Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

SP v biatlonu v Novém Městě bude bez diváků. Stát o žádné kompenzaci neuvažuje

Světový pohár v biatlonu se bude tento týden konat v Novém Městě na Moravě bez přítomnosti diváků. V souvislosti se šířením koronaviru o tom rozhodla Bezpečnostní rada státu. Na závody ve Vysočina Areně se chystaly desetitisíce fanoušků. "Ztráty půjdou do desítek milionů korun," řekl šéf českého biatlonu Jiří Hamza. K tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že vláda o žádné kompenzaci pro pořadatele neuvažuje. Přímé přenosy odvysílá od čtvrtka do neděle ČT sport a web ctsport.cz.

Burácející tribuny ve Vysočina aréně
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Z mého pohledu je to rozhodnutí Bezpečnostní rady státu a organizátoři se s tím budou muset vypořádat. Vzhledem k tomu, kolik lidí na tu akci mělo přijet, je to preventivní opatření a za mě, já jsem žádnou jinou alternativu neviděl," řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

Ten se chystá doporučit vládě, aby zvážila vyhlášení tzv. nouzového stavu. Mohla by pak regulovat dodávky ochranných pomůcek a rychleji přijímat opatření.

Předseda organizačního výboru SP v Novém Městě Jiří Hamza v rozhovoru pro ČT24 řekl, že mu nezbývá nic jiného než stanovisko přijmout.

"Na rozhodnutí Rady jsme netrpělivě čekali a respektujeme ho. Nadšení z toho nejsme. Zdraví lidí je důležitější. Až dostaneme oficiální stanovisko, musíme sednout se státem a jednat o kompenzacích. Tohle žádná pojišťovna neuhradí."

Pořadatelé do 20. dubna oznámí, jak se bude vracet vstupné, případně zda bude možná výměna vstupenek za lístky na rok 2021.

Po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl novinářům, že stát o finanční kompenzaci pro pořadatele neuvažuje. "Je to vyšší moc, rozhodnutí státu podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Týkalo by se jakékoliv infekční choroby a je to naše pravomoc. Postupujeme v tomto směru jako jiné státy. Mě to velmi mrzí, není to nic příjemného zasáhnout do tak významné akce, ale domníváme se, že je to zcela namístě," uvedl.

"Základ je zodpovědnost lidí, aby brali ohled na ostatní, co se týká globálního pohledu. Další jsou základní hygienické návyky a být opatrnější v přístupu k mytí rukou. Jinak fungujeme normálně. Je to totéž co letiště, ale prevence je důležitá," dodal sportovní ředitel biatlonistů Ondřej Rybář ve vysílání České televize.

"Ve Finsku asi podobná situace nehrozí," dodal Rybář k tomu, že po Novém Městě se Světový pohár přesouvá do Kontiolahti. "Pak nás čeká Oslo, uvidíme, jak budou reagovat tam," doplnil k vrcholu biatlonové sezony v Norsku.

"Nekonzistentnost v souvislosti s koronavirem pokračuje. Čeští fanoušci se Světového poháru zúčastnit nemohou, zatímco celá biatlonová karavana tam cestovat může, přestože byli v Itálii před méně než čtrnácti dny (v Anterselvě se jelo mistrovství světa, pozn. red.)," prohlásila jedna z největších biatlonových hvězd Martin Fourcade.

Ve středu ráno má Bezpečnostní rada rozhodnout o dalších akcích. "A budeme reagovat. Jak je známo, Švýcarsko rozhodlo o zákazu akcí s více než tisícovkou osob, Francie s 5000 osob," uvedl premiér Andrej Babiš.

Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK

Novoměstský starosta Michal Šmarda je rád, že rozhodnutí o biatlonu konečně padlo. Konání bez diváků dle něj ale může způsobit zmatky, protože část lidí asi přijede.

"Pro nás je to možná nejhorší zpráva, jakou jsme mohli dostat. Minulý týden jsem byl zklamán, že to Bezpečnostní rada odložila až na tento týden. Byli jsme připraveni na to, že Světový pohár bude i nebude, ale tuto kompromisní variantu budeme muset dopřipravit. Dojde k ekonomickým ztrátám, ale bude potřeba zaplatit také náklady. Samozřejmě zdraví je nejdůležitější," řekl Šmarda.

Světový pohár v Novém Městě se bude konat od 5. do 8. března. Během čtyř dnů je na programu šest závodů.

Organizátoři očekávali každý den 30 000 návštěvníků. Prodány byly vstupenky za 22 milionů korun, uvedl dříve premiér Andrej Babiš. Organizátoři poháru již dříve prohlásili, že jsou připraveni řídit se pokyny státní správy ohledně opatření kvůli koronaviru.

Vláda rovněž zastaví kvůli koronaviru lety z Jižní Koreje. Plánuje také omezení letů z Milána, Benátek a Boloni. Česká zemědělská univerzita již oznámila, že na dva dny přeruší výuku.

Z prohlášení Mezinárodní biatlonové unie IBU:

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) může potvrdit, že akce v Novém Městě je pro diváky uzavřena. Jsme v kontaktu s organizačním výborem a českými úřady, abychom zjistili důvod onoho opatření a potvrdili si další postup. Vedení IBU vždy říkalo, že všechna nařízení a požadavky zemí týkající se šíření koronaviru bude dodržovat. Je nám líto, že letošní akce se nebude moci zúčastnit sto tisíc fanušků.

Zdroj
ČTK, ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články