Hlavní obsah

Česko má 293 nakažených koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uzavřené restaurace, bary, kavárny, kina a obchody, s výjimkou těch se zbožím běžné potřeby, ale i drastické omezení pohybu lidí. Evropské státy se pokoušejí všemi možnými prostředky zastavit šíření nákazy novým typem koronaviru. Počty infikovaných v Evropě nadále stoupají. V Česku je už 293 nakažených.

Foto: Novinky

Celkem nakažených v ČR - 293

Článek

23:36 - V Česku je 293 nakažených koronavirem, uvedl ministr Vojtěch. Za dnešek se počet zvýšil zhruba o 33 procent. První případy byly potvrzeny 1. března.

Vláda omezila volný pohyb. Přemýšlejte hlavou, někoho nakazíte a on umře, apeloval Hamáček

Koronavirus

22:00 - Zhruba 50 Čechů je v preventivní karanténě kvůli koronaviru v hotelu v Egyptě. Jde o turisty. Dalších asi 50 je na cestě zpět, na návratu pracuje MZV.

21:50 - Firma ČSAD Autobusy Č. Budějovice zakázala vstup do autobusů lidem, kteří nebudou mít roušku, šátek nebo podobnou ochranu. Zákaz platí od 17. března.

21:28 - Středočeské vodárny ustanovily krizový štáb a utlumují vedlejší činnosti, přerušení dodávek pitné vody kvůli epidemii koronaviru je podle nich prakticky vyloučené. Pravděpodobnost šíření koronaviru pitnou vodou je podle vodohospodářů téměř nulová.

Koronavirus je nejnakažlivější, než se objeví příznaky, ukázal německý výzkum

Koronavirus

20:33 - Ministerstvo financí zruší kvůli boji s koronavirem účtenkovku, řekla Alena Schillerová ČT. Omezí i slevy na jízdném. Úspory připraví i další ministerstva.

Schillerová zruší kvůli koronaviru účtenkovku

Koronavirus

20:27 - Českomoravská záruční a rozvojová banka spustí příjem žádostí do programu Úvěr COVID na podporu podnikatelů kvůli koronaviru už v pondělí.

19:55 - Fakultní nemocnice Hradec Králové od pondělí ruší s ohledem na epidemii COVID-19 všechny plánované neakutní operace, omezuje provoz svých ambulancí a připravuje další opatření. Akutní péče o pacienty bude i nadále zajištěna.

Opatření bude v platnosti do odvolání.

Slovensko vyhlašuje nouzový stav pro státní nemocnice

Koronavirus

19:24 - Slovenská vláda kvůli koronaviru vyhlásila v zemi nouzový stav, týká se státních zdravotnických zařízení. Podle premiéra jde o preventivní opatření.

Dejte to nám, vzkázal Trump německé firmě pracující na vakcíně. Dáme to všem, zní odpověď

Koronavirus

19:21 -Německo zavede kvůli šíření koronaviru dočasné kontroly na hranici s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem, oznámil ministr vnitra.

Nákaza u pacienta vyřadila v nemocnici Šternberk 31 zdravotníků

Koronavirus

19:19 - V Nemocnici Břeclav testy odhalily dalšího nakaženého lékaře z oddělení ARO. Testy dalších 35 zaměstnanců byly negativní stejně jako všech pacientů.

19:13 - Slovenský premiér Peter Pellegrini v neděli večer informoval, že Slovensko má 61 případů koronaviru.

18:48 - Lékařská komora doporučila lékařům, aby kontaktovali objednané pacienty a odložili plánované kontroly. K dispozici by měli zůstat akutním pacientům.

I bavlněná rouška může pomoci. Návod, jak si ji doma ušít

Koronavirus

18:44 - Skandinávské aerolinky SAS kvůli masivnímu poklesu poptávky způsobenému novým koronavirem zruší většinu letů a přechodně propustí 90 procent personálu.

18:40Česko má 253 nakažených koronavirem. Celkem bylo testovaných 4065 lidí. Ráno bylo 214 pozitivních testů. Nejvíce onemocnění COVID-19 má Praha, a to 96. Za metropolí následuje Olomoucký kraj s 31 případy, Středočeský s 28 a Ústecký kraj s 18 nakaženými.

Vláda dnes na odpoledním mimořádném jednání zvažuje vyhlášení karantény pro celé Česko. Plošné omezení pohybu obyvatel zatím v Evropě platí v Itálii, v Rakousku a ve Španělsku.

18:38 - Fakultní nemocnice H. Králové od pondělí zruší kvůli COVID-19 všechny plánované neakutní operace a omezí provoz ambulancí. Akutní péče bude zajištěna.

