Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česko

Bulovka hlásí 5 dalších nakažených, počet lidí s koronavirem tak v Česku vystoupal na 26

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Iveta LhotskáMAFRA

Praha - Nemocnice Na Bulovce ohlásila v sobotu večer dalších pět pozitivních pacientů na koronavirus. Na Twitteru to večer uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Počet nakažených v České republice tím stoupl na 26.
  15:47aktualizováno  21:13

„Koronavirus se také potvrdil u manželského páru, který byl v kontaktu s nakaženou ženou v Rakousku, ta se vrátila z Bostonu. U třech se projevily klinické příznaky, dva pacienti jsou bez obtíží. Nyní jsou všichni v domácí karanténě,“ uvedl Vojtěch.

Povinnost ohlásit se po návratu z Itálie lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě platila dosud jen pro Čechy a Češky. V sobotu se rozšířila i na cizince, kteří v ČR žijí trvale či přechodně.

„Je to de facto rozšířené opatření, které jsme vydali pro české občany. Teď to doplňujeme pro cizince s přechodným nebo trvalým pobytem, kteří se vrátili z Itálie,“ řekl Babiš. Turistů se nařízení netýká, podle Babiše jde o pobyt nad 90 dní. Podle ministerstva vnitra žilo v Česku na konci ledna přechodně či trvale 598 704 cizinců. Z Itálie pocházelo zhruba procento z nich.

V Íránu umírají na koronavirus politici. Zemřel už druhý poslanec, po smrti je i sedm dalších představitelů země

Nově je za velmi rizikovou oblast považován i Írán, kde dochází k masivnímu šíření nemoci COVID-19, na kterou již zemřeli i dva tamní poslanci. Cestující vracející se z Íránu by dle premiéra měli podstupovat stejnou povinnou 14denní karanténu jako cestující z Itálie. Lidem z Teheránu nebudou do odvolání poskytována cestovatelská víza.

Česko po dohodě resortů zdravotnictví, vnitra a zahraničí pozastaví vydávání víz lidem v Íránu. Resort zdravotnictví vyhlásí mimořádné opatření ještě v sobotu. „Írán je skutečně tikající bombou. Počet případů je tam mimořádný, za den je jich víc než 1000,“ uvedl Vojtěch.

Informovanost především

Policie také bude ve spolupráci s celní správou od pondělí 9. března od 07:00 lidem překračujícím na deseti přechodech státní hranice předávat informační letáky ke koronaviru. Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) na Twitteru uvedl, že leták dostane také každý cestující mezinárodních vlakových spojů. Lidi mířící do ČR budou informovat i dvojjazyčné světelné billboardy a cedule na dálnicích.

Letáky se také rozdávají na letištích, nově kromě letiště Václava Havla také v Brně a Ostravě. V pondělí proběhne schůzka vlády se zástupci cestovních kanceláří. Sdělil to ministr dopravy a také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se znovu omluvil doktorce z laboratoře Tilia, kterou chybně nařknul z toho, že se sama nakazila koronavirem ve chvíli, kdy odebírala jedné pacientce vzorek pro klinický test. Adam Vojtěch prý chybnou informaci dostal od doktorky Barbory Mackové, která působí jako vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie ve Státním zdravotním ústavu. Její vyjádření redakce zjišťuje.

Novými nakaženými jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podnájemnice jedné z dříve potvrzených pacientek a člověk, který byl v italském lyžařském středisku Passo Tonale v regionu Trentino (Tridentsko). U všech 21 pacientů je průběh nemoci mírný, uvedl Vojtěch. „Dva nové případy jsou v domácí izolaci,“ řekl ministr. Dva poslední případy potvrdila laboratoř Nemocnice Na Bulovce. Celkem vyšetření vyhodnocuje osm laboratoří v republice.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...