Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Česko v karanténě. Vláda omezila volný pohyb lidí, mohou do práce či do parku, ale mají si držet odstup

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš přicházejí na tiskovou konferenci o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru. foto: ČTK

Sledujeme online
Praha - Vláda v neděli v noci zakázala kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice - s účinností od půlnoci z neděle na pondělí do 24. března 06:00. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).
  7:06aktualizováno  16. března 1:38

Zákaz dále není uvalen na cesty za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí. Netýká se ani pobytu v přírodě nebo parcích či cest zpět do místa svého bydliště. Zakázána není účast na pohřbu. Omezení se nevztahuje na veřejnou hromadnou dopravu, služby pro obyvatele včetně zásobování, rozvážkovou službu nebo veterinární péči.

Vláda zároveň doporučila zaměstnavatelům využívat co nejvíce práci na dálku, podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnance. Lidé by podle kabinetu měly přednostně využívat bezhotovostní styk. Obecně vláda na lidi apeluje, aby kontakt s jinými osobami omezili na nezbytně nutnou míru.

Babiš dále uvedl, že je nutné „zachovávat při kontaktu s ostatními osobami ve veřejných prostorách odstup nejméně dva metry, například při nákupu.“ Provozovatelé obchodů, nákupních center, pošt mají ve svých prostorách vytvořit podmínky pro dodržování alespoň dvoumetrového odstupu mezi lidmi.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka nevypukne žádná policejní represe. Jde prý především o to, aby si lidé konečně uvědomili, že situace je vážná. „My nikoho po ulici honit nebudeme,“ dodal Hamáček.  Nikdo podle něj nikomu nezakazuje jít do parku, ale lidé by měli dodržovat odstupy. 

Česko je po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila na omezení pohybu obyvatel. Zákaz volného pohybu Babiš navrhoval i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru. „Tato usnesení mají omezit volný pohyb osob a zabránit šíření epidemie koronaviru na další osoby,“ uvedl Babiš.

„Těm lidem hrozí, že někoho nakazí, on zemře a jim to bude celý život líto. To je to nejhorší, co jim hrozí,“ rozvedl ministr vnitra na otázku, co hrozí lidem, kteří poruší zákazy. „Jasně, že to je ve finále trestný čin, ale já se tady snažím přesvědčit lidi, ať uvažují hlavou a dělají všecho pro to, aby se nám tady nestalo to, co v Itálii,“ doplnil.

Jaderná elektrárna Dukovany preventivně měří teplotu svým zaměstnancům.
Jaderná elektrárna Dukovany preventivně měří teplotu svým zaměstnancům.

Prymula v čele krizového štábu

Vláda také rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu kvůli šíření nového typu koronaviru. V jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Svolání štábu už v neděli dopoledne avizoval premiér Andrej Babiš (ANO), už dříve jeho aktivaci podle svých nedělních vyjádření několikrát předsedovi vlády navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Omezené úřady

Vláda rovněž uložila veřejným úřadům orgánům veřejné moci a správním orgánům snížit rozsah úředních hodin. „To znamená, že by měly do týdne mít jenom omezený rozsah úředních hodin, a to na pondělí a středu maximálně v rozsahu tři hodiny,“ řekl Babiš. Řada nejméně městských a obecních úřadů už provoz omezila, některé jsou dokonce uzavřeny. 

Hlídání dětí pro policisty či zdravotníky

Další rozhodnutí vlády se týká péče o děti policistů, hasičů a příslušníků dalších bezpečnostních sborů, strážníků, zdravotníků nebo zaměstnanců ochrany veřejného zdraví. Kabinet nařídil hejtmanům a pražskému primátorovi, aby v případě potřeby vyčlenili školy nebo školská zařízení, v nichž budou moci tyto děti být. Opatření se týká dětí ve věku od tří do deseti let. Kolektivy budou moci být nejvýše po 15 dětech.

Ochrana hranic

Vláda v neděli rozhodla kvůli hrozbě koronaviru o zavedení vnitřní ochrany hranic s Německem a s Rakouskem s platností do půlnoci 4. dubna. Po mimořádném jednání kabinetu to pozdě večer řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO).

Kabinet rozhodl také o tom, že policistům budou pomáhat vojáci a celníci. Vláda povolala k výkonu služby policie 2096 vojáků a 400 celníků, uvedl Babiš.

Dezinfekce pro dopravce

Ministerstvo průmyslu a obchodu má aktuálně připraveno jako centrální distributor 140 000 litrů dezinfekce. Tento týden začne míchání dalších 953 000 litrů. Dezinfekci přitom MPO dodává veřejným institucím i soukromých dopravcům. 

Stav dvou taxikářů s koronavirem je vážný, jeden z nich je napojen na mimotělní oběh

V případě soukromých dopravců vyčlenilo ministerstvo 100 milionů korun. „My tedy těm dopravcům dezinfekci dodáme nebo proplatíme. Někteří řidiči autobusů si stěžují a je tedy třeba, aby byli důrazní vůči zaměstnavateli, který to bude mít proplacené. Současně vyzýváme také kraje a města, aby toho využívali,“ uvedl Havlíček.

Ruší se prodej jízdenek ve vlaku

Pro průvodčí Českých drah pak vláda podle Havlíčka zabezpečila, aby si pasažéři nemuseli kupovat jízdenky ve vlaku. „Pokud si ji nekoupí přes internet nebo na nádraží, tak bude dovezen do cílové stanice, abychom eliminovali vztah mezi průvodčím a pasažérem,“ uvedl ministr.

Roste počet případů

V Česku je 293 lidí nakažených novým typem koronaviru, uvedl po nedělním mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Za neděli se počet potvrzených případů zvýšil zhruba o 33 procent, dodal.  Během noci stoupl  počet případů o pět na 298. Ministerstvo financí podle něj uvolnilo 1,5 miliardy korun jako rámec pro nákup respirátorů a další peníze navíc dostanou hygienické stanice.

všechny články o vyhlášení celorepublikové karantény a omezení pohybu:

Dvě pětiny nakažených se podle webu ministerstva infikovaly v zahraničí, necelá čtvrtina v Česku a u zhruba 36 procent nebylo místo nákazy zjištěno. Největší část nakažených je ve věku od 25 do 54 let. Počet nakažených seniorů nad 65 let je vyšší než počet nemocných dětí. Testováno zatím bylo přes 4000 lidí.

U nemocnic vznikla odběrná místa na vzorky, tvořily se fronty. Preventivní test vyjde na několik tisíc

Kvůli koronaviru vláda vyhlásila ve čtvrtek nouzový stav, zrušeny byly kulturní i sportovní akce, od soboty jsou zavřené obchody a restaurace. Některé podniky nabízejí možnost rozvážení jídla. Obchodů s potravinami, lékáren, drogerií, benzinových pump a dalších výjimek se uzavření nedotklo.

Od pondělí je až na výjimky zakázán vstup do Česka všem cizincům a Čechům cestovat kamkoli do zahraničí. 

Usnesení vlády k zákazu volného pohybu osob

Usnesení Vlády České republiky

ze dne 15. března 2020 č. 215

o přijetí krizového opatření

V návaznosti na usnesení vlády č. 194 ze dne 12. března 2020, kterým vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru /označovaný jako SARS CoV-2/ na území České republiky nouzový stav a ve smyslu § 5 písm. a) až e) a § 6 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla o přijetí krizových opatření, tímto ve smyslu ustanovení § 5 písm. c) a § 6 odst. 1 písm. b) krizového zákona.

Vláda s účinností ode dne 16. března 2020 od 00:00 hod. do dne 24. března 2020 do 06:00 hod.

