Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Brazilský prezident Bolsonaro popřel, že je nakažen koronavirem

Svět

  16:43aktualizováno  18:23
Brasília/Washington - Brazilský prezident Jair Bolsonaro na facebooku popřel páteční zprávy, že je infikován koronavirem. O nákaze předtím informovala televize Fox News, která se odvolávala na Bolsonarova syna Eduarda. Ten ale nyní prohlásil, že otcovy testy byly negativní. Již dříve se ovšem nákaza potvrdila u Bolsonarova tajemníka, který se o víkendu na Floridě zúčastnil Bolsonarovy schůzky s hlavou Spojených států Donaldem Trumpem.

ilustrační snímek foto: ČTK

Televize Fox News původně uvedla, že jí o pozitivní testu řekl Bolsonarův syn, který dále uvedl, že otec podstoupil ještě druhý ověřovací test, na jehož výsledky se čeká. Nyní televize uvedla, že z rozhovoru s Eduardem Bolsonarem pochopila, že otec měl pozitivní test.

Trump se o víkendu sešel s prezidentem Brazílie Jairem Bolsonarem, u kterého se...
Trump se o víkendu sešel s prezidentem Brazílie Bolsonarem, u kterého se nyní...

V dalším rozhovoru s Fox News ale Eduardo Bolsonaro řekl, že neměl informaci o pozitivním prvním testu a že mu bylo řečeno, že výsledky byly negativní.

Stanice Fox News po chybné zprávě o Bolsonarově pozitivním testu rovněž uvedla, že Bílý dům svolal krizové jednání.

Již dříve se nákaza ukázala u Bolsonarova tiskového tajemníka Fabia Wajngartena. Bílý dům následně uvedl, že Trump i viceprezident USA Mike Pence s nakaženým téměř nepřišli do styku, proto není důvod, aby podstupovali testy na koronavirus. Brazilská televize nicméně zveřejnila videozáběry, na nichž je vidět tajemník v Trumpově bezprostřední blízkosti. Sám tajemník také na sociální síť instagram umístil fotografii, na níž je po boku Trumpa i Pence.

Prezident Trump na svém Twitteru sdělil, že pronese řeč ohledně koronaviru na tiskové konferenci svolané na 20:00 SEČ.

Autoři: ,