TOPlist

Realme X50 Pro 5G je výkonná bestie s 90Hz displejem, šesti fotoaparáty a vysokou cenou

realme X50 pro

Značka Realme spadající pod čínské Oppo měla v plánu na barcelonském veletrhu MWC uspořádat svoji historicky první globální akci. Z té bohužel kvůli koronaviru sešlo, i tak ale Realme využilo plánovaného termínu a v březnu představilo nový vlajkový smartphone X50 Pro 5G. Jedná se vylepšenou variantu smartphonu Realme X50, který byl představen letos v lednu na CES.  Už příští týden tento model zamíří i na český trh, cena vás ale příliš nepotěší.

realme x50 1
Realme X50 Pro 5G

Realme X50 Pro 5G: dva foťáky vpředu, čtyři vzadu

Představená novinka vypadá podobně jako základní Realme X50, je ale překvapivě o něco menší. Displej má v úhlopříčce 6,44“, jedná se o zobrazovač typu AMOLED s rozlišením 2 400 x 1 800 pixelů a obnovovací frekvencí 90 Hz. V displeji je integrovaná čtečka otisků prstů, výrobce se chlubí, že sken prstu trvá pouhých 0,27 vteřin.

TipRealme 6 Pro může být hitem střední třídy. Za dostupnou cenu nabízí funkce vlajkových lodí

Telefon je klasický „slepenec“ skleněných ploch a hliníkového rámečku, bohužel nedeklaruje žádnou zvýšenou odolnost vůči vodě a prachu. Fyzické rozměry telefonu činí 158,9 x 74,2 x 8,9 mm, hmotnost je poměrně vysokých 205 gramů.

realme x50 2
Realme X50 Pro 5G

Realme X50 Pro 5G disponuje nezvykle vysokým množstvím fotoaparátů – vpředu se nacházejí dva, vzadu hned čtyři. Selfie kamerka je obsažena v oválném otvoru displeje, tvoří ji hlavní 32Mpx (f/2.5) snímač a 8Mpx (f/2.2) širokoúhlá kamerka s úhlem záběru 105°. Hlavní fotoaparát je sestaven z následujících členů:

  • 64Mpx snímač s optikou o světelnosti f/1.8
  • Sekundární kamera s rozlišením 20 Mpx, světelností f/2.5 a až 20násobným hybridním přiblížením
  • Širokoúhlá kamera s rozlišením 8 Mpx a světelností f/2.3
  • Portrétní monochromatický fotoaparát s rozlišením 2 Mpx a světelností f/2.4
realme 1
Realme X50 Pro 5G nabízí celkem 6 fotoaparátů. Čtyři vzadu, dva vpředu.

Realme se chlubí několika speciálními fotografickými režimy, jedním z nich je například Tripod Mode, u kterého lze po umístění telefonu do stativu nastavit expozici dlouhou až 50 vteřin a získat tak zajímavé noční záběry. Záznam videa je možná ve 4K rozlišení při 30 fps (byť čipset zvládne i více), přičemž využít lze dvě úrovně stabilizace videa a přidání bokeh efektu v reálném čase. To platí i pro přední kameru, která dokonce zvládá i slow-motion videa s 120 snímky za vteřinu.

V sítích 5G se neztratí

Realme X50 Pro 5G běží na čipsetu Qualcomm Snapdragon 865, který je doplněn o 5G modem Snapdragon X55. Telefon se dále připojí k sítím LTE, Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1, nechybí ani NFC pro mobilní platby. Kabelové spojení zajišťuje pouze USB-C, tradiční sluchátkový jack přítomen není.

Skrze USB-C se také dobíjí integrovaná baterie s kapacitou 4 200 mAh, kterou lze díky funkci SuperDart dobít z nuly na 60 procent za pouhých 15 minut. Maximální nabíjecí výkon přiložené nabíječky činí neskutečných 65 Wattů, bezdrátové dobíjení přítomné není. Příjemná je i podpora standardů Quick Charge/Power Delivery s výkonem 18 Wattů, popř. VOOC 4.0 s výkonem 30 Wattů.

Telefon bude k dispozici v několika paměťových variantách, v maximální konfiguraci bude mít 12 GB RAM typu LPDDR5 a 256GB úložiště typu UFS 3.0. Kapacita úložiště je konečná, slot na paměťové karty chybí. V telefonu sice najdete dva sloty, oba ale slouží pouze pro SIM. Operačním systémem je Android 10 obohacený o prostředí Realme UI.

Přečtěte si takéBBK Electronics: gigant, který stojí za OnePlus, Oppo, Vivo i Realme

Cena a dostupnost

Realme X50 Pro 5G u nás bude dostupný ve dvou barevných variantách – Moss Green a Rust Red, nicméně jeho cena je hodně odvážná – 20 999 Kč včetně DPH u verze s 12 GB RAM a 256GB interní pamětí. Se zahájením prodeje se počítá v úterý 26. května.

Autor článku Roman Hálek
Roman Hálek
Technologie 21. století mě inspirují a neustále popohání vpřed. Rád o nich píši a ještě radši je všechny zkouším. A pokud zrovna nesedím u klávesnice, s nadšením běhám, nebo se proháním na kole, a s nepatrně menším nadšením dálkově studuji vysokou školu.

Kapitoly článku