Hlavní obsah

Ve volbách na Slovensku vítězí OLaNO

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček, Jitka Zadražilová

Volby na Slovensku přesvědčivě vyhrálo opoziční hnutí OLaNO. Dominance vládního Směru skončila, do sněmovny míří osm uskupení. Odhady a předběžné výsledky se mohly zveřejňovat až po sobotní třiadvacáté hodině, protože v několika volebních okrscích bylo hlasování prodlouženo. Způsobila to náhlá úmrtí přímo ve volebních místnostech ve městech Banská Bystrica a Veľký Krtíš.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Novináři čekají před volebním štábem strany Směr-SD v Bratislavě, kde budou zástupci strany sledovat výsledky slovenských parlamentních voleb.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Zpravodajství on-line končí, děkujeme za pozornost.

04:16 - Na Slovensku skončila vláda zla, prohlásil exprezident Kiska o sobotních parlamentních volbách, které ukončily dlouholetou dominanci Směru-SD.

03:16 - Předseda strany Most-Híd Béla Bugár rezignoval na svou funkci. Strana nezískala potřebných pět procent a do parlamentu se nedostala.

03:11 - Strana SME Rodina se po sečtení více než 70 procent volebních okrsků dostala na třetí místo před kotlebovce. Pokud se koalice Progresivní Slovensko/Spolu nedostane přes potřebných sedm procent (strana potřebuje pro vstup do parlamentu pět procent, ale koalice minimálně sedm procent ), tak Matovič by mohl oslovit do budoucí vládní koalice strany Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi. Tato koalice by měla ústavní většinu 92 poslanců.

02:44 - Premiér a místopředseda Směru Peter Pellegrini po sečtení 60 procent hlasů poděkoval voličům, kteří se zúčastnili voleb. „Výsledky se liší od zveřejnění odhadů. Vítěz je asi jasný a chtěl bych blahopřát Igoru Matovičovi k vítězství v parlamentních volbách. Směr by si měl s přehledem udržet druhé místo,“ řekl Pellegrini. Premiér připustil, že Směr odchází do opozice.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Peter Pellegrini odchází z tiskové konference ve volební štábu strany Směr-SD v Bratislavě

02:32 - Lídrovi hnutí OLaNO Igorovi Matovičovi již telefonovala prezidentka Zuzana Čaputová. „Domluvili jsme se, že se v pondělí nebo v úterý sejdeme,” potvrdil Matovič.

02:18 - Z průběžných výsledků vyplývá, že je sečteno přes 50 procent volebních okrsků. Vítězí OLaNO Igora Matoviče se ziskem 24,24 procenta hlasů. Na druhé místě je Směr-SD s 19,57 procenta. Třetí místo patří kotlebovcům se ziskem 8,58 procenta. Hned za nimi se umístila strana SME Rodina (8,53 procenta). Do parlamentu se dostane i strana bývalého prezidenta Andreje Kisky Za lidi, která dosud získala 5,14 procenta. Na dalších dvou místech je strana SaS s 5,15 procenta a PS Spolu s 5,63 procenta hlasů.

02:16 - S tím, jak přibývají sečtené volební okrsky, mění se pořadí v žebříčku politiků, kteří získali nejvíce preferenčních hlasů. Na první místo se propracoval lídr OLaNO Igorma Matovič, který získal více než 141 tisíc preferenčních hlasů. Předběhl tak místopředsedu Směr-SD Petera Pellegriniho, který získal přes 136 tisíc hlasů. bronzová příčka patří předsedovi Směru Robertu Ficovi s více než 78 tisíci hlasy.  Mezi prvních pět se zařadil ještě Marian Kotleba s více než 56 tisíci hlasy.

Foto: David W Cerny, Reuters

Radost ve volebním štábu hnutí OLaNO

02:07 - Velký potlesk zazněl v centrále strany Za lidi, když po sečtení 43% hlasů strana exprezidenta Andreje Kisky překročila pět procent potřebný pro vstup do parlamentu.

01:58 - Zástupci opozičných stran PS-Spolu, Za ľudí, KDH, SaS, ale také Sme Rodina by měli ještě v průběhu noci dorazit do volební centrály OĽaNO.

01:31 - Nejvíc preferenčních hlasů po seštění zhruba pětiny volebních okrsků má Peter Pellegrini ze strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD). Zatím získal přes 51 tisíc preferenčních hlasů. Na druhém místě je lídr hnutí OLaNO Igor Matovič s necelými 48 tisíci a třetí příčku obsadil Marian Kotleba s téměř 29 tisíci hlasy.

01:28 - Matovičovi se podařilo si zablokovat telefon. Nikdo se mu nedovolá. Zatím se neví, zda se s ním pokoušeli spojit i další lidři stran.

00:58 - Pokud Směr-SD skonči s výsledkem pod 15 procent, rezignuje Peter Pellegrini funkci místopředsedy strany. Z neúspěchu ve volbách se bude podle jeho slov zodpovídat celé vedení strany. Z růběžných výsledků zatím vyplývá, že strana Směr-SD je na druhém místě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Peter Pellegrini

00:28 - Zatím je spočítáno deset procent volebních okrsků. Z průběžných výsledků vyplývá, že vítězí OLaNO se ziskem 22,71 procenta hlasů. V těsném závěsu za ním je strana Směr-SD s 22,14 procenta. Na třetím místě je Kotlebova strana LSNS, která má 9,8 procenta.. Z průběžných výsledkůl vyplývá, že by se do parlamentu zatím dostaly ještě SME Rodina s 9,42 procenta a KDH s 5,17 procenta.

