Buffettova Berkshire Hathaway loni díky růstu akcií dosáhla rekordního zisku

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway Zdroj: profimedia.cz

Warren Buffett, CEO společnosti Berkshire Hathaway
Warren Buffett, CEO společnosti Berkshire Hathaway
Warren Buffett se svou dcerou Susie Buffett
Warren Buffett promluvil v Omaze při výročním setkání jeho firmy
5
Fotogalerie

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta loni díky růstu cen akcií zvýšila čistý zisk na rekordních 81,42 miliardy dolarů (1,9 bilionu korun). Čistý zisk prudce vzrostl z předloňských čtyř miliard dolarů, uvedla firma. Výsledek tak překonal předchozí rekord 44,94 miliardy dolarů z roku 2017, kdy podnik těžil ze snížení daně ze zisku ve Spojených státech.

V samotném čtvrtém čtvrtletí firma vykázala čistý zisk 29,16 miliardy dolarů po ztrátě 25,39 miliardy před rokem. Provozní zisk nicméně klesl na 4,42 miliardy dolarů z 5,72 miliardy, a to kvůli nepříznivým výsledkům pojišťovacích aktivit.

Devětaosmdesátiletý Buffett působí jako výkonný ředitel a předseda správní rady společnosti Berkshire. Ve výročním dopise akcionářům dnes ujistil, že firma je „stoprocentně připravena“ na to, že ji jednoho dne on i místopředseda Charlie Munger opustí. Šestadevadesátiletý Munger je Buffettovým dlouholetým kamarádem a spolupracovníkem.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 90 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola. Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy.