Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

USA podepsaly mír s Tálibánem. Válkou už jsou všichni unaveni, tvrdí Trump

  14:00aktualizováno  21:08
USA a afghánské radikální hnutí Tálibán podepsaly v sobotu historickou mírovou dohodu. Vlády obou zemí současně oznámily, že se vojáci Spojených států a dalších zemí Severoatlantické aliance do 14 měsíců zcela stáhnou z Afghánistánu, mezitím do 135 dní poklesne počet amerických vojáků v zemi na 8 600.
Americký zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad (vlevo) a jeden ze...

Americký zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad (vlevo) a jeden ze zakladatelů hnutí mulla Abdul Ghání Baradar (vpravo) podepsali mírovou smlouvu. (29. února 2020) | foto: Hussein SayedReuters

Americký prezident Donald Trump pár hodin poté, co delegace USA v čele s ministrem zahraničí Mikem Pompeem podepsala s Tálibánem dohodu, oznámil, že se v „nepříliš daleké budoucnosti“ setká s vedením Tálibánu.

Na tiskové konferenci v Bílém domě pak dodal, že mírová dohoda bude nakonec úspěšná, protože válkou už jsou „všichni unaveni“. Agentura Reuters v této souvislosti ale uvedla, že mnozí experti očekávají, že následující vnitroafghánská jednání budou komplikovanější než jednání, jež vedla k dohodě mezi USA a Tálibánem. 

Dohoda podepsaná v Dauhá předpokládá, že USA a NATO úplně stáhnou své jednotky z Afghánistánu do 14 měsíců, pokud Tálibán dodrží podmínky dohody, v což mnozí nevěří. Hnutí Táliban se mimo jiné zavázalo zabránit dalším radikálním skupinám, včetně teroristické sítě Al-Káida ve využívání afghánského území k ohrožování bezpečnosti Spojených států a jejich spojenců.

První fáze stahování vojáků z Afghánistánu se podle dohody s Tálibánem vedle USA týká i jeho spojenců, na první část odchodu má koalice 135 dní. Do 10. března Kábul propustí 5 tisíc vězněných příslušníků Tálibánu, radikální hnutí pak udělí svobodu tisícovce zajatců. USA zase do srpna zruší sankce.

Mírová dohoda má být základem pro politické urovnání poměrů v zemi. Afghánský prezident Ašraf Ghaní podle agentury Reuters prohlásil, že věří, že dohoda mezi USA a Tálibánem povede k trvalému klidu zbraní v zemi. Mírové uspořádání Afghánistánu mohou ale podle analytiků ohrozit vnitropolitické spory či neochota všech příslušníků Tálibánu dodržovat příměří.

Delegaci USA na podpisové ceremonii vedl ministr zahraničí Mike Pompeo a americký zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad, který vyjednávání s Tálibánem od roku 2018 vedl. Tálibán pak zastupoval mimo jiné i jeden ze zakladatelů hnutí mulla Abdul Ghání Baradar.

„Budeme bedlivě sledovat, zda Tálibán dodržuje podmínky dohody,“ řekl Pompeo a varoval, že tato dohoda nemusí znamenat vůbec nic, pokud nebudou podniknuty skutečné kroky a dodrženy sliby a závazky. Zdůraznil, že cílem USA je bezpečný Afghánistán, kde nebude místo pro teroristická uskupení.

Tálibán se v dohodě zavázal, že již nebude udržovat kontakty s teroristickými organizacemi Al-Káida a Islámský stát (IS) a že bude bojovat proti dalším teroristickým uskupením. Baradar v projevu před podpisem dohody řekl, že Tálibán je připraven stanovené podmínky dodržovat.

Stáhnou se i Češi

V Afghánistánu působí i česká armáda, která zde může podle aktuálního mandátu nasadit až 390 vojáků. Ministr obrany Lubomír Metnar na Twitteru uvedl, že podpis dohody mezi USA a Tálibánem je prvním velkém krokem k trvalému míru v Afghánistánu. 

„Už dříve jsme oznámili, že naše armáda na konci března ukončí ostrahu spojenecké základny Bagrám. Naše podpora bezpečnostních sil Afghánistánu bude pokračovat ještě 14 měsíců – pokud bude mírová dohoda dodržena, postupně stáhneme všechny naše vojáky, stejně jako ostatní alianční partneři,“ dodal Metnar. O stažení českých vojáků z Afghánistánu mluvil už v loňském roce

„NATO vítá oznámení prvních významných kroků pro mírové urovnání konfliktu v Afghánistánu,“ uvedla následně v tiskovém prohlášení aliance. Ta dodala, že nynější vývoj v zemi, kdy se USA s Tálibánem dohodly na omezení násilností, dláždí cestu k zevrubné mírové dohodě. „Vyzýváme Tálibán, aby využil této šance na mír,“ uvedlo NATO.

Bojovalo se od roku 2001

NATO má v Afghánistánu nyní kolem 16 000 vojáků, kteří se podílejí na výcviku tamních sil, amerických vojáků je v zemi asi 13 000. Pokud Tálibán bude dodržovat podmínky dohody s USA, sníží Američané v nadcházejících 135 dnech početní stav svých vojáků na 8 600.

Spojené státy se ve vládním prohlášení zavázaly, že budou poskytovat peníze na výcvik a vybavení afghánských bezpečnostních sborů. Chtějí také dohlížet na bezpečnostní rozhovory mezi Afghánistánem a Pákistánem.

Washington v prohlášení dále uvedl, že nepoužije vojenskou sílu proti územní celistvosti Afghánistánu a že nebude nijak zasahovat do vnitřních záležitostí země.

Afghánská vláda slíbila, že bude spolupracovat s Radou bezpečnosti OSN na vyškrtnutí příslušníků Tálibánu ze sankčního seznamu, což by mělo být provedeno do 29. května.

Válku v Afghánistánu zahájily USA v čele s prezidentem Georgem Bushem mladším v reakci na teroristické útoky sítě Al-Káida z 11. září 2001. Těmto teroristům Tálibán poskytoval v zemi úkryt. Od roku 2001 zahynulo v Afghánistánu podle statistik serveru icasualties.org 3 592 příslušníků zahraničních jednotek včetně 14 českých vojáků a 2 448 amerických vojáků.

Autoři: ,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Studenti protestující v USA křičí hesla, kterým sami ani nerozumí, říká Klvaňa

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...