TOPlist

Google aktualizuje své mapy: do Česka míří auta Street View a Trekker

Google Street View auto

Auta Google Street View začnou během jara a léta opět aktualizovat snímky v Mapách Google. Letos se zaměří zejména na silnice a města v 17 vybraných oblastech. Na snímkování se bude podílet i speciální zařízení zvané Trekker. Jedná se o kompletní fotografické vybavení pro Street View zmenšené tak, aby se vešlo do batohu, který nese pěší operátor.

Google Street View car

Díky Street View mohou uživatelé navštívit většinu měst v České republice, všechny české památky UNESCO, řadu hradů, zámků, přírodních památek nebo nejnovější přírůstek do tzv. speciálních sbírek Street View – interiéry Národního muzea. Kromě silnic ve velkých městech plánuje Google letos nafotit také vybrané pěší zóny v Karviné, Brně, Zlíně, Plzni, Teplicích, Ostravě, Mladé Boleslavi a Praze. Ty se snímkují pomocí speciálního “batohu” známého jako Street View Trekker. V Česku byl použit například pro nafocení Krkonošského národního parku nebo Národního parku České Švýcarsko.

Google Street View Trekker

Před zveřejněním se všechny shromážděné snímky zpracovávají pomocí speciální technologie. Ta rozostřuje obličeje lidí i SPZ aut, aby je nebylo možné identifikovat, a ochránilo se tím jejich soukromí. Zcela vymazat se na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dokonce celý dům.

NepřehlédněteGoogle Mapy mají inovovaný vzhled, hezčí ikonku a nové funkce

Street View je funkce Map Google, která je v současné době dostupná ve více než 88 zemích světa včetně částí Antarktidy a Arktidy. Uživatelé si  mohou prohlížet 360stupňové snímky městských ulic, ale i přírodních a kulturních památek. V České republice je Street View dostupné od roku 2007.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku