TOPlist

Barcelona bez MWC. Jak zrušení letošního veletrhu ovlivní mobilní průmysl?

MWC

V souvislosti s epidemií koronaviru (Covid-19), který připravil o život už 2 630 lidí (údaj platný v době psaní článku), se mezinárodní společenství snaží zamezit dalšímu šíření této smrtelné nemoci. Jedním ze souvisejících opatření bylo zrušení veletrhu mobilních technologií MWC, který se každoročně koná v Barceloně. Ke zrušení akce výrazně přispěly omluvenky mnoha vystavovatelů.

To však nic nemění na tom, že MWC bývá tradičně označován za jeden z největších technologických veletrhů roku. Společnosti zde běžně představují nové produkty a účastní se důležitých obchodních schůzek. Absenci letošního ročníku tak s velkou pravděpodobností pocítí nejen společnosti napříč celým technologickým průmyslem, ale také spotřebitelé.

Tip: Apple varuje: koronavirus ovlivní naše příští finanční výsledky

Zástupci jednotlivých společností kvůli zrušení veletrhu přijdou o možnost navazování kontaktů a obchodních partnerství. „Tyto sociální styky a osobní konverzace je prakticky nemožné nahradit,“ domnívá se například viceprezident analytické firmy Forrester Frank Gillett. Kolem velkých akcí typu MWC se navíc často soustředí nezanedbatelná část marketingových rozpočtů.

Dopad na menší společnosti

Větší společnosti se s neúčastí na veletrhu vypořádají bez zásadních negativních dopadů, zrušení akce však přinese těžkosti hlavně těm menším. „Jednou ze zásadních částí MWC jsou schůzky s obchodními partnery, dodavateli či zákazníky,“ vysvětluje Carolina Milanesiová, analytička ze společnosti Creative Strategies. Malé firmy doplatí na zrušení veletrhu nejen finančně, zároveň totiž často postrádají alternativní akce, kde by mohly své produkty vystavovat.

Experti se shodují, že samotné uvedení produktu do prodeje bude pro většinu výrobců tou jednodušší částí. Zároveň lze očekávat, že díru po barcelonském veletrhu v následujících měsících zaplní řada menších lokálních akcí či online prezentací. Na konci října se navíc koná MWC v Los Angeles, které bude pravděpodobně registrovat zvýšený zájem ze strany vystavovatelů.

Některé produkty může potkat odklad

Pozdržená vydání některých produktů však v současné době nelze vyloučit. „Týká se to především elektroniky, která měla vstoupit na trh na jaře a na začátku léta,“ upřesňuje Milanesiová. Ta nicméně neočekává, že by mělo zrušení letošního MWC vliv na budoucí konference.

Tip: Premiéra vlajkové řady Huawei P40 se možná zpozdí kvůli koronaviru

Mezi hlavní důvody ke zrušení barcelonského veletrhu zařadila pořadatelská organizace GSMA obavy z cestování a obecné globální důvody. Většina společností však rušila účast ještě o něco dříve, aby ochránila zdraví svých zaměstnanců. Očekává se, že organizátoři podobných letošních akcí budou přijímat dodatečná opatření, aby zajistili bezpečnost účastníků.

Začátek konce?

Veletrhu MWC se každoročně účastní přibližně sto tisíc lidí, jejichž nepřítomnost pravděpodobně pocítí také tamní hotely či restaurace.

MWC 2021 už zná svůj termín. Další ročník se uskuteční 1. až 4. března 2021.

Na závěr se nabízí ještě jedna zásadní otázka. Co bude se společnostmi, které účast na veletrhu plánovaly, ale na jejich obchodních výsledcích se tato absence neprojeví. Uvidíme je na MWC v příštím roce, nebo dají přednost vlastním konferencím? To ukáže až čas.

Autor článku Marek Bartík
Marek Bartík
Redaktor serveru SMARTmania.cz a brněnský student. Vedle toho velký fanoušek videoher, jehož nepřestává udivovat jejich překotný vývoj. Svět kolem nás plyne takovou rychlostí, že se za ním mnohdy nestačíme otáčet, čímž se pro nás stává nepostižitelným.

Kapitoly článku