5 nejzbytečnějších věcí, za které filmaři utráceli

05.03.2020

Hollywoodské trháky se sice dají natočit i s minimálním rozpočtem, ale vždy je příjemnější, když vám filmové studio nějaké ty peníze poskytne. Ne každý totiž dokáže být s penězi tak spořivý jako tvůrci prvního filmu série Paranormal Activity. Tento film se totiž natáčel u režiséra doma, a aby filmu dodal na autentičnosti, se jej rozhodl natáčet na obyčejné kamery, které si za pár stovek můžete pořídit v obchodech. Z těchto i dalších úsporných opatření se film podařilo natočit za pouhých jedenáct tisíc dolarů.

To je částka, za kterou by většina současných hollywoodských hvězd nehnula ani prstem. Rozpočty filmů nabývají obřích rozměrů a například Avengers: Endgame přišel jeho tvůrce na astronomických 356 milionů dolarů. Tak obrovská investice se však tvůrcům skutečně vyplatila a snímek se tak stal tím nejvýdělečnějším filmem historie.

Někteří filmaři však se svými rozpočty tak dobře zacházet neumí a investují obrovské balíky do naprostých zbytečností. V dnešním článku se zaměříme na ty největší hlouposti, za které filmoví tvůrci utratili miliony dolarů.

5. Světová válka Z – optimističtější konec

První záznam dnešního článku se týká akčního zombie filmu s Bradem Pittem (56) s názvem Světová válka Z. Tento film z roku 2013 nechvalně proslul svým komplikovaným natáčením, které bylo neustále zdržováno různými neshodami tvůrčího týmu. To se nakonec podepsalo i na tom, že se film naprosto odchýlil od své kultovní předlohy.

Tvůrci filmu nenechali kámen na kameni a příběh proměnili k nepoznání. Téměř jediné, co má filmová adaptace s původním románem společného, je snad jen název. Některé věci však filmaři měnili hned několikrát, což je přišlo na pořádný balík. Jednou z těch zásadnějších změn byl i samotný konec filmu, který byl natočen hned dvakrát.

Původně se měla Pittova postava nechat naverbovat do ruské armády a proti krvelačným zombíkům bojovat v obrovské bitvě, zatímco jeho žena musela prodávat své tělo v uprchlickém táboře. Tento konec se však filmařům zdál být až příliš depresivní, tak se jej rozhodli předělat. Není jasné, kolik natáčení nepoužitých záběrů stálo, ale jen cena „dotáček“ se údajně vyšplhala na 40 až 70 milionů dolarů.

4. Krotitelé duchů – taneční číslo

Velmi nákladnou scénu, která byla nakonec z filmu vyškrtnuta, měl původně obsahovat i reboot Krotitelů duchů z roku 2016. Pokus o obnovení milované série z osmdesátých let byl obecně kritikou i širokou veřejností odsouzen jako sprostý pokus o přiživení se na jméně původních filmů a výsledný snímek tak byl prapodivnou směsicí trapných pokusů o humor, nudného příběhu a slabých hereckých výkonů.

Ani vystavení příběhu nebylo silnou stránkou Krotitelů duchů, ale situace mohla být ještě mnohem horší. Hlavní záporák, kterého ztvárnil Chris Hemsworth (36) měl na konci filmu získat schopnost ovládat chování ostatních pouhou myšlenkou. Původně měl přesvědčit obrovský dav lidí v centru New Yorku k tanci, ale filmařům přišlo, že by tato scéna příliš „narušila běh příběhu“.

Bohužel na to přišli až v momentě, kdy byla scéna hotová. Natáčení vystřižené scény trvalo dva dny a údajně mělo štáb přijít na řádově desítky milionů dolarů. Některé záběry byly nakonec využity v závěrečných titulcích, ale i tak šlo o obrovské plýtvání penězi.

3. Green Lantern – „vylepšené“ efekty

O kvalitách superhrdinského filmu s názvem Green Lantern se asi sáhodlouze rozepisovat nemusíme. Film s Ryanem Reynoldsem (43) v hlavní roli ochránce vesmíru s kouzelným prstenem byl terčem posměchu snad všech lidí v Hollywoodu. Nejvíc však ležel v žaludku samotnému Reynoldsovi, který si z něj udělal legraci i v Deadpoolovi.

Není divu. I Green Lantern provázela celá řada prapodivných rozhodnutí, která fatálně ovlivnila konečnou podobu snímku. Nejčastěji kritika mířila na speciální efekty, jejichž příšerná kvalita ukázaná v trailerech odrazovala potenciální diváky ještě před premiérou filmu. Právě proto věnovalo studio Warner Bros. filmu dalších devět milionů na zlepšení podprůměrných záběrů.

Ani tato částka však výsledné podobě filmu moc nepomohla a film tak vypadal zastarale už v roce 2011, kdy šel do kin. Možná by bylo lepší nechat těch devět milionů na nějaký méně problematický projekt.

2. Bratři Bluesovi – ilegální životabudič

Další bod dnešního seznamu je živoucím důkazem toho, že se nesmyslné útraty dotýkají i oblíbených snímků prověřených časem. I natáčení kultovních Bratrů Bluesových si vyžádalo neočekávanou investici, která je však mnohem překvapivější než obyčejné škrty, a na rozdíl od nich se nemohla objevit v konečném vyúčtování.

Celkový rozpočet filmu byl na konci natáčení dvojnásobný oproti původním odhadům, na čemž se mimo jiné podepsaly i honoráře hvězdných hudebníků, kteří si ve filmu střihli menší „štěky“, složité slaďování harmonogramů všech zúčastněných i nákladné automobilové honičky během kterých byly zdemolovány desítky automobilů.

Tou nejpodivnější položkou, která se na třicetimilionovém rozpočtu nakonec podepsala, byly náklady na kokain, který pomáhal hercům a štábu pracovat do pozdních hodin. Alespoň to tvrdí Dan Aykrod (67), který ve filmu ztvárnil jednoho ze dvou ústředních bratrů.

1. Liga spravedlnosti – „superknírek“

Na konec dnešního seznamu jsme si nechali zvláštnost, které se v roce 2017 divili snad všichni fandové superhrdinských filmů. Pochází totiž z filmu Liga spravedlnosti, která měla být odpovědí komiksového studia DC na úspěchy Avengers konkurenčního Marvelu. To, že se jim to nakonec nepovedlo, je známá věc. Přes obrovský rozpočet v hodnotě tří stovek milionů dolarů se filmu ani zdaleka nedařilo dohnat konkurenci, a to ani v hodnocení kritiků, ani návštěvnosti.

Na tak obrovském rozpočtu se mimo vysoké odměny herců a náklady na dodatečné dotáčky scén podepsalo i zbytečné rozhazování peněz za nesmyslné věci. Tou nejznámější je odstranění knírku Henryho Cavilla (36), který ve filmech od DC hraje Supermana. Cavill v té době totiž současně natáčel i Mission: Impossible – Fallout, kde ho jeho smlouva poměrně logicky zavazovala k tomu, aby během natáčení neměnil svůj vzhled.

A právě tady vznikl ten hlavní problém. Walkerovi, kterého Cavill hrál ve špionážním filmu zdobí část mezi nosem a ústy hustý knír, zatímco k Supermanovi vousy zkrátka nepatří. Tvůrci filmu se proto rozhodli investovat poměrně slušný balík peněz do toho, aby Cavillovi jeho knírek odstranili digitálně. Pokud jste snímek měli možnost vidět, je vám jasné, jak zbytečná investice to byla.

(tod)

Fandím
13 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Henry Cavill, Brad Pitt, Ryan Reynolds, Dan Aykroyd

Filmy:
Bratři Bluesovi, Světová válka Z, Green Lantern

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Brad Pitt filmy, Honoráře, Superman, Green Lantern herec, taneční číslo, Green Lantern efekty, Green Lantern obsazení, filmové honoráře, Světová válka Z zajímavosti, Světová válka Z natáčení, Brad Pitt zajímavosti, Liga spravedlnosti zajímavosti, Superman knírek
TOPlist