Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alders si připsal skalp slavných jmen

 Alders si připsal skalp slavných jmen

Asijská F3 v Buriramu

Během uplynulého víkendu vyvrcholil ročník 2019/2020 asijské F3. Stalo se tak na okruhu v thajském Buriramu. Zde se série představila v rámci doprovodného programu Asian Le Mans Series, v jejímž případě se rovněž jednalo o finálové klání.

Před začátkem závěrečného podniku se v čele průběžného pořadí nacházel Joey Alders, který v předcházejících čtyřech kláních nasbíral dohromady 215 bodů. V klidu ale Nizozemec být rozhodně nemohl. O pouhých 15 bodů totiž za ním zaostával celkově druhý Jack Doohan a naději na celkové prvenství stále choval také třetí Nikita Mazepin. Rus, který si na asijském kontinentu zpříjemnil čekání na start své druhé sezony ve formuli 2, ztrácel na vedoucího Alderse 51 bodů.

Že lídr šampionátu ještě nemá ani zdaleka nic jistého, se ukázalo již před prvním závodem víkendu. Do něj se totiž pilot stáje BlackArts Racing kvalifikoval až jako pátý. Jeho úhlavního rivala Doohana oproti tomu forma z předchozího klání v Sepangu, kde opanoval všechny tři závody, neopustila ani tentokrát a vyjel si pole position.

V závodě se sice Alders hned v úvodním okruhu posunul na druhou příčku, syn motocyklové legendy ale v čele kraloval. Zdálo se, že si jede pro čtvrté vítězství v řadě a ze svého manka na celkovou první pozici ukrojí dalších sedm bodů.

Pak ale přišlo poslední kolo a v něm budoucího pilota stáje HWA ve FIA F3 postihl defekt pneumatiky, po kterém projel cílem až jako osmý. Aldersovi tak spadlo do klína vítězství a jeho situace rázem vypadala mnohem růžověji – jeho náskok v průběžném pořadí narostl na 36 bodů.

Jacku Doohanovi v Thajsku štěstí nepřálo

Jako druhý dorazil do cíle prvního závodu Mazepin. U moskevského rodáka ale přesto mnoho důvodů k radosti nebylo. Už tento výsledek jej totiž vyřadil z boje o titul a později navíc obdržel pětisekundový trest za zavinění kolize, po kterém se propadl až na pátou příčku.

V nejlepší trojici tak Alderse nakonec doplnila jména známá ze světa formule 1. Druhou pozici obsadila vývojová jezdkyně Williamsu Jamie Chadwicková a třetí skončil rezervista Haasu Pietro Fittipaldi.

Před druhým víkendovým kláním se vedoucímu muži šampionátu naskytla příležitost bitvu o titul rozhodnout. Jeho výchozí pozice ale byla znovu o něco méně výhodnější než Doohanova. Startovní rošt byl totiž v tomto případě poskládán podle nejrychlejších kol z úvodní jízdy a pole position tak opět připadlo australskému jezdci. Alders se postavil na třetí příčku.

Vstup do závodu se mu ale nevydařil a brzy se propadl na šestou pozici, na níž posléze strávil většinu závodu. Naopak Doohan kroužil na prvním místě.

Necelé tři minuty před koncem jsme ale byli svědky déjà vu. Sedmnáctiletého mladíka totiž znovu potkal defekt pneumatiky, který již pro něj navíc tentokrát měl nepříjemnější následky a znamenal konec jeho účinkování.

Alders tak přece jen mohl po skončení závodu oslavovat mistrovský titul, a to dokonce s pódiovým umístěním v kapse. Kromě Doohanova odstoupení mu totiž pomohly v postupu pořadím také desetisekundový trest pro Michaila Bělova (nerespektování limitů dráhy) a pětisekundová penalizace Pietra Fittipaldiho (zisk výhody výjezdem mimo trať) a nakonec byl klasifikován jako třetí za vítězným Ukjem Sasaharou a znovu druhou Jamie Chadwickovou.

Ukjo Sasahara si v Buriramu dojel pro dvě vítězství

Japonský pilot vystoupil na nejvyšší stupeň také v závěrečném závodě. Doohan si po smolných úvodních dvou jízdách tentokrát připsal alespoň pomyslné stříbro a na pódiu se opět objevila Jamie Chadwicková, která dojela na třetím místě. Již jistý šampion Alders obsadil sedmou příčku.

Zajímavou postavou ve startovní listině byl rovněž Alister Yoong. Že je vám toto jméno povědomé? Jak aby ne. Skutečně se totiž jedná o syna Alexe Yoonga, který v letech 2001-2002 absolvoval ve F1 14 velkých cen za stáj Minardi a dodnes je jediným Malajcem, který v královně motorsportu účinkoval. Yoongovi mladšímu se ovšem v Thajsku dvakrát nevedlo. V sobotním úvodním závodě šachovnicovou vlajku nespatřil a do zbývajících nedělních klání dokonce vůbec nenastoupil.

V podání syna Alexe Yoonga Alistera nebyl poslední podnik sezony zrovna vydařený

Výsledky prvního závodu: 1. Joey Alders (BlackArts Racing), 2. Jamie Chadwicková (Absolute Racing), 3. Pietro Fittipaldi (Pinnacle Motorsport)

Výsledky druhého závodu: 1. Ukjo Sasahara (Hitech Grand Prix), 2. Jamie Chadwicková (Absolute Racing), 3. Joey Alders (BlackArts Racing)

Výsledky třetího závodu: 1. Ukjo Sasahara (Hitech Grand Prix), 2. Jack Doohan (Pinnacle Motorsport), 3. Jamie Chadwicková (Absolute Racing)

Konečné pořadí šampionátu: 1. Joey Alders (BlackArts Racing) 266, 2. Jack Doohan (Pinnacle Motorsport) 229, 3. Nikita Mazepin (Hitech Grand Prix) 186.