Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Počet nakažených koronavirem v Česku vzrostl na 12. Itálie mezitím hlásí dalších 41 mrtvých a skoro 800 infikovaných

Česko

  7:38aktualizováno  16:50
Praha - Počet nakažených novým typem koronaviru stoupl v Česku na dvanáct. Dva nové případy byly v kontaktu s dříve nakaženými, mužem z Děčína a ženou z Prahy 6. Další dva s pozitivním výsledkem testů jsou Ital a Čech, oba přijeli z Itálie. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Záchranář u Nemocnice Na Bulovce. foto:  Michal Šula, MAFRA

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že v Passo Tonale se nakazili tři z 12 nemocných v ČR, nedoporučuje tam proto cestovat.

„Jeden z nově nakažených mužů se vrátil z lyžařského střediska Passo Tonale. Stejně jako žena z Prahy 6. Zmíněná italská lokalita je riziková a lidé by měli zvážit, jestli tam jezdit,“ uvedl Vojtěch. Lyžařské středisko na hranici regionů Lombardie a Trentino (Tridentsko) je oblíbenou destinací českých turistů.

Dva nové případy jsou kontakty dříve nakažených. „V jednom případě se jedná o blízký rodinný kontakt prvního případu z Ústí nad Labem. Pacientka je hospitalizována v Masarykově nemocnici. Ve čtvrtek byl také dle předpokladů potvrzen koronavirus u muže z Prahy, který je blízkým rodinným příslušníkem ženy, u které byl koronavirus potvrzen včera (ve středu).

Oba jsou v izolaci v Nemocnici Na Bulovce,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Bulovka na Twitteru odpoledne informovala, že jedna z nakažených je z Masarykovy nemocnice převážena na její infekční kliniku.

Respirátory už chybí i ve firmách. Společnosti musí zpomalovat či zastavovat výrobu

První případ ve skupině lidí z Děčína, se potvrdil v neděli. Ve stejném hotelu v italském regionu Veneto (Benátsko) bydlelo několik českých rodin. Nakažených je z nich pět, tři muži a dvě ženy. Další členové těchto rodin jsou v domácích karanténách. Čtyři z pěti těchto nemocných jsou v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

První diagnostikovaný muž byl už v neděli převezen do pražské Nemocnice Na Bulovce. Tam je osm pacientů, dalšími jsou pedagog z České zemědělské univerzity, který byl v Udine, dvě zahraniční turistky - studentky z Milána a ve středu přibyla žena z Prahy 6, která ale pobývala v Passo Tonale v oblasti Trentina, kterou dříve úřady za rizikový nepovažovaly. Nově není testování omezeno na zasažené regiony, rozhodovat budou lékaři a hygienici.

Pozitivní testy vyšly také u muže italské národnosti a Čecha, oba přijeli z Itálie. Čech pobýval v Passo Tonale. Oba dva jsou také izolováni v Nemocnici Na Bulovce. „Pražská hygienická stanice nyní provádí epidemiologické šetření a vyhledává všechny osoby, se kterými přišli dotyční do kontaktu,“ dodala mluvčí.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...