00:03 - Do centrály strany Směr dorazil Robert Fico. Novinářům se vyhnul. Premiér Peter Pellegrini vešel hlavním vchodem a na dotazy týkající se odhadů výsledků řekl: „Pokud se potvrdí výsledky z odhadů, budu zklamaný.“ Výsledky bude komentovat až po jejich oficiálním oznámení. „Nebudu se schovávat,“ řekl Pellegrini.

23:51 - Předseda strany SNS Andrej Danko poděkoval voličům. Na otázku, kde strana udělala chybu, když zřejmě vypadne z parlamentu, zaútočil na média. Voličom OĽaNO, ktoré by podle odhadů mělo vyhrát volby vzkázal, že doufá, že hnutí OLaNO jim zlepší kvalitu života.

23:24 - Po zveřejnění odhadů Igor Matovič řekl, že pokud se důvěra voličů potvrdí i ve výsledcích, bude premiérem. „Domnívám se, že oficiální výsledky už nic zásadního nezmění. Byla by hanba, kdybych za takovéto situace utíkal z bojiště. Společně se nám podařilo vzbudit spícího draka, myslím tím dva miliony lidí, kteří nechodili volit, kteří nevěřili ve stát. Chci poděkovat všem, Slovákům, Maďarům, Romům a Rusínům, kteří přišli a zabojovali,” řekl Matovič.

Novináři šéfovi OLaNO připomněli, že po Vladimíru Mečiarovi a Robertu Ficovi je pouze třetím, který dokázal od vzniku samostatného Slovenska zvítězit. „Politiku děláme upřímně a odvážně. Lidé ocenili tu desetiletou práci. Lidé si asi položili otázku, co je tady největší problém a tou je korupce. A deset let tady bojovali takoví malí Davidové proti Goliášovi. Lidé to ocenili,“ dodal.

23:19 - Lidé v centrále OĽaNO po zveřejnění odjadů volebních výsledků bouřlivě tleskají a skandujíIgor!”. Při oznámení výsledků strany SNS se smějí.

Foto: David W Cerny, Reuters

Po zveřejnění odhadů volebních výsledků zavládla ve volebním štábu strany OLaNO euforie a nadšení.

23:16 - Na třetím místě by se podle odhadů měla umístit strana PS Spolu se ziskem 8,8 procenta. Stejný výsledek by měl získat Marian Kotleba. Do slovenského parlamentu by se měly dostat ještě strany SME Rodina a SAS.

23:01 - Vítězem voleb by se podle odhadovaných výsledků měla stát strana OLaNO se ziskem 25,3 procenta. Na druhém místě s velkým odstupem by měla být strana Směr-SD, která měla získat 13,9 procenta.

22:59 - Politická strana OLaNO sleduje volební výsledky v městské sportovní hale v Trnavě, protože předseda strany Igor Matovič z tohot města pochází a stále v něm bydlí. Ve stejné sportovní hale se minulosti konaly mítinky Vladimíra Mečiara a Roberta Fica.

22:36 - V centrále strany OĽaNO měří přicházejícím hostům teplotu. Důvodem je rozšíření nákazy koronaviru. Na Slovensku dosud nebyl zaznamenán žádný případ onemocnění.

Večer ve štábu OLaNo v TrnavěVideo: Ivan Vilček, Právo

22:28 - Televize Markíza uvedla, že vítěz parlamentních voleb získal 25,8 procenta hlasů. O jakou politickou stranu se jedná, ale televize nesdělila, protože se výsledky exit pollu mohou zveřejnit až po jedenácté večer. Do parlamentu by se podle zveřejněného neúplného exit pollu dostalo osm politických stran. Druhá v pořadí by získala 14,9 %, třetí 9,7 %, čtvrtá 8,3 %, pátá 7,8 %, šestá 7,5 %, sedmá 6,5 % a osmá v pořadí 5,1 %.

22:01 - I přes prodloužení voleb začalo už po desáté hodině večer sčítání hlasů z ostatních volebních okrsků. Výsledky voleb by mohly být známé po půlnoci.

V parlamentních volbách kandidovalo 24 politických stran a hnutí. Reálnou šanci překročit pětiprocentní práh potřebný pro vstup do Národní rady Slovenské republiky mělo podle předchozích průzkumů sedm až osm seskupení.

Volby na Slovensku: Tvořily se fronty, smrt komisařky oddálila zveřejnění odhadů

Zahraniční

Poslední průzkumy favorizovaly hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) a stranu Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

Národní rada Slovenské republiky má 150 poslanců. Nová vládní koalice musí disponovat nadpoloviční většinou minimálně 76 zákonodárců. Předsedu strany, která tuto podporu po volbách prokáže, pověří prezidentka Zuzana Čaputová sestavením nové slovenské vlády. Parlament v novém složení musí zasednout do 30 dnů od voleb a poslanci musí schválit programové prohlášení vlády.

Matovič bude očekávat vítězství v hale, kde před ním triumfoval Mečiar i Fico

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám