Čína má vrchol epidemie koronaviru za sebou, tvrdí tamní úřady

Divadelní představení v Číně zasažené koronavirem

Divadelní představení v Číně zasažené koronavirem Zdroj: Reuters

Divadelní představení v Číně zasažené koronavirem
2
Fotogalerie

Epidemie nového typu koronaviru již v Číně dosáhla vrcholu a počet nových případů nyní výrazně klesá, uvedla čínská Národní zdravotní komise. Pevninská Čína zaznamenala za středu pouze 15 nových případů nemoci COVID-19, v úterý jich přibylo 24. Dosud se v Číně, bez autonomního Hongkongu a Macaa, novým typem koronaviru nakazilo 80 793 lidí.

Počet obětí viru vzrostl v kontinentální Číně oproti předchozímu dni o 11. Dohromady tak pevninská Čína eviduje 3169 mrtvých. Středočínská provincie Chu-pej, odkud se infekce začala šířit a odkud také pocházejí zhruba dvě třetiny světových nakažených, hlásí deset z 11 nových úmrtí.

Nových potvrzených případů infekce virem Sars-CoV-2 je v provincii Chu-pej osm. Všechny byly zaznamenány v provinční metropoli Wu-chanu. Podle agentury Reuters je to první pouze jednociferný nárůst nakažených v této lokalitě, která byla z celého světa virem postižena dosud vůbec nejhůře. V provincii se život postupně vrací k normálu a úřady opatrně uvolňují přísná protiepidemická opatření.

„Obecně řečeno máme vrchol epidemie v Číně již za sebou,“ prohlásil dnes mluvčí Národní zdravotní komise Mi Feng. Z 80 793 nakažených v Číně se již 62 793 pacientů zotavilo a bylo propuštěno z nemocnice. Jedná se o takřka 80 procent infikovaných.

Zatímco jinde ve světě počet případů rychle roste, v Číně se epidemie v posledních sedmi dnech výrazně zpomalila, což je podle Reuters výsledkem týdnů přísného omezení pohybu lidí a dopravy.

Jižní Korea, která je považována za druhou nejpostiženější zemi v Asii, registruje dnes 114 nových případů koronaviru a šest mrtvých. Celkově je nyní v zemi 7869 případů a 66 mrtvých. Ještě 29. února Korea odhalila 909 nových případů.

Nárůst nově infikovaných dnes zaznamenalo Thajsko, které má 70 případů, což je 11 více než v předchozí bilanci. Všech 11 jsou podle thajských úřadů Thajci. Údajně je nakazil při společné konzumaci nápojů turista z Hongkongu, který se už vrátil do vlasti.