I. zakazuje volný pohyb osob na území celé České republiky s výjimkou:

a) cest do zaměstnání a k výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti,

b) nezbytných cest za rodinou nebo osobami blízkými,

c) cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata), včetně potřeb příbuzných a osob blízkých, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot,

d) cest nezbytně nutných k zajištění potřeb a služeb podle písmene c) pro jinou osobu (např. dobrovolnictví, sousedská výpomoc),

e) cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých, a zařízení veterinární péče,

f) cest za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých,

g) výkonu povolání nebo činností sloužících k zajištění

1. bezpečnosti, vnitřního pořádku a řešení krizové situace,

2. ochrany zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče, včetně dobrovolnické činnosti,

3. individuální duchovní péče a služby,

4. veřejné hromadné dopravy a další infrastruktury,

5. služeb pro obyvatele, včetně zásobování a rozvážkové služby,

6. veterinární péče,

h) pobytu v přírodě nebo parcích,

i) cest zpět do místa svého bydliště,

j) pohřbů;

II. nařizuje

a) osobám pobývajícím na území České republiky omezit pohyb na veřejně dostupných místech na dobu nezbytně nutnou a pobývat v místě svého bydliště s výjimkou případů uvedených v bodu I písm. a) až i),

b) omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru;

III. doporučuje

a) zaměstnavatelům

1. využívat nejvyšší možnou měrou práci na dálku, pokud ji zaměstnanci mohou vykonávat v místě bydliště,

2. podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnance a obdobné nástroje uvedené v kolektivní smlouvě,

3. omezit výkon prací, které nejsou významné pro zachování činnosti zaměstnavatele,

b) zachovávat při kontaktu s ostatními osobami ve veřejných prostorách odstup nejméně 2 metry (např. při nákupu),

c) využívat z hygienických důvodů přednostně bezhotovostní platební styk,

d) osobám zajišťujícím služby podle bodu I písm. g) omezit přímý kontakt se zákazníky,

e) provozovatelům veřejných služeb (např. obchody, nákupní centra, pošty), aby v prostorách svých provozoven a prostorách využívaných k přístupu do provozoven:

1. vytvořili podmínky pro dodržování odstupu mezi osobami alespoň 2 metry,

2. zajistili zvýšená hygienická opatření (zejména dezinfekci);

IV. zrušuje

1. bod I. 1. usnesení vlády České republiky č. 199 ze dne 12. března 2020,

2. bod 2 usnesení vlády České republiky č. 208 ze dne 13. března 2020.

Provedou:

členové vlády,

vedoucí ostatních ústředních správních úřadů

Na vědomí:

hejtmani,

primátor hlavního města Prahy,

primátoři, starostové

Ing. Andrej Babiš, v. r.

předseda vlády

Výběr hlavních informací o takzvaném krizovém zákonu, podle kterého mimo jiné vláda postupuje při řešení současné koronavirové nákazy:

  • Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) je účinný od 1. ledna 2001.
  • Stanoví působnost a pravomoc státních orgánů a orgánů samosprávných celků a práva a povinnosti právnických a fyzických osob při přípravě na krizové situace a při jejich řešení. Udává také odpovědnost za porušení těchto povinností. Tyto situace nesouvisejí se zajišťováním obrany Česka před vnějším napadením.
  • Zákon pracuje s pojmy jako krizové řízení (souhrn řídících činností zaměřených na analýzu rizik), krizová situace nebo krizové opatření.
  • K orgánům krizového řízení patří vláda, ministerstva (vnitra, zdravotnictví, dopravy a průmyslu a obchodu) a jiné ústřední správní úřady, Česká národní banka, orgány kraje a obce. Tyto orgány jsou také oprávněny kontrolovat dodržování zákona.
  • Vláda mimo jiné ukládá úkoly ostatním orgánům krizového řízení, řídí a kontroluje jejich činnost. Zřizuje také Ústřední krizový štáb jako svůj pracovní orgán k řešení krizových situací.
  • Za nouzového stavu či za stavu ohrožení státu lze například omezit svobodu pohybu a pobytu v prostoru ohroženém krizovou situací, lze také omezit právo se shromažďovat nebo provozovat podnikatelskou činnost, která by ohrožovala či znemožňovala prováděná opatření.
  • Vláda je také oprávněna přijmout opatření k ochraně státních hranic, nařídit nasazení vojáků a jednotek požární ochrany k provádění krizových opatření, nařídit přednostní zásobování nebo omezit vstup na území ČR osobám, které nejsou občany země.
  • Také ministerstva a další úřady státní správy nebo samosprávy, případně i další instituce nebo firmy si zřizují krizové štáby, které mají zajistit spolupráci různých složek při řešení krizových stavů.
Autoři: ,