Čínský velvyslanec se chová jako "drak v porcelánu". Jeho výměna nebo vyhoštění neprošly. Šéf Senátu by nejraději prezidentovi zakázal cestu do říše středu

12.03.2020 14:40

Výměna velvyslance a omluva kvůli nepřípustnému vměšování. To chtěl od Čínské lidové republiky (ČLR) předseda Senátu Miloš Vystrčil, ale byl mezi nejvyššími představiteli země přehlasován. Premiér Babiš prý jako obvykle změnil názor. Nicméně mezi tuzemskými diplomaty a znalci Číny se stále více hovoří o tom, že se velvyslanec Čang Ťien-min chová jako slon či spíše drak v porcelánu.

Čínský velvyslanec se chová jako "drak v porcelánu". Jeho výměna nebo vyhoštění neprošly. Šéf Senátu by nejraději prezidentovi zakázal cestu do říše středu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

"Tak vyvážené prohlášení, jaké bylo včera přijato, ještě nikdy přijato nebylo. Já i přesto úplně spokojen nejsem," sdělil předseda Senátu Miloš Vystrčil poté, co jednal s prezidentem, šéfem Sněmovny a premiérem mimo jiné i ohledně ČLR a jejího velvyslance v Praze. Chtěl  jeho výměnu a omluvu, v čemž byl ale přehlasován v poměru 3 : 1. Premiér Andrej Babiš, který prohlašoval, že by výměnu podpořil, na poslední chvíli změnil názor.

Dopis od velvyslance

Anketa

Vážíte si Jana Hrušínského?

2%
98%
hlasovalo: 30792 lidí
"Pan prezident dopis ani nečetl. Kdo ho tam četl, jsem se ani nedozvěděl. Předsedovi Kuberovi byl předán na společném obědě s předsedou Sněmovny a prezidentem v lednu,” dodal krátce Vystrčil. Hovořil o dopise od čínského velvyslance v Česku Čang Ťien-mina do kanceláře prezidenta Miloše Zemana ohledně zvažované cesty dnes již zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan.

V nepodepsaném, ale razítkem označeném dopise, který je k mání na internetových stránkách Senátu, se špatně česky mimo jiné  píše: "Případná návštěva Tchaj-wanu předsedou Kuberou vážně ublíží cítění čínských lidí, poškodí přátelské atmosféře spolupráce mezi Čínou a Českou republikou... České podniky, jejíchž představitelé navštíví Tchaj-wan s předsedou Kuberou, nebudou uvítány v Číně ani čínskými lidmi. České podniky, které mají ekonomické zájmy v Číně, budou muset za návštěvu Tchaj-wanu předsedou Kuberou platit." Dopis Vystrčil již dříve označil za výhrůžný až vyděračský, který staví Česko do role čínského lokaje.

Vystrčil požadoval výměnu velvyslance a omluvu od ČLR, což bylo zamítnuto. Ostatně podle některých výkladů odvolání velvyslance žádat nelze, ale lze jej prohlásit za nežádoucí osobu a vyhostit. Jde o nejkrajnější řešení a používá se jen v případě, že inkriminovaná osoba se stane pachatelem trestného činu či koná proti zájmům přijímací země, tedy například provádí  špionáž anebo pašuje drogy. V minulosti byl prý takto vyhoštěn velvyslanec jednoho z afrických států.

Ostatně v současnosti, která se nese v duchu strachu z pandemie koronaviru, byly v Senátu všechny zahraniční cesty zrušeny. "Být na mě, zakázal bych prezidentovi cestu do Číny, ale prezident si rozhoduje o svých cestách sám. Cesta na Tchaj-wan je odložena a až přijde čas, tak se k tomu vrátíme," dodal Vystrčil.

Chování velvyslance

"Čínská strana nikdy neudělala nic, co by poškodilo české zájmy. Udržování přátelských vztahů mezi oběma zeměmi znamená pouze více příležitostí pro podniky a občany. Již jsem zmínil, že od vypuknutí této epidemie jsme pocítili přátelství mnoha Čechů vůči Číně. Doufáme, že se vztahy mezi oběma zeměmi přizpůsobí přání jejich občanů a dosáhnou dlouhodobého a zdravého rozvoje," odpověděl velvyslanec Čang Ťien-min Parlamentním listům v dřívějším rozhovoru ohledně koronaviru. Na dotaz vztahující se k nedorozuměním s některými vysokými českými politiky nereagoval.

Řada kontroverzních kroků pokračovala před Vánoci utajenou schůzkou mezi velvyslancem a premiérem Babišem, po které velvyslanectví vydalo tiskovou zprávu, která stavěla českou stranu do role té chybující a peskované. Ambasáda také tlačila na ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou ohledně setkání s představiteli tchajwanské hospodářské a kulturní kanceláře. Parlamentní listy se s jistou nevraživostí setkaly na pražských oslavách nového čínského roku, kde jim pracovnice čínského velvyslanectví zakazovala Kuberu fotit. Ostatně těch kontroverzí bylo daleko více.

"Současný mladý velvyslanec je hlavně překladatel a tlumočník a tohle je jeho první velvyslanecké působení. Není divu, že se chová jako slon anebo lépe řečeno drak v porcelánu. Jeho dvě předchůdkyně, to byly dámy na pravém místě. Většinu věcí řešily s grácií a šarmem," sdělil Parlamentním listům anonymně  diplomat, který se dlouhodobě česko - čínskými vztahy zabývá. Jeho závěry potvrzují i jiní experti na Čínu či její obdivovatelé.

Na druhou stranu dodávají, že třeba jednání pražského primátora Zdeňka Hřiba ohledně výpovědi smlouvy s Čínou je bráno jako čin významného českého politického představitele a ne jako jednání sice významného, ale komunálního politika. Taková zahraniční politika, kdy každý politik může ve svém konání vycházet ze svého názoru, je Číně prostě cizí, přestože se snaží západní pojetí demokracie chápat.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …