Proč je COVID-19 tak nebezpečný, jak se detekuje, jak ničí a máme už pandemii?

  • V čem spočívá nebezpečí nemoci COVID-19?
  • Jak se testuje její přítomnost v těle?
  • Jak se ničí UVC i ozónem a proč už CNN mluví o pandemii?

Itálie v pondělí večer vyhlásila plošnou karanténu a česká vláda následující den nařídila uzavření škol a omezení hromadných akcí nad 100 účastníků. To je příležitost k tomu, abychom si připomněli některé termíny, které se v posledních týdnech opakují ve veřejném prostoru stále dokola, i když ne vždy může být jasný jejich pravý význam.

Proč ten strach?

Začněme tím nejpodstatnějším – důvodem stále větších omezení v mnoha zemích Evropy a okolním světě. Byť jsou infekční nemoc COVID-19 a její společenské dopady často srovnávané s běžnou sezónní chřipkou, která každý rok zahubí 300-650 000 pacientů (CDC, 2017), ďábel je skryt v názvu viru, který ji způsobuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
COVID-19 v grafech. Další infografiku najdete v samostatném článku.

Říkáme mu obecně koronavirus, plné jméno SARS-CoV-2, tedy Severe Acute Respiratory Syndrome CoronaVirus 2, je ale mnohem přesnější, obsahuje totiž zmínku o těžkém akutním respiračním syndromu, který propukne u pacientů s komplikovaným průběhem nemoci.

Tito pacienti se pak zpravidla na poměrně dlouhou dobu neobejdou bez oxygenoterapie, plicního ventilátoru a plné péče personálu. Dokud je takových případů málo, zdravotnický systém si s nimi poradí, jakmile však jejich počet překoná určitou mez, zatíží i bohaté země s vyspělou zdravotní péčí. Aktuálně to v plné síle zažívá třeba Itálie.

Klepněte pro větší obrázek
COVID-19 a spotřeba ochranného materiálu lékaři podle WHO

Stručně řečeno, COVID-19 může alespoň částečně paralyzovat systém už při relativně malém množství pacientů s vážným průběhem a rychlým nárůstem nových případů, protože budou chybět technické i lidské kapacity.

Karantény a podobná omezení mohou růst zpomalit, vážné případy rozložit více v čase, a tak zbudou lůžka intenzivní péče a plicní ventilace jak pro nemocné samotným koronavirem, tak pro ostatní. 

Diskuze (73) Další článek: Experti prolomili šifrování ransomwaru PwndLocker. Zablokovaná data lze získat zpět i bez placení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,