Zoufalí lékaři shánějí roušky i dezinfekci na internetu, žádají lidi o pomoc

Koronavirus

18:27 - Na nemoc způsobenou koronavirem v Itálii zemřelo již 1809 lidí. Za posledních 24 hodin počet obětí stoupl o 368, informovala s odvoláním na civilní ochranu agentura Reuters. Celkový počet potvrzených případů nakažení vzrostl na 24 747. Z nemoci COVID-19 se již 2335 lidí zotavilo, a aktivních případů tak v Itálii zůstává přes 20 000.

18:03 - Slovensko nakoupí několik stovek tisíc rychlotestů na koronavirus pro veřejnost, policii a hasiče. Státní hmotné rezervy podepsaly rovněž smlouvu na dodávku 30 milionů chirurgických roušek. V neděli to oznámil šéf státních hmotných rezerv Kajetán Kičura.

17:53 - Počet obětí nemoci z koronaviru v Británii vzrostl ze sobotních 21 na 35, v Nizozemsku z 12 na 20. Nizozemsko zavře školy, restaurace a sportoviště.

17:34 - V lombardské metropoli Miláně dnes nemoci COVID-19 podlehl i slavný italský architekt Vittorio Gregotti. Navrhl mimo jiné olympijský stadion v Barceloně, kulturní středisko v lisabonské čtvrti Belém či divadla v Miláně a Aix-en-Provence. Jeho ateliér projektoval také řadu univerzitních kampusů. Milánský starosta Giuseppe Sala označil Gregottiho, který zemřel ve věku 92 let, za jednoho z "největších architektů".

Koronaviru podlehl slavný italský architekt Gregotti

Koronavirus

17:33 - Kamiony dnes výjimečně kvůli krizi mohly na silnice po celou neděli, v provozu se to však zatím výrazněji neprojevilo. Je plynulý, uvedla policie.

17:06 - Maďarsko potvrdilo první úmrtí na nákazu koronavirem. Obětí je 75letý muž, který zemřel krátce po hospitalizaci s těžkým zápalem plic.

Jsou první na ráně, ne všichni ale mohou nosit roušky

Koronavirus

16:39 - Skupina Agrofert, která je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše, poskytne bezplatně státu suroviny k výrobě 500 000 litrů dezinfekčního roztoku, informoval mluvčí holdingu Karel Hanzelka. Jde o líh a glycerin v hodnotě zhruba deset milionů korun s dopravou. Dodávky podle mluvčího začnou v pondělí, výrobu roztoku zajistí stát. „V případě potřeby dalšího množství jsme připraveni k rozšíření této pomoci,” dodal Hanzelka.

16:17 - Brněnský Masarykův onkologický ústav (MOÚ) ruší preventivní prohlídky i kontrolní vyšetření vyléčených pacientů. Důvodem je narůstající počet lidí, kteří se nakazili COVID-19.

Islámský stát kvůli koronaviru zakázal džihádistům cesty do Evropy

Koronavirus

16:13 - V automobilce Škoda Auto je první potvrzený případ nákazy koronavirem. Nakazil se zaměstnanec Škoda Parts Center, které je mimo hlavní výrobní závod v Mladé Boleslavi, řekl vedoucí komunikace Škoda Auto Tomáš Kotera.

V automobilce Škoda Auto je první potvrzený případ koronaviru

AutoMoto

Firma se nevyjádřila k tomu, zda a jak by mohla nákaza případně ovlivnit výrobu a další provoz firmy. Škoda Auto Parts Center je v Řepově, který s Mladou Boleslaví přímo sousedí. Jde o sklad dílů pro automobily. Zaměstnanec se nakazil během dovolené v Rakousku. Další zaměstnanec ze stejného oddělení, který s ním cestoval, je nyní sledován lékaři.

16:05 - Česká pošta s okamžitou platností uzavře všechny přepážky na poštách, které nejsou chráněné sklem. Omezení se dotkne 150 poboček.

Pošta zavře nechráněné přepážky na 150 pobočkách

Koronavirus

Zhruba deset pošt, které jiné přepážky nemají, zavře úplně. Uvedl to v neděli generální ředitel Roman Knap.

15:40 Fakultní nemocnice Ostrava zpřísní od pondělí 16. března bezpečnostní opatření kvůli epidemii nového typu koronaviru. Před vchodem do nemocnice budou stát hlídky, které budou kontrolovat příchozí. Zjišťovat budou, za jakým účelem přišli, jestli se nesetkali s někým nakaženým, zda nebyli v postižených oblastech v zahraničí. Navíc budou všem také měřit teplotu.

„Pacienty žádáme o maximální spolupráci a vyzýváme je, aby zvážili, jestli je jejich návštěva nemocnice opravdu nutná,“ informoval ředitel FNO Jiří Havrlant. Dodal, že od úterý 17. března budou zrušeny všechny plánované hospitalizace, operace a veškerá neakutní ambulantní vyšetření. „Toto nařízení se netýká léčby akutních onemocnění, jejichž odklad by v horizontu dvou týdnů mohl vést k poškození zdraví pacientů,“ upozornil ředitel ostravské fakultní nemocnice.

Roušky a respirátory budou příští týden, slibuje vláda. Pomůže i PPF

Koronavirus

15:39 - Ve Zlínském kraji je k nedělnímu odpoledni potvrzeno 15 případů nákazy koronavirem. „Jedenáct případů je z Uherskohradišťska, další čtyři ze Vsetínska. Z patnácti případů je deset importovaných a pět dalších se týká komunitního přenosu, tedy druhotného přenosu od osoby s již potvrzenou nákazou,“ sdělila Právu Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

15:36 - Německo podle deníku Bild kvůli šíření nového typu koronaviru uzavře v pondělí v 08:00 SEČ své hranice s Francií, Rakouskem a Švýcarskem.

V italském městě zemřelo 146 lidí během týdne. Noviny musely přidat stránky pro smuteční oznámení

Koronavirus

15:27 -  Praktičtí lékaři, kterým dojdou ochranné pomůcky, by měli uzavřít ordinace a poskytovat lékařské konzultace jen telefonicky nebo on-line, doporučilo Sdružení praktických lékařů (SPL). Praktičtí lékaři, kteří ochranné pomůcky proti šíření koronaviru mají, by je podle sdružení měli používat po celou dobu ordinování.

14:54 - Vládní letadlo odletí do čínského Šen-čenu pro 100 000 rychlotestů na koronavirus v pondělí v 05:00, vrátit se má ve středu 00:40, uvedl premiér Andrej Babiš.

Stav taxikářů infikovaných koronavirem je kritický, jeden potřebuje mimotělní oběh

Koronavirus

14:40 - V zahraničí bylo na začátku víkendu stále asi 400 000 Čechů, kterým operátoři rozeslali SMS s informacemi k jejich návratu do ČR kvůli koronaviru.

14:24 - Španělsko ohlásilo nových 2000 případů nákazy koronavirem a sto úmrtí za posledních 24 hodin. Dosud měla země 6200 nemocných a 190 mrtvých.

Španělsko má 2000 nově nakažených za jediný den

Koronavirus

13:41 - Stav dvou nakažených taxikářů je velmi vážný, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jeden z nich je připojen na mimotělní oběh.

13:27 - Policisté omezí kvůli koronaviru činnosti, při nichž jsou v přímém kontaktu s lidmi. Upraven je režim např. i úřadoven. V karanténě je 263 policistů.

13:14 - Vnitro má potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z Číny, uvedl Hamáček. Jedná o tom, aby v ČR byly do středy.

Lékařka strakonické polikliniky je pozitivní na koronavirus

Koronavirus

12:39 - Fakultní nemocnice Olomouc ruší s okamžitou platností plánované neakutní operace. Důvodem je ochrana zaměstnanců i pacientů a úspora pracovních sil.

12:31 - Francie od neděle začíná omezovat leteckou, vlakovou a autobusovou dopravu mezi městy. Na tiskové konferenci v Paříži to společně oznámili ministryně životního prostředí Élisabeth Borneová a ministr dopravy Jean-Baptiste Djebbari.

12:15 - Budova polikliniky ve Strakonicích se uzavírá. Testy potvrdily nákazu koronaviry u jedné lékařky. Budova se bude dezinfikovat a uzavřena bude tři dny.

11:43 - Bavorsko hlásí další oběť koronaviru. Nákaze podlehl 86letá žena ze seniorského domu v Kemptenu.

Babiš: Vláda asi vyhlásí karanténu pro celé Česko

Koronavirus

11:42 - V Íránu od soboty přibylo více než 1200 lidí nakažených novým koronavirem. Virus tam zabil 724 lidí, což znamená více než sto nových úmrtí.

11:12 - Kazachstán vyhlásil kvůli šíření koronaviru na měsíc výjimečný stav. Zahrnuje zákazy cestování ven i do země a zákaz kulturních a sportovních akcí.

11:10 - Na Slovensku zaznamenali deset nových případů koronaviru. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini. Celkem je v zemi 54 infikovaných.

11:07 - Vláda zřejmě vyhlásí kvůli šíření nového koronaviru karanténu pro celou Českou republiku, uvedl premiér Babiš.

Strach z nákazy rozpoutal chaos na amerických letištích

Koronavirus

11:05 -  V Česku je 231 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, řekl v televizi Prima premiér Babiš. Předpokládá, že večer počet může přesáhnout 300.

10:46 - Finanční správa od pondělí omezí provoz úřadů pro veřejnost. Zruší výjezdy do obcí kvůli přiznáním i ohlášené rozšíření úředních hodin koncem března.

10:27 - Rakousko oznámilo kvůli koronaviru zákaz shromažďování, zavírání restaurací i sportovišť a rozsáhlé omezení pohybu na veřejných místech.

10:10 - Rada městské části Praha 12 v sobotu rozhodla, že se uzavře mateřská školka Hasova při ZŠ a MŠ Angel v Praze 12. Jedno z dětí se nakazilo koronavirem. Děti a také personál jsou v karanténě. Ostatní mateřské školy zůstávají prozatím otevřené.

10:07 - Peking zavádí nové opatření proti šíření koronaviru - všichni, kdo přijedou z ciziny, budou na 14 dní umístěni do karanténního centra na pozorování.

Nedostatek roušek? Rektor ČVUT vymyslel, jak si masku snadno vyrobit doma

Koronavirus

9:37 - Společnost ČEZ Distribuce od pondělí až do odvolání výrazně omezí počet odstávek elektřiny. Chce tím pomoci lidem, stále víc jich totiž v současné době pracuje z domova kvůli pandemii nového typu koronaviru.

9:24 - V basketbalové NBA se objevil třetí případ nákazy koronavirem u některého z hráčů. Podle zámořských médií bylo onemocnění Covid-19 zjištěno u Christiana Wooda z Detroitu. Vedení Pistons jméno neuvedlo, pouze informovalo o tom, že hráč je v karanténě a neprojevují se na něm vážné příznaky nemoci.

Sexismus zabíjí, křičely Španělky na demonstraci k MDŽ a předávaly si vir. Nakažená je i žena premiéra

Koronavirus

9:09 - Na pražském letišti postupně ubývají kvůli opatřením proti koronaviru lety. Během soboty byla zrušena řada spojů například do Frankfurtu, Vídně, Curychu a dalších míst zejména na západě Evropy, rušení letů pokračuje i během neděle. Cizince, kterým bude vstup do Česka zakázán, letiště nevpustí na české území a odkáže je k dopravcům k odletu.

8:18 - Všechny liturgické obřady velikonočního týdne se letos budou na Svatopetrském náměstí konat bez přítomnosti věřících. Oznámil to Vatikán.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu vylidnil koronavirus

8:15 - Ministerstvo zahraničí připravuje na neděli vyslání tři autobusů pro Čechy v zahraničí. Odpoledne by měl jeden odjet z Mnichova, večer z Vídně a Frankfurtu nad Mohanem.

7:22 - Všichni, kdo přijedou do Austrálie, budou muset na dva týdny do karantény. Toto opatření proti šíření nového typu koronaviru v neděli oznámil premiér Scott Morrison. Platit začne od nedělní půlnoci. Výletní lodě, které připlouvají z přístavů v cizině, nesmí po 30 dnů zakotvit u australských břehů.

7:20 - Dvě třetiny nemocných se infikovaly v zahraničí, třetina v České republice. Ze zemí, v nichž se Češi nakazili, stále převažuje Itálie (74,5 procenta), která je v současnosti státem s nejvyšší počtem nově nakažených na světě. Z Rakouska si nákazu "přivezlo" 12,7 procenta nemocných Čechů. Největší část nakažených je ve věku od 25 do 54 let. Počet nakažených seniorů nad 65 let je vyšší než počet nemocných dětí.

6:51 - V Česku je už 214 nakažených novým typem koronaviru, oznámilo ministerstvo  zdravotnictví v neděli ráno. Testováno bylo přes 4000 lidí.

Trump se koronavirem nenakazil, potvrdil test

Koronavirus

6:46 - Někdejší vlivný čínský realitní magnát Žen Č'-čchiang, který v uplynulých týdnech kritizoval přístup čínského prezidenta Si Ťin-pchinga k boji proti novému typu koronaviru, zmizel, napsala agentura Reuters s odvoláním na tři jeho přátele. S Žen Č'-čchiangem, členem čínské komunistické strany, který dříve býval šéfem jedné státní stavební společnosti, se jim nepodařilo zkontaktovat od čtvrtka.

6:00 - U manželky španělského premiéra Pedra Sáncheze Begoni Gómezové testy prokázaly nákazu koronavirem, uvedla premiérova kancelář. Oběma se daří dobře.

Foto: Reuters

Begoňa Gomézová s manželem Pedrem Sanchézem

FOTO: Reuters

5:30 - Estonsko zakáže od úterý 17. března cizincům vstup na své území. Estonští občané a cizinci, jejichž rodinní příslušníci žijí v Estonsku, do země budou moci vjíždět. Bude rovněž povolené z Estonska odjíždět. V Estonsku doposud testy potvrdily nákazu koronavirem u 115 lidí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

5:00 - Úřady v pevninské Číně za sobotu zaznamenaly 20 nových případů nákazy novým typem koronaviru, dalších deset lidí infekci podlehlo. Jižní Korea dnes oznámila 76 nových případů, zatímco v sobotu informovala o 107 lidech s pozitivním testem na koronavirus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám