Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Na Karlštejně začala rozsáhlá oprava. Hrad nabídne nové expozice i moderní návštěvnické centrum

Cestování

  11:21
Karlštejn - Na hradě Karlštejn na Berounsku začala rozsáhlá rekonstrukce za více než 150 milionů korun. Počítá s obnovou Císařského paláce či hradního purkrabství, vzniknou nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Hrad by měl při opravách zůstat přístupný, návštěvníci se ale musejí připravit na krátkodobé uzavírky některých částí.

Karlštejn byl loni dějištěm karlovských oslav. Proběhla také sbírka Opravte s námi Karlštejn. Miliony z EU by mohly jít na průběžné opravy. foto:  Dan Materna, MAFRA

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který ve čtvrtek obnovu vybraných částí hradu zahájil společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO), poukázal na to, že Karlštejn je jednou z nejnavštěvovanějších památek v ČR. Očekává, že po rekonstrukci se stane ještě vstřícnějším a přívětivějším místem pro návštěvníky. Babiš poznamenal, že český král a římský císař Karel IV. je podle něj největším Čechem, jehož už nikdo nepřekoná.

Karlštejn trpí skrytými neduhy. Hrad čeká obří renovace za 95 milionů

Podle generální ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ) Nadi Goryczkové je Karlštejn ikonickou památkou, která ale byla v uplynulých letech „vytěžována“. Nyní podle ní nastal čas hradu vrátit to, co dává návštěvníkům.

Karlštejn trpí skrytými neduhy i vysokým návštěvnickým provozem. Cílem oprav je obnova chátrajících přízemních, suterénních a sklepních prostor Císařského paláce, arkádového přístavku, skalního sklepa a východní části hradního purkrabství, kde bude zřízeno návštěvnické centrum. Rekonstrukce čeká také užitkovou zahradu na jižním parkánu a inženýrské sítě.

Řada nejasností

Rekonstrukci částečně platí evropské fondy, jen stavební obnova si vyžádá 128 milionů korun. Výběrové řízení na stavební firmu nebylo jednoduché, památkáři ho museli opakovat. Firmy také vznášely řadu dotazů k zadávací dokumentaci, každé vysvětlení či upřesnění se muselo poskytnout všem uchazečům a bylo nutné vyhradit dostatečný čas pro jejich zpracování.

Gotický hrad Karlštejn založil Karel IV. v roce 1348. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v zemi. Loni na něj zamířilo téměř kolem 215 000 lidí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!