TOPlist

Google varuje: neinstalujte naše služby na telefony Huawei

Huawei Mr Wang

Včera se uskutečnila tisková konference společnosti Huawei, na které bylo představeno několik nových zařízení v čele s ohebným smartphonem Mate Xs. Ten vychází z loňského modelu Mate X, přidává pouze hrstku hardwarových vylepšení, za to však přichází o služby a aplikace Google. Z tohoto důvodu se šéf čínské společnosti Richard Yu na včerejší akci věnoval i vlastnímu ekosystému aplikací a služeb Huawei Mobile Services (HMS).

Z hlediska softwaru a služeb má Huawei nesmělé cíle – chce se stát celosvětově třetím nejvýznamnějším hráčem po boku Androidu a iOS. Jeho aplikační portál App Gallery již prý tohoto milníku dosáhl, je dostupný ve více než 170 zemích, každý měsíc jej navštíví přes 400 milionů unikátních uživatelů a obsahuje aplikace od více než 1,3 milionů vývojářů. Pro ně má Huawei připravené speciální frameworky a API pro maximální integraci vlastních služeb.

Huawei zatím chybí klíčové aplikace

Huawei se snaží plnit svůj obchod aplikací na lokální úrovni, nejpopulárnější aplikace se tak mají v každé zemi lišit – ve Velké Británii například do App Gallery zavítaly aplikace CNN či BBC. Bohužel se nedá počítat s tím, že se do obchodu čínské firmy dostanou populární „západní“ aplikace jako Facebook, WhatsApp, Gmail apod., což snahy Huawei poměrně zásadně kazí.

https://www.youtube.com/watch?v=1_5VaB_igs8

Google: naše aplikace do telefonů Huawei neinstalujte

Google navíc v minulém týdnu vydal varování před instalací jeho aplikací do telefonů Huawei „bokem“. V těchto zařízeních totiž chybí certifikace Play Protect, která zajišťuje základní ochranu zařízení už při samotné instalaci aplikace z obchodu Play. U telefonů, které nezískaly od Google certifikaci, nebude možné aplikace Google využívat, a pokud se je podaří nějakým způsobem nainstalovat, není zaručena jejich úplná funkčnost a spolehlivost. V nejhorším případě může dojít k instalaci podvržené aplikace, která může ohrozit bezpečnost uživatelů a jejich dat.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku