová byla famózní i na lyžích, k tomu pak přidala tradičně bleskovou střelbu, vždyť položku vstoje zvládla za 19 vteřin.

V polovině závodu vedly s minutovým náskokem Italky, Česko jelo v balíku s Polskem, Ruskem a Norskem. „Pro mě bylo důležité, že jsem dostala štafetu v kontaktu. Snažila jsem se najet co nejvíc vteřin, na střelnici to bylo fajn, ale na konci jsem už bylá tuhá a moc nemohla," hodnotila svoje vystoupení Davidová, která přesto měla druhý nejlepší běžecký čas úseku.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norská biatlonistka Marte Röiselandová během štafety žen na mistrovství světa v biatlonu v italské Anterselvě.

Charvátová po ní byla na lyžích stejně tak skvělá, kritické chvíle ale pro ni přišly při obou střeleckých položkách. Z úvodních pěti ran pokaždé trefila terč jen dvakrát a byla viditelně nervózní, což třeba vleže způsobilo i vzpříčení náboje. Nakonec se ale dokázala uklidnit a vždy zvládla jednotlivá dobíjení dostřelit bez nutnosti trestného kola. „Bylo to těžké, dvakrát jsem na střelnici utekla hrobníkovi z lopaty a to mě povzbudilo i do běžecké části," líčila Charvátová.

„Myslím, že všechny ty potíže Lucce vlastně pomohly, aby začala jednat jinak a ukrotila myšlenky. Ustála to fakt dobře," hodnotil sportovní ředitel Ondřej Rybář. Na třetím úseku se vůbec děly velké věci. Italky přišly o vedení kvůli dvěma trestným kolům Sanfilippové po stojce.

Výborná střelba naopak vynesla do čela Polsko, o 40 vteřin za štafetou našich severních sousedů vyběhla česká finišmanka Kristejn Puskarčíková, která měla hned za sebou skvělé běžkyně Norku Röiselandovou, Němku Herrmannovou, Švédku Hannu Öbergovou a Ukrajinku Pidrušnou.

Po jednom dobíjení Kristejn Puskarčíkové při ležce byly Češky páté, reprezentační finišmanka měla chvíli potíže akceptovat běžecké tempo elity. Podobně na tom byla 40letá Gwizdonová, která nedokázala udržet Polsko na medailových pozicích.

Röiselandová neomylným počínáním na střelnici i velmi rychlým během dovedla Norsko za obhajobou, i když Eckhoffová musela na trestné kolo. Finišmanka ale svůj šestý start na MS proměnila v cenný kov, z toho má už čtvrté zlato. Běžecky nejrychlejší žena celého závodu Herrmannová vytáhla Německo ke stříbru.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Vítězný norský tým ze štafety na 4x6 km na mistrovství světa v biatlonu v italské Anterselvě. Zleva Marte Röiselandová, Tiril Eckhoffová, Ingrid Landmark Tandrevoldová a and Synnoeve Solemdalová.

Jen třináct vteřin za bronzovou Ukrajinou, která měla nejrychlejší střelbu, projela cílem Kristejn Puskarčíková. „Rozhodně jsme spokojeni s výsledkem. Jen možná maličko zamrzí, že to není medaile, když už holky byly takhle blízko," tvrdil Rybář po nejlepším výsledku české štafety v sezoně.

České reprezentantky dosáhly nejlepšího štafetového výsledku na velké akci typu ZOH či MS za posledních šest let. „Když máte jen bramboru, tak to není ta úplná radost. Ale udělaly jsme všechny čtyři maximum. Snažila jsem se běžecky, co to šlo. Myslela jsem, že třeba Ukrajinka zkape, ale nevyšlo a já už neměla na to, abych se dotáhla na kontakt k ní," řekla česká finišmanka.

Mistrovství světa v biatlonu - štafeta žen na 4x6 km v Anterselvě
1. Norsko (Solemdalová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) 1:07:05,7 (1+9)
2. Německo (Horchlerová, Hinzová, Preussová, Herrmannová) +10,7 (0+9)
3. Ukrajina (Merkušinová, Džimová, Semerenková, Pidhrušná) +18,4 (0+8)
4. Česko (Jislová, Davidová, Charvátová, Kristejn Puskarčíková) +31,1 (0+10)
5. Švédsko (E. Öbergová, Brorssonová, Perssonová, H. Öbergová) +44,9 (1+11)
6. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová) +47,1 (0+11)
7. Polsko (Zbylutová, Hojniszová-Staręgaová, Žuková, Gwizdoňová) +50,3 (0+6)
8. Rusko (Jurlovová-Perchtová, Starychová, Mironovová, Kuklinová) +1:02,6 (1+11)
MS v biatlonu v Anterselvě
Štafeta žen na 4x6 km

Reklama