Hlavní obsah

Kdo je Igor Matovič? Do křesla slovenského premiéra míří vydavatel z Trnavy

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Vítězem slovenských parlamentních voleb se stalo hnutí Obyčejní lidé a Nezávislé osobnosti (OLaNo), jehož zakladatelem je Igor Matovič. Právě on by mohl jako premiér sestavovat příští vládu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Igor Matovič, předseda hnutí OLaNO

Článek

Igor Matovič pochází z Trnavy. V roce 2002 založil vydavatelství regionPress, které vydává desítky regionálních titulů po celém Slovensku. Po pěti letech přepsal firmu na manželku a v roce 2010 kandidoval v parlamentních volbách za stranu Svoboda a Solidarita. Záhy však založil vlastní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Kompletní přehled slovenských voleb

Evropa

Po roce a třech měsících se pravicová vláda premiérky Ivety Radičové rozpadla a tři poslanci kolem Matoviče nepodpořili kabinet při hlasování o důvěře.

V roce 2012 se konaly předčasné volby, v nichž Matovič kandidoval s vlastním hnutím OLaNO a uspěl. I když v poslaneckém klubu OLaNO došlo k řadě odchodů a turbulencí, hnutí je stále součástí parlamentu.

Slovenské volby: Vítězem Matovič, Fico v opozici, koalici PS/Spolu chyběly setiny

Evropa

Matovič se na kandidátce pravidelně objevuje na posledním 150. místě a spoléhá na to, že ho jeho voliči tzv. překroužkují preferenčními hlasy do parlamentu. Zatím mu to pokaždé vyšlo a letos se tímto způsobem nejspíš dostane až do premiérského křesla.

K vládní spolupráci pravděpodobně přizve strany Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi exprezidenta Andreje Kisky. Odmítá jakoukoli spolupráci s dosud vládnoucím Směrem a se stranou Kotlebovci Lidová strana Naše Slovensko.

Skokan slovenských voleb: Matovič to kosí hlava nehlava. A září

Evropa

Na letošní kandidátce OLaNO se objevili například bývalý vyšetřovatel korupční kauzy Gorila Lukáš Kyselica, tenista Karol Kučera, moderátor Jozef Pročko či občanský aktivista Juraj Smatana.

Poslanecký klub OLaNO, který byl v minulosti dost nestabilní, bude mít nyní 53 členů.

Večer ve štábu OLaNo: Měření teploty hostům, oslavy i bučení na obrazovku

Zahraniční

Loni se pohybovaly preference Igora Matoviče a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti kolem pěti procent. Matovič však předvedl strhující kampaň, v níž oslovil voliče především na internetu.

K výhře mu pomohla i videa

Matovič odletěl například do francouzského Cannes, kde natočil video o luxusní vile exministra financí a dopravy Jána Počiatka. Na plot vily nalepil plakáty s textem „Majetek Slovenské republiky“. Pak odletěl na Kypr, kde ve městě Limassol objevil schránkové firmy společnosti Penta, přes které podle Matoviče mělo projít 400 milionů eur, které měly původně směřovat do slovenského zdravotnictví. Penta to okamžitě popřela.

Skvělá kampaň, blahopřál Babiš na Slovensko. Zeman ocenil neúspěch extremistů

Domácí

Šéf OLaNo pak zapálil před úřadem vlády 5000 svíček, které symbolizovaly počet zbytečných úmrtí z důvodu špatného stavu slovenského zdravotnictví. Zmíněná videa měla vysokou sledovanost a určitě přispěla k nárůstu popularity OLaNO.

Reklama

Výběr článků

Načítám