Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vládní poslanec ohodnotil kandidáty do rady ČT. Ředitel Dvořák to označil za šokující

Média

  20:32
PRAHA - Za šokující jednání popírající roli Rady České televize (ČT) označil v prohlášení zaslaném ČTK šéf ČT Petr Dvořák e-mail, ve kterém šéf volebního výboru Sněmovny Stanislav Berkovec (ANO) hodnotí kandidáty do rady. O e-mailu v úterý informoval server Info.cz. Berkovec se v něm před středeční volbou vyjadřuje ke každému adeptovi na členství v radě. Analyzuje u nich například, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat Dvořákovy zájmy.

Jeden z kandidátů na post ředitele České televize - Petr Dvořák. foto: Dan MaternaMAFRA

Berkovec podle Info.cz rozeslal svou analýzu nejen poslancům ANO. Pro server se odmítl k e-mailu vyjádřit. „Pokud jste se dostali do jakéhokoli soukromého mailu, jde o porušení tajemství dopravovaných zpráv,“ varoval před spácháním trestného činu.

Poslanci zúžili výběr kandidátů do mediálních rad. Šanci mají moderátor Xaver Veselý nebo hokejista Šlégr

Dvořák poslancovo jednání označil za šokující. „Naprosto popírá roli Rady ČT jako garanta nezávislosti a objektivity média veřejné služby. Naopak ji přeměňuje ve skupinu snadno ovlivnitelných lidí, kteří budou prosazovat pouze konkrétní politické zájmy,“ uvedl Dvořák.

Počínání šéfa volebního výboru podle ředitele ČT navrací společnost do doby, kdy se odborníci kádrovali podle toho, s kým se stýkají. „Pokud takovýto postup prosazuje předseda výboru, který odpovídá za mediální legislativu a kontrolu médií, zásadně to nabourává důvěru v jeho činnost,“ uvedl Dvořák.

Berkovec v e-mailu doporučuje například zvolení někdejšího šéfa zpravodajství ČT Romana Bradáče, dramaturga a scenáristy Marka Hladkého či ekonomů Pavla Kysilky a Vladimíra Pikory.

‚Nechceme tam žádné čerty.’ Souboj o mediální rady přeje manažerům, Dvořáka zřejmě neohrozí

Nedoporučuje naopak zvolit lidi, kteří mají podle něj blízko Dvořákovi nebo spolku Milion chvilek, pořadateli protivládních demonstrací. Nejvýraznější výhrady má proti předsedovi správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michalu Klímovi, nedoporučuje ani filmového kritika a teoretika Zdeňka Holého, politického komentátora Martina Schmarcze, auditora Stanislava Staňka či rektora Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Gabriela Švejdu.

Sněmovna bude vybírat šest členů 15členné televizní rady a dva členy devítičlenné rozhlasové rady. Pozornost vyvolává zejména volba televizních radních. Šanci zasednout v radě mají i kandidáti, kteří vyvolávají spory. Patří k nim ekonomka Hana Lipovská, jejíž nominaci zpochybnila zhruba čtvrtina senátorů. K té se Berkovec staví neutrálně.

Autor: