Sigourney Weaverová na filmovém festivalu Berlinale 2020

Sigourney Weaverová na filmovém festivalu Berlinale 2020 Zdroj: ČTK/DPA/Clemens Niehaus/Geisler-Fotopres

Sigourney Weaverová na filmovém festivalu Berlinale 2020
Sigourney Weaverová na filmovém festivalu Berlinale 2020
Kapitánka Ripleyová, kterou ztvárnila Sigourney Weaverová
Sigourney Weaverová jako drsňačka Ripleyová.
Sigourney Weaver ve snímku Vetřelec
9
Fotogalerie

Žádná další Ripleyová nebude, vzkazuje z Berlína přemožitelka Vetřelce Sigourney Weaverová

Mimo jiné o tom, že ženy čeká ještě hodně tvrdé dřiny, ale také třeba o pokračování kultovní sci-fi Vetřelec mluvila na německém Berlinale Sigourney Weaverová. Jubilejní ročník mezinárodního filmového festivalu zahajoval film Můj rok se Salingerem, v němž ztvárnila jednu z hlavních rolí. K vidění bude na jaře i v českých kinech.

Premiéru snímku, v němž někteří zúčastnění kritici vidí otisk komedie Ďábel nosí Pradu, zastínily tragické události posledních dnů. Za oběti teroristického útoku v Hanau drželi hosté slavnostního ceremoniálu minutu ticha a jeho režisér, Kanaďan Philippe Falardeau, přiznal rozpaky, jež ho prý pronásledovaly celý večer.

“Německo zažívá těžké časy, a já přivezl komedii. Chápete? Postavit se před německé publikum ani ne den po té hrůze pro mě vůbec nebylo lehké. Každého režiséra potěší, když jeho film přijmou na festival, nota bene když může ten festival přímo otvírat, ale tváří v tvář aktuálním událostem jsem i sám před sebou jen horko těžko obhajoval, že vybrali mě.”

Oslavy s medvědem

V podobném duchu mluvila i Sigourney Weaverová, té se však navzdory okolnostem podařilo neztratit nadhled a vtip. V souvislosti se sedmdesáti lety existence festivalu například připomněla, že stejné jubileum oslavila nedávno také ona, a že tedy v Berlíně slaví společně s medvědem, maskotem přehlídky, která má od letoška nové vedení.

Dokonce i ve filmu, jenž nemá větší ambice, než co nejzábavněji odvyprávět příběh Joanny Rakoffové, spisovatelky, jež začínala jako sekretářka odpovídající na dopisy fanoušků J.D. Salingera, dokázala herečka najít “zásadní společenské poselství”.  “Producentům se podařilo sestavit tým, kde měly nebývale velké zastoupení ženy. Vsadili na ně, dali jim šanci a ony ji zatraceně dobře zúročily. To je přece vzkaz, který něco znamená,” uvedla herečka s tím, že časy se sice mění a ženy jsou slyšet víc než dřív, ale pořád je čeká spousta práce.

“Jednou jsem řekla, že mým publikem jsou ženy, jimž se podaří na chvíli zbavit všech povinností, svěřit děti někomu jinému a zajít si odpoledne do kina. Být svobodné, když chtějí být svobodné. Často na ně myslím a především pro ně svoje filmy dělám.”

Avatar versus Vetřelec

Falardeauoův snímek také označila za zlomový v rámci své filmografie. Málokdo jí prý totiž důvěřuje jako komičce a už vůbec se podle svých slov nedostane k rolím, kde může být za “normální zranitelnou ženu”.

“Producenti vidí, že poslední dobou točím jednoho Avatara za druhým, a zřejmě z toho vyvodili, že chci hrát už jenom samé superhrdinky. Taková blbost,” smála se herečka s odkazem na pokračování legendární sci-fi Jamese Camerona, kterou dokončila loni.

Zatímco Avatar s pořadovým číslem 2, 3, 4 a 5 má premiéry rozplánované na sedm let dopředu, Vetřelec, snímek, který Weaverovou před více než čtyři dekádami proslavil a jenž od základu změnil dějiny žánru, se už oživení nedočká.

“Neříká se mi to snadno, ale Vetřelec je uzavřená kapitola. Vím, že na internetu si tohle téma žije vlastním životem, ale je opravdu konec. Nejde o mé rozhodnutí a mrzí mě to o to víc, že Neil Blomkamp by ho natočil zcela jedinečně, ale berte to jako definitivum,” uťala herečka léta spekulací na téma sequelu, jenž měl navazovat přímo na ikonický film Jamese Camerona. “Žádná další Ripleyová prostě nebude,” vzkázala fanouškům.