Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Španělsko kvůli koronaviru drasticky omezí pohyb občanů. Země vyhlásila nouzový stav

Zdravotník v ochranném obleku. foto: Reuters

Varšava/Budapešť - Španělský premiér Pedro Sánchez vyhlásil kvůli koronaviru 15denní stav nouze. Uzavřou se restaurace i obchody, vyjma těch se základními potřebami. Ve Španělsku na nemoc z koronaviru zemřelo už 189 lidí. O nové bilanci v sobotu informoval list El País. V pátek úřady evidovaly 121 úmrtí. Celkem se už novým virem, který se poprvé objevil v Číně, nakazilo ve Španělsku přes 6200 lidí.
  12:27aktualizováno  21:56

Španělsko je po Itálii druhou nejvíce zasaženou zemí epidemií koronaviru v Evropě. Vláda chystá drastická opatření, která omezí pohyb občanů.

Média ještě před ohlášeným vystoupením premiéra Pedra Sáncheze uvedla, že povoleno bude vycházet jen do práce, na nezbytné nákupy nebo do nemocnice.

V Itálii prudce vzrostl počet obětí koronaviru, zemřelo tam již 1266 lidí

Stav nouze bude platit 15 dní, Sánchez ale nevyloučil, že by se mohl ještě prodloužit. Ve snaze zabránit šíření viru se uzavřou restaurace, kavárny, bary, kina a další zábavní podniky. Z obchodů budou moci zůstat otevřené jen ty, které prodávají základní potřeby, jako jsou obchody s potravinami či drogerie.

„Dekretem o vyhlášení nouzového stavu vstupujeme do nové fáze. Hlavní prioritou je zdraví obyvatel,“ uvedl Sánchez.

Ve snaze omezit šíření viru zůstanou otevřené jen obchody se zbožím běžné potřeby, jako jsou obchody s potravinami, lékárny, banky, trafiky nebo čerpací stanice. Vláda se podle Sáncheze dohodne také na hospodářských opatřeních, která pomohou zaměstnancům i firmám zasaženým přijatými opatřeními.

S platností od pondělních 8:00 SEČ vstoupí v platnost rovněž omezení pohybu obyvatel. Lidé budou moci ze svých domovů vycházet, jen aby si nakoupili potraviny či léky nebo aby šli do práce a z práce. Budou moci také navštívit lékaře a navštívit blízké, kteří budou potřebovat jejich péči. Na dodržování opatření bude dohlížet armáda.

Supermarket v Barceloně
Do muzea El Prado v Madridu se poprvé za osm dekád nedostanete.

Oblastí nejvíce zasaženou koronavirem je Madrid s okolím, kde je asi 3000 nemocných. Od neděle tam mají být zavřeny všechny obchody kromě těch, které prodávají základní zboží. Druhou nejvíce zasaženou oblastí je Katalánsko, třetí Baskicko.

Starosta jihošpanělské Sevilly se rozhodl kvůli koronaviru zrušit velikonoční procesí. „Musím oznámit nejtěžší rozhodnutí, jaké jsem byl ve svém pětiletém působení ve funkci starosty nucen učinit. Totiž zrušit velikonoční procesí 2020,“ napsal starosta Juan Espadas Cejas na twitteru.

Podle agentury AP vyhlásilo Španělsko od návratu k demokracii v 70. letech nouzový stav jen jednou, a to v roce 2010 během stávky zaměstnanců řízení

Polsko už má druhou oběť

V Polsku zemřel v pátek večer druhý člověk na nemoc COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus. Jde o 73letého pacienta hospitalizovaného ve Vratislavi. Informovala o tom agentura PAP.

Polské ministerstvo zdravotnictví v sobotu také sdělilo, že od pátku v zemi přibylo 25 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Zatímco přes noc se řady nemocných rozrostly o 16 pacientů, od rána se k nim přidalo devět dalších. Infikovaných je tak v Polsku nyní celkem 93.

Počet osob s tímto virem, označeným jako SARS-CoV-2, se zvýšil také v Maďarsku. Podle sobotního údaje vládního informačního serveru koronavirus.gov.hu laboratorní testy potvrdily šest nových případů nákazy. Mezi aktuálně 25 infikovanými je podle tohoto webu 15 Maďarů, devět Íránců a jeden Brit.

Nový typ koronaviru se koncem loňského roku začal šířit z čínského města Wu-chanu. V celém světě se nakazilo už více než 138 tisíc lidí a přes 5 tisíc jich onemocnění podlehlo. Nejhorší situace je teď v Itálii.

Autor: