Ušli z Číny, vo vlasti našli barikády. Ukrajinu nakazil vírus strachu

Ušli z čínskeho ohniska nákazy nového typu koronavírusu a vo vlasti ich čakali horiace barikády s lietajúcimi kameňmi.

22.02.2020 13:00
Ukrajina, Čína Foto: ,
Ukrajinská polícia musela evakuovaným uvoľniť cestu cez horiace barikády.
debata (24)

Štyridsaťpäť vystresovaných Ukrajincov a 27 cudzincov, ktorých Kyjev evakuoval z Wu-chanu, vo štvrtok večer po strastiplnom putovaní dorazilo do sanatória Národnej gardy v mestečku Novi Sanžary neďaleko Poltavy na severovýchode krajiny. Bezpečnosť evakuovaných zaisťovali kordóny policajných ťažkoodencov. Do karantény, kde majú spolu s 22 členmi posádky boeingu, ktorý ich dopravil na letisko v Charkove, stráviť dva týždne v prísnej izolácii, im cestu musel cez zátarasy preraziť obrnený transportér.

"Naše sanatórium nie je prispôsobené na izoláciu. Nemienime sa stať vylúčenou oblasťou. Žijeme tu a nechceme, aby tu vznikol nový Wu-chan,“ vyhlásil pre agentúru Bloomberg Serhij Hordyenko, jeden z obyvateľov vzbúreného mestečka.

Pri zrážkach s miestnymi obyvateľmi utrpelo deväť policajtov zranenie. Strážcovia poriadku zadržali 24 ľudí, z ktorých dvaja násilníci aj včera zostávali v policajnej cele.

Novi Sanžary nebolo jediné miesto, kde pred evakuáciou Ukrajincov z Wu-chanu prepukli nepokoje. Panika zavládla aj v mestách Vinnycia a Tarnopiľ v Ľvovskej oblasti na západe krajiny, kde do ulíc vyšli stovky demonštrantov napriek tomu, že miestne úrady ich ubezpečili, že u nich karanténa nebude.

Pocit hanby

Po hystérii u mnohých Ukrajincov v piatok prevládol pocit hanby, keď médiá zverejnili zábery rozbitých okien autobusov, za ktorými sa krčili vydesení ľudia s rúškami na tvárach. Ani prezident Volodymyr Zelenskyj netajil svoje sklamanie z toho, ako sa stovky ľudí zachovali v deň pamiatky a solidarity, ako si Ukrajina pripomína výročie zásahu proti kyjevskému Majdanu spred šiestich rokov.

„Chcem ako prezident privítať všetkých Ukrajincov, ktorí sa vrátili do vlasti z čínskeho mesta Wu-chan,“ citoval ho spravodajský portál Gordon. „Sústavne hovoríme, že Ukrajina je Európa. Včera (vo štvrtok) sa v jednotlivých epizódach zdalo, že sme Európa epochy stredoveku. Nezabúdajme, že my všetci sme ľudia, a nie…“ nedopovedal s tým, že nechce použiť hrubý výraz.

Situáciu sa na mieste snažili upokojiť ukrajinský premiér, minister vnútra i ministerka zdravotníctva. "Všetci evakuovaní, ktorí sú v nemocnici, sú zdraví. Nie je dôvod tvrdiť opak,“ konštatoval predseda vlády Oleksij Hončaruk.

Ministerka príde k evakuovaným

Ministerka zdravotníctva Zoriana Skalecká oznámila, že sa osobne pripojí k evakuovaným v karanténe. „Strávim spolu s nimi nasledujúcich 14 dní v jednom priestore a za takých istých podmienok. Dúfam, že moja prítomnosť upokojí rovnako tých, čo sú v sanatóriu, ako aj ostatných,“ vyhlásila ministerka podľa agentúry Interfax. „Tí ľudia sú naši krajania, nie sú cudzí,“ dodala.

Útok na evakuovaných ukrajinských občanov v piatok odsúdila aj OSN. „Títo muži a ženy si už prešli traumatickým obdobím dlhodobej izolácie a zaslúžia si úctu i dôstojný a bezpečný návrat na Ukrajinu,“ uviedlo vo vyhlásení zastupiteľstvo svetovej organizácie na Ukrajine. „V minulosti v situáciách s vypuknutím chorôb strach a nedôvera nepomáhali, ale, naopak, brzdili reakciu na hrozbu. Teraz je čas faktov, nie strachu, čas racionality, nie fám. Je to čas solidarity, nie stigmatizovania,“ zdôraznila OSN.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #koronavírus