Čeští podnikatelé by kvůli koronaviru mohli dostat čtyři miliardy korun od Evropské unie

Stát zřejmě přesune čtyři miliardy korun z evropských operačních programů na podporu podnikatelů kvůli dopadům šíření koronaviru. Novinářům to v sobotu řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Byly by podle něho použity tak, že se zapojením komerčních bank by podnikatelé mohli mít k dispozici kolem 40 miliard korun. V pátek ministr mluvil o přesunu dvou miliard korun z evropských fondů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Havlíček, místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Začali jsme okamžitě jednat s Evropskou komisi a budeme přesměrovávat zdroje z operačních programů určené pro určité účely v podnikatelském segmentu, které v tuto chvíli nejsou nezbytně nutné pro realizaci. V tuto chvíli hrajeme o čtyři miliardy korun,“ uvedl Havlíček.

Peníze by se podle něho rozdělovaly zřejmě prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) a mohly by sloužit jako záruka. Ve spolupráci s komerčními bankami by mohly přinést asi desetinásobek. „Ze čtyř miliard korun získáme 40 miliard pro podnikatele,“ dodal Havlíček.

Vláda na 10 dní zavřela některé obchody a restaurace. Potraviny, lékárny a další dostaly výjimku

Číst článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu už připravilo bezúročné půjčky od půl milionu do 15 milionů korun, o které mohou podnikatelé požádat přes ČMZRB. Program počítá mimo jiné s ročním odkladem splátek a splatností dva roky. Předpokládají se i dotace záruční a rozvojové banky drobným podnikatelům a komerční úvěry.

Další opatření na podporu podnikatelů se týkají prominutí pokut souvisejících s podáváním například daňových přiznání a kontrolních hlášení.

V pondělí vláda projedná návrh ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého by se mohlo ošetřovné vyplácet za všechny dny, po které zůstanou školy v Česku kvůli nákaze novým koronavirem zavřené.

Zaměstnanci s nemocenským pojištěním by ho mohli dostávat na děti do 15 let. Živnostníkům, kteří na ošetřovné nemají nárok, by pak stát mohl poskytovat příspěvek 424 korun za den.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme