Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

ON-LINE: Česko má už 116 lidí s potvrzeným koronavirem, dva případy jsou vážnější

Policista na Pražském hradě s rouškami. foto:  Petr Topič, MAFRA

Aktualizováno
Praha - V Česku je 116 pacientů s onemocněním COVID-19, které způsobuje nový typ koronaviru. Uvádí to ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Za čtvrtek tak přibylo 22 pacientů. Nejvíce nakažených je v Praze, zasaženy jsou ale všechny kraje. Závažnější jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dva případy onemocnění. Zopakoval, že hygienici se nadále snaží hledat lidi, s nimiž byli infikovaní v kontaktu.
  17:15aktualizováno  22:10

V úterý přibylo v Česku 25 nových případů nákazy koronavirem. Za středu se počet zvýšil o 31 nakažených.

„Závažnější případy jsou dva. Pacient v Prostějově, trpí pneumonií. A jeden pacient Na Bulovce je na plicní ventilaci na JIP. Starší pacientka v Brně je již ve stabilním stavu,“ napsal ve čtvrtek na Twitteru ministr. Většina pacientů má podle něj lehčí průběh onemocnění, případně jsou v domácí izolaci. Počty lidí v karanténě ministerstvo zdravotnictví zveřejní v pátek.

„Stále nevzdáváme trasování, hygienické stanice dělají maximum pro dohledání všech kontaktů,“ uvedl také Vojtěch. Před novináři večer poukázal na to, že hledání lidí, na které se nákaza mohla od potvrzených pacientů přenést, doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Ministr na večerní tiskové konferenci připomněl, že testy na koronavirus provádí už 18 ověřených laboratoří. Kontrolují vzorky odebrané zdravotníky, jsou mezi nimi i soukromá zařízení. „Umožňujeme i neindikovaným pacientům nechat se takzvaně odebrat za svoji úplatu,“ řekl Vojtěch. Vznikne také síť pevných odběrových míst, kam budou posíláni lidé na testy na koronavirus. První čtyři budou podle ministerstva zdravotnictví v Praze.

Vláda ve čtvrtek kvůli ochraně zdraví obyvatel před koronavirem vyhlásila v Česku na 30 dní nouzový stav. Omezení se dotknou cest přes hranice a provozu restaurací, lidem se zavřou krytá sportoviště, kluby i knihovny, zakázány budou akce nad 30 účastníků. Obchody zatím zůstanou otevřené. Premiér Andrej Babiš (ANO) v televizi Prima a České televizi vyzval občany, aby nenakupovali potraviny do zásoby. Podle premiéra bude i při zhoršení situace kolem koronaviru v Česku vždy potravin dost.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.