Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nice a Côte d´Azur nabízí život plný kontrastů mezi mořem a horami

Cestování

  4:30
Oblast Nice Côte d´Azur je jedinečná nejen svou historií, ale i polohou. Od pobřeží Středozemního moře se region zvedá až k vrcholkům masivu Mercantour ve stejnojmenném národním parku. Metropole Nice Côte d’Azur žije ve dne v noci svým životem a na své si při návštěvě regionu přijde opravdu každý.

Villefranche sur Me foto: HedvanbnáStezka.cz

Milovníci jídla ochutnají niceskou kuchyni a budou potěšeni jako ostatně všude ve Francii. Ti, kteří se rádi baví, mohou navštívit řadu festivalů, casina nebo sportovní akce. A úplně všechny jistě okouzlí místní příroda, která fascinovala i malíře Matisse nebo Chagalla.

Vydejte se od živých přímořských letovisek k nedotčeným zátokám, projděte se kolem polí voňavého tymiánu a rozmarýnu a po okouzlujících vesničkách. Po turistických stezkách až k majestátním zasněženým hřebenům. Díky 300 dnům slunečního svitu ročně, mezinárodnímu letišti a mnoha možnostem ubytování je snadné pochopit, proč se tato oblast stala tak oblíbeným místem.

Poznejte Nice a užijte si výhled na Andělskou zátoku

Letecky se na Azurové pobřeží dostanete z Prahy nejpohodlněji přímo do města Nice. Samotné Nice rozhodně stojí za návštěvu. Nevynechejte procházku po Promenádě Angličanů, návštěvu krásného parku Alberta I. ani Náměstí Masséna. Zde se pravidelně v únoru koná velký karneval, ale rušno je tu po celý rok. Posaďte se do jedné z kavárniček nebo si vychutnejte v restauraci skvělou večeři.

Ve Starém městě se můžete ztratit v uzoučkých uličkách a dojít ke katedrále svaté Reparáty a nenechte si ujít ani věž Bellanda. Výtahem se vyvezte na travnatý pahorek, kde kdysi stál hrad a zámek. Dnes je odtud krásný výhled na celé město a Andělskou zátoku. Pokud byste se chtěli během návštěvy okoupat, městské pláže se rozkládají podél celé Promenády Angličanů.

Z města do přírody

Pokud se vypravíte k moři mimo město, prozkoumejte nedotčená pobřeží Středozemního moře a jeho krásy, zátoky lákající k plachtění, vodnímu lyžování nebo potápění. Nebo si jen tak užijte klidného dne na pláži s dechberoucím výhledem. Podle barvy zdejší mořské hladiny také Azurové pobřeží dostalo své jméno. Vesničky na pobřeží žijí ve dne i v noci - restaurace, kavárny, kulturní akce - bude tu o vás dobře postaráno.

Roubion
Isola

Směrem k horám, nedaleko od pobřeží Středozemního moře, najdete útočiště klidu. Malebné vesničky zasazené do bujné zeleně nebo přiléhající k útesu přímo vybízejí k procházce. V řadě z nich se dochovalo mnoho připomínek dob minulých, fontány, starodávné domy nebo původní prádelny. Okolo vesnic se rozkládají olivové háje a často narazíte na místa s okouzlujícím výhledem na mořské pobřeží nebo hory v dáli. Navštivte třeba vesnice Aspremont, Vence nebo Tourrette-Levens. Okolní krajina je rájem pro sportovce, najdete zde turistické či cyklistické stezky, nebo se můžete zchladit v soutěskách při canyoningu.

Až k vrcholkům hor

Nejvyšší vrcholky této oblasti se zvedají až nad 3000 metrů. Nejbližší lyžařská střediska, například Isola 2000 nebo Auron leží zhruba hodinu a půl jízdy autem od letiště v Nice. Není tedy vůbec nemožné strávit dopoledne na svahu a odpoledne si už vychutnávat skleničku vína na mořském pobřeží. Lyžařská střediska jsou skvěle vybavená, kromě desítek kilometrů sjezdovek zde najdete i upravené běžecké tratě, snowparky nebo areály pro děti. Za hezké viditelnosti odsud můžete dohlédnout až k moři.

Další články si můžete přečíst na cestovatelském portálu HedvabnaStezka.cz.

Autor: