Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vysočina Arena "neožívá". Co přinese tichý Světový pohár?

V novém Městě na Moravě už pětkrát burácely zaplněné tribuny, tentokrát se stává z Vysočina Areny nedobytná pevnost. Bude to prazvláštní Světový pohár. Bez diváků, bez autentické atmosféry. Michal Šlesingr tak prožije smutné loučení s kariérou, Jessica Jislová podivnou premiéru. Z elitních hvězd chybí sedminásobná medailistka z Anterselvy Marte Olsbuová Röiselandová, ale jinak se dají očekávat souboje těch nejlepších. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. Sprint žen sledujte od 17:05.

Vysočina Arena zůstane během SP bez diváků
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Poprvé se v novoměstské aréně závodilo před osmi lety, poté v rámci mistrovství světa o rok později a znovu v letech 2015, 2016 a předloni před Vánoci. Vždy byly ochozy zcela zaplněné a také letos bylo skoro vyprodáno a každý den se očekávala návštěva dosahující 30 tisíc diváků.

Jenže Bezpečnostní rada státu rozhodla, že kvůli hrozbě šíření koronaviru se nikdo kromě závodníků, členů realizačních týmů, organizátorů a pracovníků médií do arény nedostane.

Nejezděte, nejezděte, nejezděte

Zatímco do pondělí bylo jednou z největších starostí organizátorů, jak se vypořádat s tradičním náporem fanoušků, rázem se museli postarat o to, jak arénu totálně pro veřejnost znepřístupnit. V lesích nad Novým Městem se tak rychle kolem tratí vystavěly nepropustné ploty. Na vše bude dohlížet bezpečnostní agentura.

"Byl bych rád, kdyby diváci přišli, ale nyní všechny fanoušky naopak vyzýváme a prosíme, aby na závody do Vysočina Areny nechodili," apeloval šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

"Místo toho, abychom organizovali závody, děláme vše pro to, aby se sem lidé nedostali. Reakce ze všech stran jsou hrozné, ale nedá se nic dělat," uvedl sklesle ředitel závodu Vlastimil Jakeš.

I tak během závodů a po nich čekají na zbylé přítomné nestandardní podmínky. V mix zóně budou závodníci od novinářů udržovat odstup 1,5 metru, zrušeny jsou všechny tiskové konference, jedinými ceremoniály budou ty květinové bezprostředně po závodech.

Navzdory okolnostem na stadionu bude znít hudba i řev fanoušků. Na obrazovkách poběží videa z minulých ročníků a ze záznamu pověstné povzbuzování. Moderátorův hlas bude čeřit jinak tišší kulisu jako obvykle.

Na co se přesto těšit?

Na startu sprintů by neměli chybět čtyři české ženy a pět mužů. Představí se Lucie Charvátová, na šampionátu bronzová právě v krátkém závodě.

"Těšila jsem se do Nového Města, ale tím, že tu divácká kulisa nebude taková, na kterou jsme všichni zvyklí, bude to jeden ze smutnějších závodů," popsala své dojmy vpředvečer startu.

Po vrcholu sezony na některé závodníky může dopadnout útlum. "Vydali jsme se na poslední štaci a je to přece jenom trochu náročnější. Už přece jenom není začátek sezony a každý začíná být unavený," dodala Charvátová.

Závodit budou také členky bronzové mix štafety ze šampionátu v Itálii Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová. Vůbec poprvé v závodech elitní kategorie na novoměstských tratích pojede Jessica Jislová.

Michal Šlesingr pojede v Nové Městě poslední závody v kariéře
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Ne všichni však dorazí v nejsilnější možné sestavě. Kvůli nachlazení bude chybět hvězda italského šampionátu Marte Olsbuová Röiselandová, která tak definitivně vypadne z boje o velký křišťálový glóbus. Do Nového Města nepřijeli ani Erik Lesser, který navzdory nevydařené sezoně vybojoval v Anterselvě stříbro a bronz se štafetami, a nejlepší ze Švýcarů Benjamin Weger, jemuž se v tomto ročníku ovšem povětšinou nikterak pronikavě nevedlo.

To Martin Fourcade a Johannes Bö už jsou na místě a závěrečný zápas o křišťálový glóbus může odstartovat. Nor ztrácí na svého rivala zdánlivě propastných 98 bodů, mezi ně je ještě vklíněný Quentin Fillon Maillet. Čtvrtý Tarjei Bö už stojí od trůnu příliš daleko.

Češi jsou připraveni v plné síle. Kromě již v této sezoně osvědčeného kvarteta Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Jakub Štvrtecký dostal po povedeném mistrovství Evropy, kde dokázal vybojovat stříbro a páté místo, šanci také Adam Václavík.

Program závodů a vysílání ČT sport

Čtvrtek 17:35 (vysílání ČT sport 17:10): Sprint žen

Pátek 17:30 (vysílání ČT sport 17:05): Sprint mužů

Sobota 14:00 (vysílání ČT sport 13:30): Štafeta žen

Sobota 17:00 (vysílání ČT sport 16:30): Štafeta mužů

Neděle 11:45 (vysílání ČT sport 11:15): Závod s hromadným startem žen

Neděle 13:45 (vysílání ČT sport 13:15): Závod s hromadným startem mužů

"Nesmím sám sebe dostat pod tlak a jet křečovitě. Pak z toho může být opět pěkný výsledek," podotkl pro svazový web šestadvacetiletý reprezentant.

Novoměstský areál hodnotí jako hodně nevyzpytatelný. "Zažil jsem tu závody, které se mi povedly, a naopak i ty, které se naprosto nepovedly. Střelnice je otevřená, vítr tu dělá hodně. Favorité se na ní často trápí. Souvisí to i s příjezdem. Jedete kus po stadionu a musíte správně nastavit tempo," popsal záludnosti Václavík, který si jistě přeje vylepšit novoměstské maximum v SP - 86. místo ve sprintu před dvěma lety.

Ve čtvrtečních a pátečních sprintech bude rozhodně o co jet. Jedinou jistou účastnicí podle pořadí v SP pro nedělní masáky je totiž patnáctá Markéta Davidová. Lucie Charvátová a Eva Kristejn Puskarčíková figurují na 27., respektive na 28. místě a při neúčasti Röiselandové není hromadný závod nedsotižný. Stejně tak po něm sahají třiadvacátý Michal Krčmář a pětadvacátý Ondřej Moravec.

Tratě připraveny jako vždy

Pořadatelé měli letos velké starosti s přípravou tratí. Už v lednu se na Vysočině konal Světový pohár v běhu na lyžích a bez přírodního sněhu proto mohli, aby vše vydrželo až do března, připravit jen zkrácené okruhy.

Prozatímní tribuny ve Vysošina Areně vyrostly tentokrát zbytečně
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Navzdory větru, dešti, teplu se vše na nejvyšší úrovni podařilo udržet. I když při prvních trénincích byl na některých místech sníh rozbředlejší. Po delší době ovšem začaly teploty alespoň v noci padat pod nulu. Alespoň jedna drobná dobrá zpráva. "Umělý sníh je rychlý a docela jede, i když je mokrý," popsala své dojmy z předzávodních tréninků Charvátová.

A přestože počasí ani vyšší moc letos nepřály, není všem biatlonovým dnům na Vysočině konec. Světový pohár se na stejném místě pojede i v roce 2021, v kalendáři mezinárodní unie IBU figuruje v týdnu od 8. do 14. března. Nové Město navíc usiluje o přidělení mistrovství světa v roce 2024, o čemž rozhodne v září kongres IBU, který se bude konat v Praze.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články