TOPlist

Google indexuje pozvánky do privátních WhatsApp skupin. Přidat se může kdokoliv

whatsapp logo

WhatsApp umožňuje vytvářet soukromé skupiny a zvát do nich osoby speciálně vygenerovaným odkazem. Ten by pochopitelně měl být dostupný jen těm lidem, jimž ho administrátor skupiny poskytne. Jak se ale ukázalo, ne vždy tomu tak bylo.

Tip: Nevěříte WhatsAppu? Vybrali jsme pro vás bezpečnější alternativy

Google, stejně jako další vyhledávače, totiž tyto odkazy indexoval. Pokud na takový odkaz někde narazil, například na Facebooku či nějakém menším blogu, zařadil jej do své databáze. A tyto odkazy následně bylo možné snadno najít vyhledáváním pomocí výrazu: site:chat.whatsapp.com.

Rychlá, ale neúplná reakce

Podle odbornice na reverse-engineering aplikací Jane Manchun Wong takto Google indexoval okolo 470 tisíc soukromých skupin. WhatsApp na to nejprve reagoval vcelku nicneříkajícím prohlášením, že lidé nemají veřejně sdílet pozvánky, které nechtějí zveřejnit, neb pak budou z principu vyhledatelné.

Po několika hodinách pak však WhatsApp nechal z Googlu odstranit dosud indexované výsledky. Do pozvánek také začal doplňovat meta-tag „noindex“, který říká vyhledávačům, že tento obsah nemají zahrnovat.

Zdá se však, že ačkoliv reakce WhatsAppu byla rychlá, zaměřila se skutečně jen na Google. Stejný „trik“ s vyhledáváním totiž na ostatních vyhledávačích v době psaní článku stále fungoval. Vyzkoušeli jsme ruský Yandex, Bing a alternativní DuckDuckGo. Všechny tyto vyhledávače pořád pozvánky zobrazují.

Zakladatelé skupin by tak měli nechat vygenerovat novou pozvánku, která automaticky deaktivuje ty staré. A díky výše zmíněné úpravě už by neměla být znovu indexována.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku