Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koronavirus: 32 případů, kontroly na hranicích i omezení v domovech seniorů

  12:47aktualizováno  20:53
Počet nakažených novým koronavirem stoupl v Česku na 32. Celkově přibylo v republice za posledních 24 hodin šest nemocných. Vláda zvažuje nová, přísnější opatření, která by měla šíření viru zamezit. Má mezi nimi být omezení kontaktů se seniory, zintenzivnění komunikace mezi hygieniky a lékaři o případech nakažení a větší kontroly na hranicích.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nejnovějším přírůstkem je muž z Hradce Králové, který má spojitost s případy z Bostonu, řekl v televizi Prima ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

První oznámenou dvojicí v neděli je manželský pár, který byl lyžovat ve středisku Val Gardena v Itálii se skupinou lidí, u kterých se již v minulých dnech onemocnění potvrdilo. „Oba jsou v domácí karanténě,“ uvedl Vojtěch na Twitteru.

Další tři případy onemocnění COVID-19, které způsobuje koronavirus, jsou z Ústecka. Jde o staršího muže a pak také o dvě nově nakažené ženy, které byly se skupinou osob, u kterých se virus již potvrdil, a to v italském středisku Auronzo di Cadore. Ženy jsou bez potíží a izolovány v domácí karanténě. 

V této oblasti bylo onemocnění potvrzeno již u devíti pacientů, u všech je průběh onemocnění lehký.

Ministr Vojtěch v neděli večer řekl, že navrhne v pondělí Bezpečnostní radě státu zákaz návštěv v domovech pro seniory a nemocnicích kvůli koronaviru. „Už to není o doporučení, ale plošném zákazu návštěv. To riziko tu bezesporu existuje. Věřím, že opatření bude schváleno,“ řekl ministr.

Hygienici budou praktickým lékařům hlásit všechny lidi, kteří byli v kontaktu s nakaženými koronavirem. Praktici je pošlou do karantény, řekl ministr.

Vojtěch také uvedl, že první dodávku respirátorů, které centrálně pořídí stát, by mohly nemocnice dostat koncem týdne. Vláda bude nákup schvalovat v pondělí. V první nemocniční zásilce by mělo být 190 tisíc respirátorů, 20 tisíc těchto pomůcek by měli dostat praktici. „Počítáme s tím, že respirátory zajistíme i pro sociální zařízení, abychom chránili personál a klienty,“ uvedl Vojtěch. Kdy by domovy pro seniory a další služby mohly ochranné pomůcky dostat, neupřesnil.

Opatření na hraničních přechodech

Od pondělních sedmi hodin ráno bude také Policie ve spolupráci s celní správou a hasiči předávat cestujícím na hraničních přechodech Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Dolní Dvořiště, Strážný, Mikulov, Hatě, Břeclav, Cínovec a Pomezí letáky s informacemi v češtině, angličtině a němčině. V neděli večer to uvedla místopředsedkyně vlády Alena Schillerová.

Hasiči budou na hraničních přechodech namátkově měřit teplotu lidem, kteří se vracejí do Česka. Pokud někomu naměří teplotu nad 38 stupňů, kontaktují linku 112 a příslušnou hygienickou stanici podle místa bydliště dané osoby. Ty pak budou po konzultaci umísťováni do domácí karantény nebo nemocnic.

„Pokud se bude jednat o cizince, tak budou vyzváni k návratu do své země, případně bude postupováno stejným způsobem jako u českých občanů,“ řekla v neděli večer na tiskové konferenci Schillerová. 

Začalo to přesně před týdnem

Vůbec první tři případy nákazy koronavirem v Česku testy odhalily před týdnem v neděli. Během pátku i soboty přibylo po sedmi nových nakažených. Celkem 24 případů má souvislost s Itálií. Jde o lidi, kteří tam pobývali, dva se od nich nakazili. Zbylé čtyři případy mají vazby na americký Boston. Testováno bylo dosud v Česku podle ranních údajů 787 lidí, z toho téměř 200 za sobotu.

Průběh nemoci byl u 26 dosud známých infikovaných mírný, někteří jsou zcela bez obtíží. Léčí se v pražské Nemocnici Na Bulovce a v nemocnici v Ústí nad Labem, postupně ale přibývá nemocných v domácí karanténě. Zdravotníci jí začali dávat přednost, aby zůstala nemocniční lůžka volná pro lidi s případným vážným průběhem nemoci.

Od soboty ministerstvo zdravotnictví zavedlo opatření, které dopadá na lidi vracející se z Itálie. Týká se českých občanů a cizinců, kteří v Česku trvale a přechodně žijí nebo pracují. Mají povinnost ohlásit se po návratu lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě. Omezení se nevztahuje na řidiče kamionů a zdravotní služby a na piloty. Česko také v sobotu přestalo vydávat víza lidem v Íránu, který podobně jako Itálie patří ke koronavirem silně zasaženým zemím.

Italská vláda mezitím přijala v noci na neděli opatření, kterými zcela uzavřela celý region Lombardie a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Veneto (Benátsko) a Piemont. České ministerstvo zahraničí v reakci nedoporučuje cestovat do celé Itálie.

Kolik českých turistů se nyní nachází v severní Itálii?

"Ta čísla nemáme přesná, jelikož samozřejmě není žádná povinnost nám je oznamovat, ale podle odhadů je to od několika tisíc až po 10 000 - 12 000," uvedl generální konzul v Miláně Jiří Kuděla. Dodal, že v Miláně a v okolí žije a pracuje zhruba 1200 Čechů.

Češi se mohou vrátit

Čeští občané se mohou vrátit domů i z uzavřených oblastí. Premiér Andrej Babiš Čechy v Itálii včetně těch, kteří tam pracují, vyzval k návratu. Čeští turisté by se podle něj z Itálie měli vrátit okamžitě.

S letišti v severní Itálii a s dalšími dvěma zeměmi s velkým počtem nakažených, Čínou a Jižní Koreou, přerušilo Česko už dřív letecké spojení. Platí také zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce a respirátorů s vysokou účinností do zahraničí.

Na deseti hraničních přechodech budou od pondělí namátkové kontroly, při nichž budou hasiči lidem v autech měřit teplotu. Lidé přijíždějící do Česka také na hranicích, v mezinárodních vlacích a na leteckých spojích dostanou informační letáky ke koronaviru.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....