5 skvělých sérií, které ztratily svůj lesk

13.03.2020

Vytvořit úspěšný film je náročná práce, ale ještě obtížnější je jeho kvalitu udržet i v následujících pokračováních. Ne nadarmo se říká, že v nejlepším se má skončit. Někteří tvůrci ale nedokáží poznat, kdy už překročili onu pomyslnou linii, a kdy jejich nové filmy začínají házet špatné světlo na původní snímky.

V dnešním článku se proto zaměříme na pět sérií, které měly silný začátek, ale postupem času se s přibývajícími díly začaly propadat. Nové snímky tak s původními filmy často mají jen velmi málo společného a těží už jen z jejich slavného jména.

5. Smrtonosná past

První série dnešního článku má své kořeny na konci osmdesátých let. Šlo o revoluční akční film, který nejen změnil uvažování o tom, jak mohou hollywoodské akčňáky vypadat, ale vynesl na výslunní dva doposud vcelku neznámé herce – Alana Rickmana a Bruce Willise (64).

Většina z vás už asi tuší, že máme na mysli legendární Smrtonosnou past. Její příběh se točil okolo newyorského policisty, který přiletěl navštívit svou ženu na západní pobřeží Spojených států. Když však zavítá na vánoční večírek její firmy, přepadne výškovou budovu, ve které se večírek koná, parta zločinců vedená charizmatickým Hansem Gruberem. Policista John McClane se proto musí pokusit zachránit svou ženu a další účastníky oslavy, které Gruber drží jako rukojmí. Proti obrovské přesile ozbrojených mužů však zdánlivě nemá šanci.

Tuhle premisu osamělého bojovníka proti zločinu tvůrci filmů o nejsmolnějším policistovi historie naprosto vyčerpali, a když jim došly nápady, začali sérii sunout do podivných končin. Namísto tísnivých prostor proto s každým novým dílem přicházely stále absurdnější akční scény a ze sympatického hrdiny se postupem času stala parodie sama na sebe. Letos by měl jít do kin nový prequelový díl, ve kterém bude Willis počítačově omlazen, což je tak dost děsivé.

4. Rychle a zběsile

Podobný osud potkal i akční sérii o zlodějích aut. Věřte tomu, nebo ne, ale přesně takhle v roce 2001 odstartovaly příběhy Dominica Torreta, Briana O’Connera a dalších hrdinů z Rychle a zběsile. První snímek série nebyl ničím jiným než detektivním příběhem o zlodějích aut žijících v Los Angeles a jeho největším tahákem byla vymazlená auta.

V současnosti jsou však filmy ze série plné bombastických multimilionových akčních scén, které nemají s původními (poměrně realistickými) snímky pranic společného. Nyní se s auty vyskakuje z letadel, pronásleduje se jaderná ponorka a v posledním spin-offovém díle s podtitulem Hobbs a Shaw hrdinové bojovali se supersilným kyborgem.

I Rychle a zběsile letos čeká nový díl, který je v pořadí už devátým v řadě. Je otázkou, jakými scénami se Vin Diesel (52) a spol vytasí tentokrát, ale hodně bychom se divili, kdyby se série vrátila ke svým kořenům.

3. Jurský park

Úplně opačným problémem než Rychle a zběsile trpí série o zábavních parcích s uměle naklonovanými dinosaury. Jurský park a Jurský svět se totiž v každém díle točí okolo toho samého. Někdo vytvoří rezervaci pro dávno vyhynulé ještěry, která má být především turistickou atrakcí. Vždy se ale něco pokazí a uniklí dinosauři začnou terorizovat nebohé návštěvníky a správce parku.

Původní film byl skutečnou revolucí, který světu představil zázraky moderní filmařiny. Speciální efekty, které Steven Spielberg (73) divákům v roce 1993 představil byly na svou dobu skutečně nevídané. Dnes už ale senzační efekty nikoho nepřekvapí, a tak hlavní lákadlo Jurského parku zmizelo. Ačkoliv se současným filmům v kinech stále daří, jen obtížně se zbavujeme dojmu, že je Jurský svět jen lacinou kopií původního skvostného filmu.

2. Terminátor

Následující série se až do třetího dílu pevně držela zajeté časové linie. V budoucnosti se mají vzbouřit stroje a jediný, kdo může blížící se apokalypsu odvrátit je hrdinný John Connor. Proto byl z budoucnosti poslán stroj na zabíjení, který má za úkol odstranit chlapcovu matku ještě před jeho narozením, a později další robot, který jej má naopak ochránit.

Když však ona apokalypsa přišla, ačkoliv byl mladý John stále naživu, začaly tvůrcům docházet nápady. A co filmaři dělají, když jim dojdou originální nápady? Začnou se vracet v čase a měnit průběhy důležitých událostí. Právě díky tomuto postupu vznikl Terminator Genisys, který probíhá souběžně s prvním dílem, jen je jeho alternativním vyprávěním z jiné časové linie.

Naposledy šel do kin Terminátor: Temný osud, ve kterém se v roli Sarah Connorové opět objevila Linda Hamilton (63). Ačkoliv mělo jít o grandiózní návrat ke kořenům, vysloužil si snímek maximálně průměrná hodnocení.

1. Piráti z Karibiku

Na konec dnešního článku jsme si nechali sérii, které při jejím prapůvodním oznámení nevěřil snad nikdo. Piráti z Karibiku totiž vznikli na základě stejnojmenné atrakce v Disneylandu. Čím více se však blížila premiéra prvního filmu s podtitulem Prokletí Černé perly, tím optimističtější začínali diváci být. V hlavních rolích se totiž měli objevit Johnny Depp (56), Keira Knightley (34) nebo Orlando Bloom (43).

Skutečné kvality filmu i tak všechny překvapily, jelikož šlo o zábavný a skvěle propracovaný dobrodružný film, kterému nechyběly vynikající speciální efekty, zábavný příběh ani humor. Všechny tyhle přednosti však začaly postupně mizet a poslední díl s názvem Salazarova pomsta už byl pouze chabým pokusem o navázání na úspěchy předešlých Pirátů.

(tod)

Fandím
13 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Keira Knightley, Bruce Willis, Linda Hamilton, Vin Diesel

Filmy:
Rychle a zběsile, Smrtonosná past, Jurský park, Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
americké herečky, američtí herci, Fantasy, Johnny Depp role, Piráti, Johnny Depp filmy, úspěšné filmy, Bruce Willis filmy, Linda Hamilton filmy, Ternminátor pokračování, Piráti z Karibiku zajímavosti, scfi-fi, Arnold Schwarnegger filmy, úspěšné filmové série
TOPlist