Hlavní obsah

Poprvé přijede houslista Ara Malikian

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé u nás bude koncertovat houslista Ara Malikian, hudebník arménského původu narozený v Libanonu a žijící ve Španělsku. Jednapadesátiletý umělec uvede svou show v rámci The Royal Garage World Tour v pražské hale O2 universum již 4. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Ara Malikian

Článek

Malikian neodpovídá představě houslového virtuosa. Jako by se jeho nomádský původ s prvky arménské, arabské i španělské nátury odrazil na jeho postavě, která spíše připomíná divokého horala než vážného umělce. Studoval v Hannoveru a vystoupil dosud ve více než čtyřiceti zemích světa. Před pětadvaceti lety byl i v Praze, ale nehrál u nás sólově. K tomu dojde až v dubnu.

„Proč Royal Garage Tour?“ řekl při návštěvě v Praze. „V Bejrútu za občanské války v Libanonu byla garáž pod naším bytem jediné místo, ve kterém se dalo cvičit a hrát. Scházeli se tam i lidé, aby si na chvíli odpočinuli od hrůzné reality. V Praze zahraji jak vlastní skladby, tak klasiku i některé rockové věci.“

Jeho velkým životním idolem je Niccolo Paganini. „Byl to vlastně první rocker v klasické hudbě, kterého chtěli lidé nejen poslouchat, ale i vidět jako showmana při vystoupeních,“ vysvětlil.

Z české hudby toho zná dost. „Dvořák, Suk, Smetana, Janáček, to jsou pro houslisty základní jména. Byli i součástí mé hudební výchovy,“ řekl umělec, který často vystupuje i ve filmech. Dosud nahrál více než třicet alb a byl o něm i natočen dokumentární snímek Ara Malikian – život mezi strunami, který ve Španělsku získal Goyovu cenu za nejlepší dokument.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám