natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Co psala světová média o Severoatlantické alianci

    USA se obávají čínské špionáže na amerických univerzitách

    24. února 2020  13:38

    Budova Kapitolu ve Washingtonu, sídlo amerického Kongresu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    USA se obávají čínské špionáže na amerických univerzitách

    Případ čínské poručice studující na Bostonské univerzitě vzbudil v USA obavy, že Čína využívá americké univerzity k vojenské špionáži. Čína tato obvinění odmítá. Čínská armáda přitom v uplynulém desetiletí sponzorovala přes 2 500 studentů v zahraničí.

    Číňanka Jianqing Je ve své žádosti o americká víza zatajila svou příslušnost k čínské armádě. Poté studovala dva roky na Bostonské univerzitě, kde se podílela na výzkumu umělé inteligence a strojového učení. Studentka, kterou nyní stíhá FBI, se již pravděpodobně nachází v Číně.

    „Pomáhat nepřátelské armádě s vývojem expertízy a technologie není v národním zájmu,“ prohlásil k případu bezpečnostní expert Alex Joske.

    Kam dál?
    USA musí být připraveny na vojenské střety s Čínou, tvrdí představitel Pentagonu (21.2. 2020)

    Zdroj: Newsmax (USA)

    ---

    Volby v USA 2020: Sanders by použil vojenskou sílu i při obraně spojenců

    Kandidát Demokratické strany na prezidenta USA Bernie Sanders by v případě zvolení použil vojenskou sílu, pokud by to bylo nutné. „Samozřejmě, že ano. Doufejme, že jen zřídkakdy. Ale ano, máme tu nejlepší armádu na světě,“ odpověděl Sanders na otázku, zda by byl ochotný vůbec někdy vojenskou sílu použít.

    Sanders prohlásil, že by armádu použil nejen při ohrožení USA, ale i při ohrožení spojenců. „Věřím v NATO. Věřím, že Spojené státy by měly pracovat s dalšími zeměmi v alianci a ne samostatně,“ uvedl Sanders, který je zatím favoritem na finálního kandidáta Demokratické strany v prezidentských volbách.

    Kam dál?
    USA: V demokratických prezidentských primárkách zůstávají dva veteráni (18.2. 2020)

    Zdroj: New York Post (USA)

    ---

    Americká armáda přijímá preventivní opatření kvůli koronaviru před cvičením v Thajsku

    Americká armáda v rámci příprav na rozsáhlé cvičení v Thajsku přijímá preventivní opatření kvůli možné nákaze koronavirem. Během cvičení s názvem Cobra Gold 2020 bude proto posílen tým zdravotníků a navýšen počet lékařských pomůcek.

    Thajsko zatím nahlásilo 35 případů nákazy koronavirem. Riziko nákazy během cvičení však zůstává nízké a americká velitelství vyžadují dodržování striktních ochranných opatření, uvedl kapitán námořní pěchoty George McArthur.

    Cvičení se plánuje účastnit vojenský personál z dvaceti devíti zemí, který bude cvičit námořní výsadky i pomoc při katastrofách. USA na cvičení vysílají okolo 5 500 vojáků.

    Kam dál?
    Americká armáda se připravuje na pandemii koronaviru (13.2. 2020)

    Zdroj: Stars and Stripes (USA)

    ---

    Erdogan telefonoval s Putinem, aby zastavil ofenzívu v Idlíbu

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonátu požadoval po svém ruském protějšku Vladimiru Putinovi, aby zastavil ofenzívu, kterou vede Rusko společně se syrským režimem na severu Sýrie. Boje v provincii Idlíb, podporované ruskými nálety, donutily téměř milion civilistů opustit své domovy. „Prezident během telefonátu zdůraznil, že (syrský) režim se musí v Idlíbu umírnit a musí dojít k zastavení humanitární krize,“ uvedla Erdoganova kancelář.

    Putin a Erdogan se během rozhovoru dohodli na „posílení bilaterálních konzultací ohledně Idlíbu s cílem snížení napětí, zajištění příměří a neutralizace teroristické hrozby“, uvedl Kreml. Rusko na severu Sýrie bojuje proti islamistickým milicím podporovaným Tureckem.

    Kam dál?
    Turecko žádá NATO o vytvoření bezletové zóny nad Idlíbem (20.2. 2020)

    Zdroj: Military.com (USA)

    ---

    Gruzie chce větší zapojení Západu v oblasti Černého moře

    Západní mocnosti musí zvýšit vojenské odstrašení a investice do boje proti rostoucí strategické kontrole Ruska nad klíčovým regionem Černého moře, prohlásil gruzínský ministr zahraničí David Zalkaliani. Ministr varoval před Ruskem, které umisťuje radary a protibalistické střely S-300 do regionu Abcházie, o níž vede teritoriální spory s Gruzií.

    „Potřebujeme více pozornosti a zapojení od partnerů z Evropské unie a Severoatlantické aliance jak ve vojenské a politické dimenzi, tak v socio-ekonomické,“ prohlásil Zalkaliani. Podle něj jinak současný nedostatek pozornosti Západu využijí jiní aktéři.

    Kam dál?
    Rok 2019 byl mimořádný ve spolupráci mezi Gruzií a NATO (3.1. 2020)

    Zdroj: Financial Times (USA)

    kpa;

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media